Otrdiena, 16.aprīlis

redeem Alfs, Bernadeta, Mintauts

arrow_right_alt Kā Būt Laimīgai

Kā ar smaržu palīdzību cīnīties pret iekšējām dusmām

© pixabay

Ar aromterapiju līdz šim pārsvarā biju saskārusies tikai pirtī, kad pirtnieki pēra ar smaržīgajām ievziedu, ceriņu, liepu un citām slotiņām. Kopā ar karstumu – šķita, ka slotiņas atveras un smarža vienkārši norauj jumtu. Taču tas bija viens vakars mēnesī, un pirtis ir atsevišķs stāsts. Savukārt līdz šim lasītās publikācijas par aromterapiju tai piegāja no otras puses – kādus aromātus izvēlēties konkrētas problēmas risināšanai. Šķiet, visi jau zina, ka pret bezmiegu jālieto nomierinošā lavanda vai gripas laikā – dezinficējošais tējas koks. Ko gan vēl jaunu par aromterapiju varētu noskaidrot? Bet nebiju aizdomājusies, ka tā ir krietni dziļāka un nopietnāka. Kad kosmētiķe Ieva Meliņa sarunā atklāja, ka aromterapija palīdzēja viņai atrisināt vairākas emocionālās problēmas un mainīt dzīvi, man, protams, vajadzēja to izmēģināt un izprast. Ļaut ožai atklāt manas vājības, iekšējās problēmas un arī fizisko problēmu cēloņus. Lai gan biju diezgan skeptiska – kā gan deguns var to atklāt? Bet... tas bija kārtējais un viens no aizraujošākajiem ceļojumiem sevī, kas man atkal lika paskatīties uz sevi no malas. Jo tests vienmēr ir unikāls – nav divu vienādu. Testa rezultāti noliek fakta priekšā, uzrādot problēmas, ar ko jāstrādā. Tie parāda, kas gulst manā zemapziņā. Un – ar ko esmu gatava strādāt. Vismaz manā gadījumā tas bija pārsteidzoši precīzi. Pastāstīšu, kā tas notika, ko es par sevi uzzināju un kādas izmaiņas pamanīju jau pēc mēneša.

Pirmais solis - aromdiagnostikas tests

Aromterapija ir terapeitiska metode, kur ēteriskās eļļas izmanto, lai līdzsvarotu, harmonizētu un dziedinātu cilvēka fizisko un ēterisko ķermeni. Tā vērsta uz katra individuālajām īpatnībām un vajadzībām, tāpēc pirmais solis ir diagnostikas tests, ar kuru iespējams precīzi noskaidrot, kas traucē dzīves harmonijai, kur slēpjas mentālo, emocionālo vai fizisko problēmu cēlonis. Tā piemērota, ja vēlies uzlabot veselību, labāk izprast sevi un savu zemapziņu, kā arī padarīt savu dzīvi harmoniskāku un veselīgāku.

Kā smarža iedarbojas

Ēteriskās eļļas iedarbojas vairākos līmeņos.

Pirmais ir fiziskais: tās var koriģēt dažādu veidu fizioloģiskos procesus, iedarbojoties uz epifīzi un hipofīzi, tādējādi - uz elpošanu, gremošanu, asinsriti, urīnizvadsistēmu un nervu sistēmu. Nākamais ir emocionālais līmenis, jo ēterisko eļļu impulss tiek novadīts līdz hipotalāmam, kas ir jūtu centrs. Tas ir atbildīgs par emocijām: dusmām, prieku, empātiju, simpātijām, antipātijām, labsajūtu, harmoniju. Šo kairinājumu un eļļu nestās informācijas iedarbības rezultātā hipotalāmā rodas dažādas emocijas.

Pēc tam tiek sasniegts arī mentālais jeb domu līmenis - amigdala (apgabals smadzeņu deniņu daivā), kurā ir baiļu un traumatisko atmiņu centri, kas glabā informāciju no prenatālā vecuma (no laika vēl pirms piedzimšanas). Spēcīgos negatīvos emocionālos pārdzīvojumos justā smarža tiek noglabāta mandeļveida ķermenī. To sajūtot vēlreiz, atmiņā tiek atsaukti toreizējie notikumi. Arī arvien vairāk mediķu nonāk pie secinājuma, ka no sākuma visas slimības rodas galvā un domās, kas tālāk rada emocijas un sajūtas, bet vēlāk atspoguļojas fiziskajā diskomfortā.

Rezultāts

Kopš testa pagājis vairāk nekā mēnesis, un ļoti daudz kas manā dzīvē ir mainījies. Nezinu, vai tas aromterapijas dēļ, bet es tiešām cītīgi smaržoju savu kasiju un jūtu, ka esmu kļuvusi mierīgāka. Pēc tam ķeršos klāt vaniļai un apelsīnam. Tas nozīmē, ka rudenī atkal smaržošu kā salda un svaiga tikko izcepta bulciņa. Bet tagad es zinu, kāpēc man tas vajadzīgs. Ko es ar šo saldo smaržu kompensēju.

Vairāk par aromterapiju un smaržu pasauli lasi jkaunajā žurnālā "Kā būt laimīgai?"

Publicitātes foto