Uz nra.lv
 

30 produkti, kurus nevajadzētu ēst pirms miega

Uzturs 20.novembris 2018
 
scanpix
Beāte Purmale
 
Jebkurš ir saskāries ar bezmiega pilnu nakti, kad galva kūp, domājot par dažādām šī brīža problēmām vai neizdarītiem darbiem ikdienas steigas dēļ. Taču otrs iemesls, kādēļ nav iespējams savlaicīgi doties pie miega, saistīts ar ēšanas paradumiem. Ja vēlies naktī labi izgulēties, ļoti ieteicams ir neēst un nedzert neko, kas satur daudz tauku, proteīnu, cukura, kā arī nedzert kafiju pāris stundas pirms gulētiešanas. Fitandnutrition.com apkopojis 30 produktus, no kuriem pirms miega vajadzētu izvairīties.
  • Kafija

Jau izsenis ir zināms, ka kafijas lietošana pirms gulētiešanas var izraisīt bezmiegu. Ja no rīta izvēlies izdzert tasi kafijas, kas satur daudz kofeīna, tad uz nakts pusi no tās vajadzētu atturēties.

  • Sarkanā gaļa

Nav nekā labāka par glāzi vīna un sulīgu steiku vakariņu reizē. Taču problēma ir tāda, ka steikam (cūkgaļai vai hamburgera gaļai) nepieciešams ilgs laiks, lai organisms to pārstrādātu. Gaļa tavā kuņģī atrodas stundām ilgi, neļaujot tikt pie kārotā miega. Vista vai tītara krūts ir daudz labāka izvēle.

  • Taukaini ēdieni

Kurš gan izklaidējoties ārpus mājas kopā ar draugiem un dejojot līdz rīta gaismai, pēcāk nav apmeklējis kādu ātro ēstuvju vietu, lai nogaršotu kādu treknu burgeri, picu vai frī kartupeļus? Taču, ja naktī bezmiega dēļ nevēlies vāļāties pa gultu, nespējot aizmigt, tad drīzāk vajadzētu izvēlēties daudz vieglākus un mazāka izmēra ēdienus.

  • Tumšā šokolāde

Tā priekš tevis ir laba, taču, izvēloties šo neticami gardo našķi ēst pirms miega, tu riskē justies noguris nākošajā rītā. Tāpat kā kafija, arī šokolāde satur kofeīnu un tādus stimulantus kā teomobrīnu, kas tiek iegūts no kakao koka.

  • Alkohols

Šim nevajadzētu būt nekādam pārsteigumam. Alkohols izraisa vēdera uzpūšanos un kuņģa dedzināšanu. Ja tev nākošajā dienā ieplānota svarīga tikšanās vai gribi būt izgulējies pirms svarīgas prezentācijas darbā, tad labāk saki alkoholam stingru nē.

  • Auzu pārslas

Tās satur augstu šķiedrvielu un proteīna daudzumu. Arīdzan melatonīnu, kuru mēdz dēvēt arī par “miega hormonu”, tas ķermenim palīdz relaksēties. Diemžēl, augsts šķiedrvielu daudzums arī spēj izraisīt nespēju aizmigt. Auzu pārslas ir smagas un tām vajag vairāk laika, lai pārstrādātos. Lēna pārstrāde noved pie bezmiega.

  • Dārzeņi

Dārzeņi ir viens no veselīgākajiem produktiem, kurus cilvēks patērē. Neraugoties uz to, piemēram, dažādi lapu dārzeņi satur dabiskos diurētiskos līdzekļus, kas izraisa biežu urinēšanu. Arī tādi produkti kā brokoļi, pupiņas un gurķi rada neiedomājami lielu gāzu daudzumu. Vai tiešām vēlies ar tām mocīties pirms miega?

  • Saldējums

Kuram gan negaršo šis našķis? Protams, ka saldējuma garšu var izbaudīt karstā vasaras dienā, taču vakarpusē no tā vajadzētu atsacīties. Iemesls ir pavisam vienkāršs, tas satur daudz cukura un ogļhidrātus, kas nozīmē, ka iemigšana būs praktiski neiespējama.

  • Asi ēdieni

Ir cilvēki, kuriem garšo gan buritto, gan čili pipari, taču arī tos kategoriski nevajadzētu lietot pirms gulētiešanas, jo organisms tos ilgi pārstrādā. Ja nevēlies izjust spēcīgu diskomfortu, labāk atsakies no tāda veida ēdieniem.

  • Saldumi

Kūkas, cepumiņi, pīrāgi. Stipri ieteicams dažādus kārumus neēst naktī tieši tāpēc, ka tie satur daudz cukura, neveselīgus ogļhidrātus un kofeīnu. Šie trīs nevēlamie elementi noteikti sabojās tava miega kvalitāti.

Noderēja?

Pievienot komentāru →

Komentē

 
Anonīms
 
Nav pievienotu komentāru. Esi pirmais!
 

Lasītākie

Autorizācija