"Dzintars" palicis parādā darbiniekiem 0,6 miljonus eiro

Kādreizējā kosmētikas ražotāja, tagad maksātnespējīgās AS “Dzintars” vairāk nekā 200 darbinieki palikuši ne tikai bez darba, bet arī bez samaksas par padarīto. Dažam nav izmaksāta alga par pusmēnesi, dažam – par trim mēnešiem. Atbilstoši dokumentiem, kas ir iesniegti drīzumā plānotajai kreditoru sapulcei, “Dzintars” saviem darbiniekiem parādā palicis aptuveni 640 tūkstošus eiro, bet akcionāriem – vairāk nekā 200 tūkstošus eiro par neizmaksātām dividendēm. Tajā pašā laikā maksātnespējas procesa izdevumi jau pārsnieguši 1 miljonu eiro.
VĒRTĪGS ĪPAŠUMS. AS “Dzintars” administratīvās ēkas un ražotnes sākumcena izsolei tika noteikta 6,9 miljonu eiro apmērā. Savukārt parfimērijas un kosmētikas ražošanas iekārtas tika novērtētas kopumā par 534 300 eiro bez PVN iekārtas ir novērtētas kopumā par 534 300 eiro bez PVNnovērtētas kopumā par 534 300 eiro bez PVN ©Ilze Šteinfelde

Piektdien paredzēta maksātnespējīgā kosmētikas ražotāja AS “Dzintars” kreditoru sapulce, kurā tiks lemts par maksātnespējas procesa izdevumu atzīšanu par pamatotiem un par administratora atlīdzības noteikšanu. Ņemot vērā valstī izsludināto ārkārtējo situāciju un Covid-19 izplatības draudus, sapulce notiks rakstveidā. Tieši šī forma samulsinājusi vairākus bijušos “Dzintara” darbiniekus, jo viņi ir nesaprašanā, kā šādā veidā paust savu viedokli.

Neizmaksātas algas un dividendes

Kādreizējā “Dzintara” darbiniece Maija (vārds mainīts) algu par pēdējo “Dzintarā” nostrādāto laiku nav saņēmusi. Viņai ir bažas, ka nesamaksāto algu nedz viņa, nedz arī vairāk nekā 200 citi viņas bijušie kolēģi nekad nesaņems. Dažiem kolēģiem algā neesot samaksāti pāris simti eiro, dažam pāris tūkstoši un atsevišķiem bijušajiem darbiniekiem pat vairāk nekā 10 tūkstoši eiro. Bijušajiem kolēģiem, kuri ir akcionāri, nav izmaksātas arī dividendes, kas svārstoties no dažiem simtiem līdz vairākiem tūkstošiem eiro.

Viņa līdz ar citiem bijušajiem kolēģiem prasību par darba samaksu “Dzintara” administratoram iesniegusi laikā, un viņas prasījums ir atzīts. Taču, tā kā starp kreditoriem esot arī Valsts ieņēmumu dienests un citas valsts institūcijas, kas ir nodrošinātie kreditori, tad nenodrošinātajiem kreditoriem, tas ir, viņai un citiem bijušajiem kolēģiem cerības uz algas parāda atgūšanu esot mazas.

Maksātnespējas reģistrā publiskotā informācija liecina, ka AS “Dzintars” kreditori ir iesnieguši prasījumus par kopumā 16,961 miljonu eiro, tostarp nodrošināto kreditoru prasījumi ir par 4,025 miljoniem eiro, bet nenodrošināto kreditoru prasījumi - par 12,936 miljoniem eiro.

Bijušie darbinieki ‒ neziņā

Pēc prasījuma iesniegšanas par algas parāda atmaksu Maija sākusi saņemt e-pasta vēstules saistībā ar “Dzintara” maksātnespējas procesu. Diemžēl nevienu no vēstulē pievienotajiem dokumentiem viņai nebija izdevies atvērt. Izrādījās, to var izdarīt tikai ar elektronisko parakstu. “Man, tāpat kā daudziem citiem maniem bijušajiem kolēģiem, no kuriem daļa ir pensionāri, tāda nebija. Pieņemu, ka daudzi nemaz tā arī nav varējuši atvērt e-pastos sūtīto informāciju. Daļa varbūt neprata vai arī nebija nokārtojuši elektroniskā paraksta iespējas,” savas bažas pauž Maija.

Vienā no pēdējiem sūtījumiem bijis uzaicinājums uz kreditoru sapulci, kas ir paredzēta šajā piektdienā un notikšot rakstveidā. Dalībniekiem ir rakstveidā jābalso par sapulces darba kārtībā iekļautajiem jautājumiem. “Kā tas ir jādara, nav skaidrs ‒ vai jāsūta pa pastu vai elektroniski, vai tam ir jābūt notariāli apstiprinātam vai elektroniski parakstītam. Tāpat arī nav saprotams, vai balsojumam ir jābūt brīvā formā vai tomēr ir kāda noteikta forma. Domāju, ka tieši šīs neziņas dēļ daudzi mani kolēģi nereaģēs, lai gan jautājumi ir svarīgi, piemēram, maksātnespējas administratoram izmaksājamā atlīdzība. Maksātnespējīgā “Dzintara” administrators Jānis Ozoliņš aicina mazos kreditorus apvienoties un paust kopēju nostāju, taču, kā lai mēs to izdarām, ja atrodamies katrs savā Latvijas malā?” Maijas kundze ir neziņā.

Maksātnespējas izdevumi

Saskaņā ar dokumentiem, kas ir iesniegti kreditoru sapulcei, nepilnu septiņu mēnešu laikā maksātnespējas procesa izdevumi pārsnieguši 1 miljonu eiro. Lielākas izmaksas - 243 tūkstošu eiro apmērā ‒ ir bijušas norēķiniem par darba algām. 115 tūkstoši eiro samaksāti Valsts sociālās apdrošināšanas obligātajās iemaksās, 55 tūkstoši eiro - iedzīvotāju ienākuma nodoklī.

Aptuveni 167 tūkstoši eiro ir plānota atlīdzība pieaicinātiem speciālistiem par “Dzintara” nekustamā īpašuma pārdošanu, bet aptuveni 23 tūkstoši eiro bija vajadzīgi “Dzintara” mantas novērtēšanai.

Tāpat aptuveni 200 tūkstoši eiro paredzēti elektroenerģijas, gāzes, ūdens, kanalizācijas, sakaru, apsardzes pakalpojumu un atkritumu savākšanas rēķinu apmaksai.

Kam piederēs “Dzintars”?

Kopš “Dzintara” maksātnespējas pasludināšanas 2019. gada 12. novembrī jau ir pagājuši vairāk nekā pieci mēneši. Šajā laikā ražošana ir pārtraukta. “Dzintara” kosmētikas veikali slēgti, izņemot veikalu, kas atrodas Mālu ielā, pie bijušās rūpnīcas ēkām. Vismaz pagājušajā nedēļā tas vēl strādāja, zināja stāstīt Maijas kundze.

Marta vidu tika organizēta AS “Dzintars” administratīvo ēku un ražotnes izsole ar sākumcenu 6,9 miljoni eiro. Tāpat tiek izpārdotas “Dzintara” parfimērijas un kosmētikas ražošanas iekārtas. Kopumā tās ir novērtētas par 534 300 eiro bez PVN.

“Lursoft” pieejamie dati rāda, ka AS “Dzintars” jau kopš 2008. gada strādājis ar zaudējumiem. 2017. gadu uzņēmums noslēdzis ar 1,77 miljonu eiro lieliem zaudējumiem. Tobrīd uzņēmums nodrošinājis 334 darba vietas, 2016. gadā uzņēmumā strādāja vairāki tūkstoši darbinieku.

Valsts ieņēmumu dienesta rīcībā esošā informācija liecina, ka šā gada 26. maijā “Dzintaram” bija izveidojies 9,276 miljonu eiro nodokļu parāds.

Kompānija “Dzintars” reģistrēta 1991. gadā, un tās pamatkapitāls ir 2,817 miljoni eiro. Kā “Dzintara” patiesais labuma guvējs ir minēts Iļja Gerčikovs. Pērn viņš izveidoja jaunu kompāniju ‒ SIA “Dzintars Beauty” un uz sava vārda pārreģistrējis vairākas kosmētikas ražotāja preču zīmes. Savukārt gada sākumā AS “Dzintars” īpašnieks teju pēc piecdesmit gadiem laulībā izlēmis noslēgt laulību līgumu. “Dzintars Beauty” pamatkapitāls ir 2800 eiro, un I. Gerčikovs ir tā vienīgais īpašnieks un arī vienīgais valdes loceklis.

Maksātnespējīgā AS “Dzintars” cēlusi prasību tiesā pret bijušo uzņēmuma īpašnieku un vadītāju I. Gerčikovu par īpašuma tiesību atjaunošanu uz preču zīmēm. Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesas lēmums būs zināms 9. jūnijā. Tad arī uzzināsim, kam piederēs preču zīme “Dzintars”.

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā