Šīs receptes palīdzēs izmantot sakaltušo maizi un radīt no tās gardu maltīti. Galvenais, lai maize ir bez pelējuma.
1. Franču grauzdiņi
Sastāvdaļas
- Ola
- Piens
- Vaniļa
- Kanēlis
Sakaltušo maizi sagriež šķēlēs. Olu sakuļ ar pienu. Tad pievieno tējkaroti vaniļas un kanēli. Sakaltušo maizi apviļā olā, liek uz pannas un apcep cepeškrāsnī.
2. Krutoni (sausmaizītes)
Sastāvdaļas
- Ķiploks
- Olīveļļa
- Sāls
- Pipari
Sagriežam maizi sīkos kubiņos. Sarīvē ķiploku un uzliek uz cepešpannas. Tam pa virsu uzber sagriezto maizi. Pirms cepšanas maizei jāuzkaisa sāls un pipari, tad visu apslaca ar olīveļļu. Liekam cepeškrāsnī uz 200 grādiem un dažas minūtes apcepam.
3. Pildījums
Sastāvdaļas
- Pētersīļi
- Salvija
- Rozmarīns
- Timiāns
- Selerija
- Buljons
- Kausēts sviests
Maizi sagriež mazos kubos. Sagriež seleriju. Pētersīļus, salviju, rozmarīnu, timiānu un seleriju saber bļodā. Bļodai pievieno sagriezto maizi un pārkaisa ar sāli un pipariem. Visu aplej ar izkausētu sviestu. Iegūto produktu var izmantot kā pildījumu putnu gaļai.
4. Uzkodu maizītes
Sastāvdaļas
- Pesto mērce
vai
- Ķiploki
- Olīveļļa
Sakaltušās maizes šķēlei bagātīgi uzklāj pesto mērci vai ķiploku un olīveļļas maisījumu. Ja ir vēlēšanās, var pievienot arī Parmezāna sieru.
5. Maizes drupačas
Maizes drupačas saber ēdiena uzglabāšanas traukā un apber ar sāli. Drupačas vēlāk var izmantot panēšanai un citiem ēdieniem, kam tās vajadzīgas.
6. Maizes "nūdeles"
Sagrieztās maizes gabaliņus saber bļodā un pārlej ar vistas buljonu. Rezultātā iegūstam maizes "nūdeļu" zupu.
7. Maizes pudiņš
Sastāvdaļas
- Ola
- Piens
- Vaniļa
- Kanēlis
- Cukurs
Olu sakuļ ar pienu. Tad pievieno vaniļu, kanēli un cukuru. Visu samaisa. Maisījumā iemērc sakaltušo maizi un pusstundu cep cepeškrāsnī 200 grādos.
Rezultātā no vecas maizes varam iegūt grauzdiņu brokastīm, sauszmaizītes salātiem, uzkodu maizītes, putnu gaļas pildījumu, zupu un maizes pudiņu.
Komentē