Uz nra.lv
 

Kā mājas apstākļos cept kastaņus un, kā tos izmantot ārstniecībai

Dzīvo gudri! 18.oktobris 2019
 
pixabay.com
Baiba Puriņa
 
Lai gan mūsu pašu kokos augošie kastaņi nav lietojami uzturā, veikalos iespējams iegādāties ēdamos kastaņus, kurus ērti pagatavot arī mājās. Itālijā ceptus kastaņus sākumā dēvēja par "nabadzīgu cilvēku pārtiku", bet mūsdienās tie kļuvuši jau par luksusa našķi rudenī un ziemā.

Kastaņiem visbagātākā valsts ir Itālija, kur tie jo sevišķi daudz sastopami Mugello reģionā Toskānā. Kastaņu sezona ir no septembra līdz pat janvārim, tāpēc tie, īpaši ārzemēs, tiek iekļauti Pateicības dienas, Ziemassvētku un Jaunā gada svētku maltītēs.

Lai gan mūsu kastaņi, kurus dēvē par zirgkastaņiem, nav ēdami, tie ir iecienīts tautas dziedniecības līdzeklis. Izrādās, ka kastaņos ir vielas, kas palēnina asins recēšanu, tonizē vēnas, paplašina asinsvadus, mazina iekaisumu un sāpes.

3 veidi, kā cept ēdamos kastaņus

1.

Mikroviļņu krāsnī

Ar nazi iegriez kastaņos nelielas rievas. Saber kastaņus mazā bļodiņā. Atsevišķā bļodiņā ielej tīru ūdeni. Abas bļodiņas ar to saturu vienlaicīgi liec mikroviļņu krāsnī uz intensīvo režīmu un sildi 4 līdz 5 minūtes.

Ekrānuzņēmums no YouTube

2.

Cepeškrāsnī

Iegriez ar nazi kastaņos, saber tos katliņā ar tīru ūdeni un liec vārīties. Tikko parādās pirmie burbuļi, katliņu ņem nost no uguns. Izzvejo kastaņus no ūdens un liec uz cepešpannas. Kastaņus liec cepeškrāsnī uz 220 grādiem un cep 20 līdz 25 minūtes.

Ekrānuzņēmums no YouTube

3.

Pannā

Pannā saber rupja maluma sāli, lai tā noklāj pannas apakšu. Ar nazi iegriez kastaņos un izkārto tos uz sāls pannā. Pannu liec uz lielas uguns un ļauj kastaņiem cepties 20 līdz 25 minūtes.

Ekrānuzņēmums no YouTube

NB Kastaņiem pēc cepšanas ļauj atpūsties 5 minūtes, tos ievietojot auduma maisiņā vai dvielī.

Ārstniecībai

Zirgkastaņi palīdz pret iekaisumiem un tūsku, tonizē vēnu sieniņas, novērš trombu veidošanos paplašinātās vēnās, pazemina holesterīna līmeni asinīs un arteriālo asinsspiedienu.

1.

Kastaņkoku ziedu izvilkums spirtā

100 gramus sausu kastaņkoka ziedu aplej ar 500 militriem degvīna, noliec tumšā un siltā vietā. Tā to atstāj divas nedēļas, palaikam saskalojot un nokāšot.

Izvilkumu var lietot iekšķīgi: ziedu tinktūru - pa 40 pilieniem trīs reizes dienā pirms ēšanas. Ar tinktūru viegli ierīvē ādu ap paplašinātām vēnām.

Tradicionālajā farmācijā kastaņus izmanto, ražojot ziedes kāju vēnu stiprināšanai.

2

Kastaņu miziņu uzlējums

Sasmalcini kastaņus un aplej tos ar nelielu daudzumu verdoša ūdens. Tad ļauj 15 minūtes ievilkties.

Pēc tam silto masu ietin drāniņā un liec uz sāpošajām vietām. Silti sasedz un turi vienu stundu.

Avoti:

YouTube, "How to Cook Chestnuts"

The Spruce, "How to Roast Chestnuts in the Oven"

Portāls "Termorelax.lv"

Noderēja?1

Pievienot komentāru →

Komentē

 
Anonīms
 
Nav pievienotu komentāru. Esi pirmais!
 

Lasītākie

Autorizācija