Uz nra.lv
 

5 pārsteidzoši piparkūku fakti, par kuriem nenojauti

Dzīvo gudri! 11.decembris 2019
 
pixabay
Baiba Puriņa
 
Kāds gan būtu Ziemassvētku laiks bez piparkūkām? Neiedomājams. Bet vai zini, kas tad īsti ir šie aromātiskie cepumi, kurus ar lielu dedzību gatavojam ziemas sirsnīgākajiem svētkiem? Izrādās, ka tās sevī slēpj daudz interesantu faktu, par kuriem zina tikai retais. Iepazīsti pārsteidzošās piparkūkas.

1. Kas ir piparkūkas?

Piparkūkas angliski sauc par "gingerbread" un šis nosaukums atklāj, ka to sastāvā ir ingvers, kuru Austrumos plaši izmanto arī tā medicīnisko īpašību dēļ. Piparkūku mīklas sastāvā parasti ir ingvers, kanēlis, krustnagliņas, kardamons, muskatrieksti un anīss, bet saldumam tiek pievienots medus vai melase.

Ar vārdu "piparkūkas" (gingerbread) apzīmē gan cepumus, no kuriem veido piparkūku mājiņas, gan arī kūkas un citus izstrādājumus. Svarīgākais, lai mīklas sastāvā būtu ingvers.

pixabay

Lai cik savādi tas arī neliktos, tieši 5. jūnijs un 21. novembris ir vispasaules piparkūku dienas.

2. Kur tās radušās?

Oriģināli Eiropā piparkūkas cepa katoļu mūki, kuri tās veidoja svēto un eņģeļu formās. Piparkūkas radušās Austrumos, taču, domājams, ka kāds mūks tās 992. gadā atvedis uz Eiropu.

pixabay

Piparkūku mājiņas kļuva populāras 19. gadsimtā Vācijā, kad Brāļi Grimi uzrakstīja pasaku "Ansītis un Grietiņa". Kā zināms, pasakā ragana dzīvo piparkūku namiņā. Uz Ameriku piparkūku mājiņas atveda vācu iebraucēji.

Savukārt, piparkūku vīriņš rakstos pirmoreiz pieminēts kopā ar Anglijas Karalieni Elizabeti I (1533-1603). Piparkūku vīriņu viņa izcepusi, savā namā uzņemot augstus viesus.

Par piparkūku galvaspilsētu tiek uzskatīta Vācijas pilsēta Nirnberga.

3. Kā tās izmantotas medicinā?

Izrādās, ka sākumā piparkūkas izmantotas cīņai ar gremošanas traucējumiem. Piparkūku mīklas pamatā ir ingvers un nav noslēpums, ka tas ir ļoti efektīvs ārstniecības līdzkelis, kas palīdz gremošanas problēmu gadījumā.

Kāds ārsts reiz esot piparkūkas izrakstījis kā zāles Zviedru karalim Hansam depresijas ārstēšanai.

4. Piparkūkas un māņticība

Neprecētas sievietes Anglijā ēd piparkūku "vīrus", un tic, ka šī paraža palīdzēs tik pie prinča baltā zirgā.

pixabay

Pēc kādas zviedru tradīcijas ar piparkūkām ir iespējams piepildīt vēlēšanos. Piparkūka ir jāpaņem plaukstā, jāvēlas vēlēšanās un jāsaplēš. Ja tā saplīst trīs daļās, tad vēlēšanās piepildīsies.

Grieķi un ēģiptieši piparkūkas izmantoja savās ceremonijās.

5. Piparkūkas un rekordi

Pasaules Ginesa rekords 2013. gadā piešķirts reāla izmēra piparkūku mājai, kura atrodas Teksasā, ASV. Tā ir lielākā piparkūku māja pasaulē, kurā mierīgi varētu "dzīvot" piecu cilvēku ģimene. Piparkūku mājai ir vairāk nekā 35 miljoni kaloriju.

Reāla izmēra piparkūku mājā Teksasā, ASV / Reuters / Scanpix /LETA

Savukārt Taksonā, Arizonas štatā ir reāla izmēra piparkūku māja, kurā iespējams norezervēt galdiņu pusdienām vai vakariņām. Šādas vakariņas gan izmaksās aptuveni 3000 dolāru.

Avoti:

Mobile Cuisine

Fill Your Plate

Easy Food

Noderēja?

Pievienot komentāru →

Komentē

 
Anonīms
 
Nav pievienotu komentāru. Esi pirmais!
 

Lasītākie

Autorizācija