Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Kā Būt Laimīgai

Kāpēc rudenī jāļaujas mieram

© pixabay

Rudens mūsu senčiem bija laiks, lai apklustu un ieskatītos sevī, un vislabāk to izdarīt, esot ar sevi. Apstāties, apsēsties un atskatīties uz padarīto, lai nosvinētu sava darba augļus!

Kad gaiss kļūst tāds kā smagāks, mitrāks un dzestrāks, skaidrs, ka jāpāriet uz mētelīti, lai nenosaltu pa ceļam uz rīta darbiem. Rītos izelpā jau redzi paceļamies garaiņus un nodomā: vai tiešām? Vai viss patīkamais, siltais un saulainais vieglums jau beidzies? Protams, vari mierināt sevi ar optimistiskiem prātojumiem, ka arī rudenī ir saulainas dienas, ka būs vēl atvasara, krāsainās oktobra saules pielietas pastaigas Siguldā un kļavu lapu, kastaņu un zīļu vākšana bērnu skolas vajadzībām…

Stop steigai

Ja dzīvotu saskaņā ar dabu un mācītos no tās, nevis spītīgi pretotos dabai - tās ritmam, tempam un temperatūrai -, mums rudens itin nemaz nešķistu skumjas visa labā beigas, bet gan dabisks mirklis, kad pateikt stop steigai. Ne velti pirtniece, folkloriste un tautas gudrību zinātāja Inese Krūmiņa skaidro, ka mūsu ikdienas ritms parasti ir gluži pretējs dabā noteiktajam: vasarā mums ir atvaļinājums, bet ziemā gribam daudz paveikt savā ārējā dzīves telpā. “Nelaikā smagi strādājot, var piemeklēt izdegšanas sindroms un pat depresija,” uzskata Inese. “Līdz ar rudens saulgriežiem ne tikai saulītes kļūst mazāk un dienas saraujas īsākas, bet mazāka kļūst arī mūsu jauda darboties ārējā vidē. Pēc savas ziemeļu tautas bioloģiskās un psiholoģiskās uzbūves neesam ekvatora cilvēki, kam diena un nakts ir viena garuma un nav izteiktu gadalaiku. Mūsu vieta nosaka niansētāku dzīvi, un, kad dabā ir mazāk saules, mums ir mazāk jaudas aktīvai darbībai, bet kopējā jauda tomēr saglabājas. Līdzīgi kā kokam, kam rudenī lapas gan nokrīt, taču iekšējie procesi vērsti uz jaunas sezonas sagaidīšanu, spēka sakopošanu, un ziedpumpuri jau ir aizmetušies! Vēl mūsu dzīves ciklu var salīdzināt ar ieelpu… un izelpu. Ziemas laiks ir jāvelta ieelpai: no Miķeļiem līdz Lieldienai ir laiks uz sevi vērstam iekšējam darbam un pašizpratnei.”

Vairāk par to, kā nosvinēt rudeni mierā, lasi jaunajā izdevumā "Kā būt laimīgai". Žurnāls pieejams preses izdevumu tirdzniecības vietās.

Publicitātes foto