Uz nra.lv
 

6 ēšanas paradumi, kas kaitē sievietes veselībai

Dzīvo gudri! 25.maijs 2021
 
pexels.com
Sievietēm ir īpaši jāpievērš uzmanība saviem ēšanas paradumiem, kas bieži vien var nebūt paši veselīgākie un organismam labākie. Neveselīgi ēšanas paradumi var kaitēt menstruācijai un pat auglībai. Izlasiet un noskaidrojiet no, kuriem paradumiem vajadzētu atteikties!

pexels.com

1. Ēšana stāvus

Ikdienas steidzīgajā ritmā nereti neatliek laiks, lai apsētos un nobaudītu maltīti. Tāpēc bieži vien, paralēli citiem darbiem, sievietes ēd stāvus, jo ir jāpaveic dažādas lietas vienlaicīgi. Eksperti atzīst, ka šāds paradums, ēst stāvus, laikā, kad tiek veiktas citas darbības, nelabvēlīgi ietekmē sievietes organismu.

"Kad maltīte ātri tiek notiesāta, netiek pievērsta pietiekami liela uzmanība tam, kas ir apēsts," atzīst grāmatu autore, uztura speciāliste Lorēna Harisa-Pincusa.

Harisa-Pincusa iesaka atlicināt laiku ēdienreizēm un baudīt tās sēdus. Kārtīgi sakošļāt ēdienu. Tādējādi ēdienreize būs pārdomātāka un nebūs iespējams steigā apēst visu, kas ir pa rokai.

pexels.com

2. Pārpalikumu apēšana

Bieži vien vai tās būtu brokastis, vai pusdienas, vai vakariņas, kad tās tiek baudītas ģimenes lokā, uz bērnu šķīvja var palikt ēdiena "pārpalikumi", ko atvase nav spējusi pieveikt. Šādos brīžos, lai nelaistu zudībā ēdienu, mammas apēd to, kas ir palicis pāri uz šķīvja.

Eksperte iesaka izskaust no savas ikdienas šādu paradumu.

"Pārtikas izšķērdēšana nav laba lieta, bet, ja šī pārtika neuzlabos jūsu veselību, tad no tās notiesāšanas ir jāizvairās," atzīst Lorēna Harisa-Pincusa.

Apēdot bērna porciju, tiks uzņemtas papildus liekās kalorijas, jo visbiežāk ēst vairs negribēsies, bet būs žēl laist zudībā bērna neapēsto.

Eksperte iesaka bērnu porcijas papildināt ar veselībai "draudzīgām" uzkodām, tādējādi ja būs vēlme apēst bērna neapēsto, tiks uzņemta veselīga pārtika un samazināts papildus iegūstamo kaloriju skaits.

pexels.com

3. Vēlmju ignorēšana

Bieži vien ēdienreizēs tiek izvēlēti tādi ēdieni, pārtikas produkti, kuri liekas "pareizie" un "atļautie". Šādā situācijā ēdot "atļauto" ēdienu, var tikt palaisti garām signāli, kas vēsta par to, ka ir iestājusies sāta sajūta.

"Bieži mēs izvēlamies ēdienreizes pamatojoties uz to, kas mums ir "atļauts", salīdzinājumā ar to, kas mūsu ķermenim ir nepieciešams. Tādējādi iespējams apēst vairāk, ignorējot pazīmes, kad jau ir iestājusies sāta sajūta," skaidro Lorēna Harisa-Pincusa.

Eksperte iesaka ieklausīties savā ķermenī un noslēgt ēdienreizi tad, kad ir iestājusies sāta sajūta un vairs nav jūtams izsalkums. Nevis turpināt maltīti, jo liekas, ka tā ir veselīga un nekādi nekaitēs veselībai.

pexels.com

4. "Laba" un "slikta" pārtika

Eksperte uzsver, ka visus produktus var definēt, kā organismam labvēlīgus un veselīgus, ja vien nav alerģijas vai kāda cita apstākļa dēļ iespējams baudīt kādu no produktiem.

"Pārtikas produktu iedalīšana "sliktajos" var radīt vainas apziņu, brīdī, kad tie tiks apēsti. Tādējādi var rasties sliktas attiecības ar pārtiku."

Lorēna Harisa-Pincusa iesaka ikdienā uzņemt tādus pārtikas produktus, kuri ir bagāti ar barības vielām. Nevis iedalīt tos dažādās kategorijās.

pexels.com

5. Ēdienreižu aizstājēji

Dažādi batoniņi, kokteiļi tiek reklamēti, kā lieliski ēdienreižu aizstājēji, taču uztura speciāliste Kellija Džonsa uzskata, ka tos labāk ir izvēlēties kā uzkodu, nevis ēdienreizi.

"Lai arī tie tiek tirgoti, lai aizstātu pilnvērtīgu maltīti, šie kokteiļi vai batoniņi satur pārāk maz kaloriju un barības vielu, lai būtu iespējams iegūt gan fizisku, gan mentālu apmierinājumu. Šos produktus labāk lietot, kā uzkodu."

Speciāliste uzsver, ka aizstājot ēdienreizi ar kokteili vai batoniņu, palielinās risks vēlāk pārēsties. Izskaužot no maltītes "īstus" pārtikas produktus, organisms nesaņem vērtīgo vitamīnus, minerālvielas, fitoelementus, lai tas varētu veiksmīgi darboties.

pexels.com

6. Našķošanās

Steidzīgajā ikdienā bieži vien nav laiks, lai nobaudītu pilntiesīgu maltīti. Tāpēc daudzas sievietes maltīti aizstāj ar dažādām uzkodām. Tas ir labs veids, kā īslaicīgi samazināt bada sajūtu. Tomēr visu dienu našķējoties ar dažādām uzkodām, nevis apēdot, piemēram, pusdienas, organismam tiks nodarīts kaitējumu.

"Regulāri našķējoties organisms patērē pārāk daudz laika, lai izstrādātu hormonus, kas regulē cukura līmeni asinīs," atzīst Kellija Džonsa.

Speciāliste uzsver, ka šādos brīžos netiks pilnībā apmierināts izsalkums. Tādējādi ik pa laika domas atgriezīsies pie ēdiena un tiks apēsta kārtēja uzkoda. Tiks uzņemtas papildus kalorijas un organismam atkal būs nepieciešams noregulēt cukura līmeni asinīs. Labāk veltīt laiku pusdienām, nevis ik pa laikam našķēties!

Avots

Noderēja?

Pievienot komentāru →

Komentē

 
Anonīms
 
Nav pievienotu komentāru. Esi pirmais!
 

Lasītākie

Autorizācija