Uz nra.lv
 

8 alternatīvi veidi, kā vēl savā ikdienā izmantot pienu

Dzīvo gudri! 23.oktobris 2019
 
pixabay.com
Baiba Puriņa
 
Pienam ir vieta ne tikai mūsu ledusskapjos, bet arī darbarīku kastītē, kosmētikas maciņā, vai saimniecības skapītī. Lai gan visi pieni netiek ražoti vienādi, šie ieteikumi derēs jebkura dzīvnieka piena izmantošanai. Protams, visefektīvākais būs nepasterizēts lauku piens.

1. Matu kondicionieris un maska

Pienā esošais vitamīnu un minerālu daudzums padarīs matus zīdainus un spīdīgus.

Kondicionieris: pēc mazgāšanas, matus samērcē svaigā pienā un vairākas minūtes tos tā paturi. Tad izskalo matus ar ūdeni.

Maska: sajauc piena pulveri ar ūdeni, lai veidotos pastai līdzīga konsistence. Iezied ar to matus un ļauj tai 5 minūtes ievilkties. Tad matus izskalo ar ūdeni.

2. Veselīgai ādai

Sajauc piena pulveri ar ūdeni (līdzīgi, kā matu maskas gadījumā). Pastu uzklāj uz sejas un pēc kāda brītiņa noskalo ar ūdeni. Kosmētika būs saudzīgi noņemta no sejas ādas.

Tāpat piens ir lielisks skaistumkopšanas līdzeklis ādai, jo tajā ir A grupas vitamīni, riboflavīni, niacīns, kā arī vitamīni B6 un B12. Šīs komponentes palīdz uzlabot ādas stāvokli un mazināt krunku parādīšanos. Kokvilnas vatīti pisūcini ar pienu un tad ar to noklāj seju. Ļauj pienam dažas minūtes ievilkties un tad noskalo ādu ar ūdeni. Sejas masku gatavo līdzīgi kā matu masku un ar to noklāj seju. Ļauj tai piecas minūtes ievilkties un tad noskalo.

pixabay.com

3. Tintes traipu izņemšanai no apģērba

Lai no apģērba izdabūtu tintes traipus, iemērc to uz nakti pienā. Nākamajā dienā izmazgā apģērbu veļasmašīnā. Traips izzudīs. Lai efektu padarītu lielāku, sajauc pienu ar etiķi, attiecībā divi pret viens un iemērc pirms mazgāšanas apģērbu tajā.

4. Trauku plaisu aizpildīšanai, mēbeļu un sudrablietu tīrīšanai

Pirms izmet vecmāmiņas saplaisājušos šķīvjus, mēģini tiem piešķirt otru elpu ar piena palīdzību. Pienā esošais proteīns reaģē ar minerālu kaolīns, kas ir traukos.

Tikai jāielik saplaisājušie trauki katlā vai dziļā pannā un jāaplej ar pienu, lai tas pilnībā tos noklātu. Tad liec visu vārīties. Kad piens sāk mest burbuļus, samazini uguni un ļauj visam stundu vārīties.

Tāpat ar jau ieskābušu pienu iespējams atgriezt spīdumu sudrablietām un sudraba galda piederumiem. Iemērc sudraba rotaslietas vai galda piederumus ieskābušā pienā un atstāj tā uz nakti. Nākamajā dienā tās nomazgā. Ja vēlies tīrīt sudrablietas, bet pie rokas nav ieskābuša piena, svaigam pienam pievieno ēdamkaroti citrona sulas un ēdamkaroti etiķa. Piecas minūtes ļauj visam ievilkties un tad droši to izmanto sudrablietu tīrīšanai.

Ieskābis piens būs arī lielisks mēbeļu tīrīšanas līdzeklis. Ielej ieskābušu pienu pudelē ar izsmidzināmo vāciņu. Ar pienu apsmidzini mēbeles un tad notīri ar sausu lupatu.

pixabay.com/Attēlam ir ilustratīva nozīme

Noderēja?

Pievienot komentāru →

Komentē

 
Anonīms
 
Nav pievienotu komentāru. Esi pirmais!
 

Lasītākie

Autorizācija