"Dzintara" maksātnespēja izmaksājusi jau 1 miljonu eiro

Kosmētikas un parfimērijas ražotāja “Dzintars” jaunie saimnieki – “Skinest Group” – ir sākuši pieņemt darbiniekus, lai rūpnīca mēneša beigās varētu atsākt strādāt. Pirmie šī atjaunotā uzņēmuma ražojumi veikalos būšot nopērkami novembra vidū. Tikmēr AS “Dzintars” maksātnespējas procesa izdevumi jau sasnieguši 1,137 miljonus eiro, no kuriem apmaksāti 906 tūkstoši eiro. Savukārt kreditori līdz 1. septembrim bija saņēmuši vien 1,3 procentus no saviem pieprasījumiem.
©Vladislavs Proškins/F64

Kreditori vēl gaida

“Dzintara” maksātnespēja līdz 31. augustam izmaksājusi 906 tūkstošus eiro. Tajā skaitā 118 tūkstoši eiro ir bijusi administratora atlīdzība, 59 tūkstoši eiro samaksāti pieaicinātajiem speciālistiem, vēl 264 tūkstoši eiro samaksāti nodokļos. Aptuveni 440 tūkstoši eiro ir iztērēti dažādu pakalpojumu apmaksai, piemēram, atkritumu izvešanai, sakariem, elektroenerģijai, apsardzei utt. Visas šīs izmaksas segtas lielākoties no parādnieka līdzekļiem.

“Dzintara” kreditoru kopējie atzītie pieprasījumi pārsniedz 17 miljonus eiro, tajā skaitā nenodrošināto kreditoru pieprasījumu kopējā summa ir 13 miljoni eiro, nodrošināto - 4 miljoni eiro. Līdz 31. augustam nenodrošinātajiem kreditoriem bija izmaksāti 224 tūkstoši eiro. Lielākoties naudu saņēma bijušie “Dzintara” darbinieki. Taču šī bijušajiem darbiniekiem izmaksātā summa ir vien aptuveni trešā daļa no tā, ko uzņēmums viņiem palicis parādā. Kopumā “Dzintars” saviem darbiniekiem nebija izmaksājis vairāk nekā pusmiljonu eiro.

Savukārt nodrošināto kreditoru, tajā skaitā Valsts ieņēmumu dienesta pieprasījumi, līdz 31. augustam vēl nebija apmierināti. Patiesībā joprojām AS “Dzintars” parāds valstij pārsniedz 9 miljonus eiro, Neatkarīgajai apstiprināja Valsts ieņēmumu dienesta sabiedrisko attiecību daļa.

Rūpnīca gatavojas atsākt darbu

Dzintara jaunas īpašnieks “Skinest Group, kas par 5,5 miljoniem eiro iegādājās “Dzintara” aktīvus, ir sācis darbinieku pieņemšanu, lai, kā solīts, oktobrī atjaunotu ražošanu. Daugavpils Lokomotīvju remonta rūpnīcas padomes locekle Anastasija Udalova Neatkarīgajai stāstīja, ka uzņēmumam pat īpaši nav jānopūlas ar darbinieku meklēšanu, jo darbā piesakās daudzi iepriekšējie “Dzintara” darbinieki. Arī Neatkarīgā pārliecinājās, ka šobrīd vakanču un darba meklētāju portālos nav neviena sludinājuma par darba iespējām “Dzintarā”.

Anastasija Udalova pauda pārliecību, ka rūpnīca tiešām atsāks strādāt oktobra otrajā pusē un jau novembra vidū veikalos būs nopērkami nu jau atjaunotajā rūpnīcā ražotie kosmētikas un parfimērijas izstrādājumi.

Tiesa, joprojām risinās tiesvedība par “Dzintara” preču zīmēm. Ieraksts tiesu kalendārā liecina, ka Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesa 28. oktobrī turpinās skatīt maksātnespējīgā kosmētikas ražotāja AS “Dzintars” prasību pret bijušo uzņēmuma īpašnieku un vadītāju Iļju Gerčikovu par darījumu atzīšanu par spēkā neesošu un īpašuma tiesību atjaunošanu uz preču zīmēm.

“Skinest Group” AS “Dzintara” aktīvus iegādājās kopā ar 93 preču zīmēm. Tiesvedība noris par 5 preču zīmēm.

Neatkarīgā jau rakstīja, ka bijušais uzņēma vadītājs un patiesā labuma guvējs Iļja Gerčikovs pērn, vairākus mēnešus pirms uzņēmuma maksātnespējas pasludināšanas “Dzintara” preču zīmes pārreģistrēja uz sava vārda. “Dzintara” maksātnespējas administratora Jāņa Ozoliņa ieskatā “Dzintara” preču zīmes par labu Iļjam Gerčikovam tika atsavinātas nepamatoti, tāpēc tiesā nonācis prasības pieteikums par preču zīmju atgriešanu uzņēmumam.

Septiņas dienas pēc tam, kad Rīgas pilsētas Pārdaugavas tiesā maksātnespējas administrators Mareks Diks iesniedza pieteikumu par “Dzintara” maksātnespējas pasludināšanu, Iļja Gerčikovs reģistrēja jaunu uzņēmumu SIA “Dzintars beauty”. Tiesa, pagaidām šīs preču zīmes reģistrācija ir atteikta, liecina informācija Latvijas Republikas Patentu valdes datubāzē.

Ražošana “Dzintarā” tika pārtraukta gandrīz pirms gada. Šā gada augustā “Dzintara” aktīvus iegādājās SIA “Ritrem”, kas ir daļa no “Skinest Group”, un tā mātesuzņēmums ir Daugavpils Lokomotīvju remonta rūpnīca, kas nodarbina vairāk nekā 600 cilvēku Latvijā. “Skinest Group” saskata lielu potenciālu “Dzintara” agrākajās aktivitātēs gan pētniecības un attīstības, gan ražošanas jomā. “Cilvēki gan Latvijā, gan citviet gaida “Dzintara” atgriešanos, un tas notiks, par to nav šaubu. Uzņēmums ir labās rokās, un mums ir pietiekami daudz kapitāla, lai nodrošinātu, ka uzņēmums saņem visus tā attīstībai nepieciešamos ieguldījumus,” pēc darījuma apstiprināšanas uzsvēra “Skinest Group” īpašnieks miljonārs Oļegs Osinovskis.

Latvijā joprojām turpinās tiesas process, kurā tiek skatīta bijušā “Latvijas dzelzceļa” vadītāja Uģa Magoņa kukuļošanas lieta, kurā iesaistīts arī O. Osinovskis.

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā