Uz nra.lv
 

Kā sasildīties mājās: 5 praktiski ieteikumi

Dzīvo gudri! 27.septembris 2019
 
pixabay
Baiba Puriņa
 
Dienas un naktis kļūst arvien aukstākas. Lifehacks apkopoja piecus praktiskus ieteikumus, kas palīdzētu sasildīt dzīvokli.

1. Iekārto istabas, lai tās būtu omulīgas

Siltāku sajūtu dzīvoklī var radīt arī tā iekārtojums, norāda portāls "The Spruce". Piemēram, grīdas šķitīs daudz siltākas, ja uz tām būs paklāji. Turklāt paklājus iespējams izkārtot vairākās kārtās, radot mājīguma sajūtu.

Lai gan Latvijā paklāju kāršana pie sienām atgādina padomju laikus, kad to darīja, lai nosegtu aukstās ārsienas, arī mūsdienās var izmantot šo pieeju. Turklāt šodien iespējams atrast pievilcīgus paklājus, kuru pielikšana pie sienas, kamēr nav pieslēgta apkure, istabas dizainu tikai uzlabos.

Tāpat uz sava dīvāna izvieto vairāk spilvenu un pledu, kuri ne tikai būs pa rokai, lai sasildītos, bet arī telpā radīs mājīguma un omulības sajūtu.

pixabay

2. Izmanto mikroviļņu krāsnīs sildāmas lietas

Interneta veikalos var iegādāties spilvenus, zeķes, čības un pat rotaļļietas, kurus var sildīt mikroviļņu krāsnīs. Kā norāda portāls "Cocoblog", piemēram, šādās čībās ir papildus iestrādāti ar lavandas ziediem un linsēklām pildīti polsterējumi, ko iespējams izņemt ārā un uzsildīt mikroviļņu krāsnī. Šādu spilventiņu gan vari uzmeistarot arī pats.

3. Mitrini gaisu

Mitrs gaiss sajūtu ziņā šķiet siltāks nekā sauss. Aukstajā sezonā gaiss telpās kļūst ievērojami sausāks, īpaši, kad pieslēdz apkuri, kas pasliktina cilvēku pašsajūtu un miegu. Veikalos iespējams iegādāties gaisa mitrinātājus, kas palīdzēs arī laikā, kamēr apkure vēl nav pieslēgta. Portāls "The Spruce" iesaka mitrināt gaisu par 40%, lai izvairītos no pelējuma.

4. Izmanto gultas sildītājus

Lai sasildītos gultā, vienkāršākā metode ir uzklāt vairākas segas, taču mūsdienās pieejami arī elektriskās segas. Šeit der atcerēties, ka šādas segas ir pieslēgtas pie elektrības un tās ir jāklāj virspusē. Ja ir pavisam auksti, var izmantot arī elektriskos matračus, kuri padarīs siltu visu gultu.

trustydecor/pinterest

5. Daži pašsaprotamāki ieteikumi:

  • Ģērbies kārtām un velc kājās biezas zeķes. Der atgādināt, ka "galvenais - lai kājām būtu silti". Vairākas apģērbu kārtas palīdzēs izolēt ķermeni un būs vieglāk kontrolēt ķermeņa temperatūru, pievienojot vai novelkot kādu ano tām. Tāpat laiks no atvilknēm vilkt ārā vecmāmiņas vai pašu adītās vilnas zeķes.
  • Kad gatavo, izmanto cepeškrāsni un plīti. Gan plīts, gan cepeškrāsns sasildīs virtuvi. Ziemas mēnešos ieteicams tās izmantot pēc iespējas vairāk, lai siltums ieplūstu arī citās istabās. Pēc cepškrāsns izmantošanas, atstāj tās durvis atvērtas, lai siltais gaiss iekļūtu istabās. Svarīgi ir ievērot drošību, tāpēc nav ieteicams šādi rīkoties, ja mājās ir mazi bērni vai mājdzīvnieki.
  • Ēd karstu zupu un dzer siltus dzērienus. Sasildi sevi ar karstu zupu pusdienās un vakariņās. Gatavo zupu pats uz plīts, tādejādi sasildot arī telpu. Tāpat sildies, dzerot siltus dzērienus - tēju, kafiju, karstās sulas utt.
  • Esi aktīvs. Ir daudz iespēju, kā būt aktīvam - tīri māju, vingro, uzspēlējiet ar mājiniekiem kādu spēli. Atrodi veidus, kā likt sev kustēties pēc iespējas vairāk.

pixabay

Un vēl...

Vari uzmeistarot arī savu roku sildītāju telpām, kas ne tikai sasildīs nosalušās plaukstas, bet arī papildinās istabas interjeru un dos nelielu siltumu arī telpai. Kā to paveikt, uzzini ŠEIT.

Noderēja?

Komentāri 1

Komentē 1

 
Anonīms
 

varbūt vajag vienkārši pieslēgt atrāk apkuri?

27.septembris 2019 Atbildēt
 

Lasītākie

Autorizācija