Uz nra.lv
 

3 ieteikumi, kā augļus un ogas saglabāt ziemai

Dzīvo gudri! 16.augusts 2020
 
pexels.com
Klāt augusts – burvīgais ogu un augļu laiks, kad tā vien gribas uzsūkt sevī vasaras krāsas un smaržas un paildzināt šo sajūtu, lai pie tās atgrieztos arī nemīlīgās ziemas dienās. Aukstajā gada laikā dzīvi saldāku padarīs vasarā pagatavotā ievārījuma krājumi un žāvēti vai saldēti augļi un ogas. Kas vajadzīgs, lai šīs dabas veltes saglabātu līdz pat nākamajam pavasarim, atklāj eksperte Līva Briede.

1. Izcila ievārījuma noslēpums: pareizās izejvielas īstajā traukā

Cik saimnieču, tik ievārījuma recepšu, knifu un padomu izcila rezultāta iegūšanai. Jebkurā virtuvē lieliska ievārījuma pamatā ir aromātiskas, sulīgas un nobriedušas izejvielas. Svarīgi atcerēties, ka jāizmanto tieši tik daudz cukura, cik norādīts receptē. Ja cukura būs par daudz, ievārījums garšos šķebinoši saldi, ja par maz - var gadīties, ka tas nesaglabāsies visu ziemu, jo vai nu vāciņš “uzsprāgs”, vai arī burkā sāksies fermentācijas process. Tomēr izcila ievārījuma pagatavošanai ir svarīgas ne tikai izejvielas, bet arī pats gatavošanas process. Būtiska nozīme ir traukam, kurā ievārījums tiks gatavots.

“Dažas ogas uz traukiem var atstāt grūti nomazgājamus traipus, tāpēc ne vienai vien saimniecei pieliekamajā glabājas īpašie zaptes katli, nereti - pieredzes bagāti alumīnija vai vara kastroļi, kurus nav žēl notraipīt. Tas gan nav diez ko veselīgi. Vara joni noārda vērtīgo C vitamīnu, kas atrodams ogās, un pāri paliek vien ogas ar cukuru. Savukārt alumīnija katliem mūsdienīgā virtuvē vispār nav vietas, jo ogās un augļos esošā skābe izšķīdina oksīda slāni, kas pārklāj katlu sienas, tāpēc tāds ievārījums tiek “bagātināts” ar alumīnija molekulām,” stāsta “Kesko Senukai Latvia” mājsaimniecības preču kategorijas vadītāja Līva Briede.

Vispiemērotākie ievārījuma pagatavošanai ir nerūsējošā tērauda vai emaljēti trauki. Ja žēl iemīļotā katla dibena, kas pārklāsies ar ogu pleķiem, ir vērts ieguldīt atsevišķa “zaptes katla” iegādē - tas kalpos ilgus gadus, neuzsūks citu produktu aromātus un sagādās daudz prieka kārumniekiem. Tāpat saimniecībā labi noderēs ērts kausiņš, ar kuru svaigi vārīto zapti ieliet burciņās.

pexels.com

2. Karsēšana un aizvākošana

Lai pašā ziemas spelgonī nenāktos piedzīvot nepatīkamu pārsteigumu, cerētās vasaras smaržas vietā burkā atrodot brangu pelējuma kārtu vai neēdamu sarūgušu masu, svarīgi burkas pareizi sagatavot un aizvākot. Tāpēc, pirms piepildīt burciņas ar svaigu ievārījumu, tās noteikti jāizkarsē. Metodes ir dažādas, tomēr viena no nemainīgi populārākajām un efektīvākajām ir burku sterilizēšana, tās novārot.

“Burkas rūpīgi jāizmazgā, tad jāliek lielā katlā, kam apakšā ieklāts mīksts dvielītis vai vairākās kārtās salocīta marle, lai burkas, lēkājot verdošajā ūdenī, neatsistos pret katla dibenu. Tad tās jāpārlej ar karstu ūdeni, katls jāuzvāra un apmēram 10-15 minūtes jākarsē. Kad burkas izceltas no katla un apžuvušas uz tīra dvieļa, tās var piepildīt ar svaigu ievārījumu. Tāpat jāapstrādā burku metāla vāciņi. Burkas ar skrūvējamiem vāciņiem stingri jāaizskrūvē, savukārt pareizi aizvākot burkas bez vītnēm ir drusku jāiemanās, un te nekādi neiztikt bez uzticama burku aizvākotāja,” stāsta Līva Briede.

Tāpat jāseko līdzi, lai metāla vāciņi burkām bez vītnēm nebūtu deformēti un lai gumijas blīves labi piegulētu. Ja vāciņš iebuktēts vai blīve zaudējusi formu - labāk iegādāties jaunus vāciņus. Tas arī viss - burkas var sarindot vēsumā, kur tās gaidīs savu zvaigžņu stundu, ziemā priecējot ar vasaras aromātu.

pexels.com

3. Alternatīvai - saldētas vai žāvētas ogas

Ja nav, kur uzglabāt burkas, vai arī uzturā dodat priekšroku produktiem bez pievienota cukura, piemērotākās metodes, kā saglabāt vasaras veltes ziemai, ir sasaldēšana un žāvēšana. “Tīras, sausas, nebojātas ogas un augļu gabaliņi, kas speciālos trauciņos vai vienkārši maisiņos ievietoti saldētavā, ir īsta vitamīnu bumba ziemai, jo saglabā lielāko daļu vērtīgo vitamīnu, kuri zūd termiskas apstrādes gaitā. Ne vienā vien virtuvē līdzās ledusskapim, kur glabājas produkti lietošanai ikdienā, ir atrodama arī saldētava tieši dažādu produktu ilgstošai uzglabāšanai. Savukārt žāvēti augļi un ogas, ko var pagatavot gan cepeškrāsnī, gan ar elektriskā dehidratora palīdzību, būs gards našķis un laba uzkoda starp ēdienreizēm. Ierīces augļu žāvēšanai ir pieejamas plašā klāstā; to darbības princips ir liekā šķidruma iztvaicēšana zemā temperatūrā apmēram 12-48 stundu laikā atkarībā no augļu vai ogu veida. Galvenais ir produktus nepārkaltēt, lai tie nezaudētu aromātu un uzturvielas,” skaidro Līva Briede. Šādi sagatavotus gardumus var ilgāku laiku uzglabāt vēsā vietā, iepakotus mitrumu necaurlaidīgā iesaiņojumā.

pexels.com

Noderēja?

Pievienot komentāru →

Komentē

 
Anonīms
 
Nav pievienotu komentāru. Esi pirmais!
 

Lasītākie

Autorizācija