Uz nra.lv
 

Kafijas biezumi - vai rasts dabīgs līdzeklis pret kaitēkļiem?

Dzīvo gudri! 9.jūlijs 2019
 
f64
Iespējams, ka visai drīz tiks ieviesta skaidrība un sniegti kompetenti padomi, kā optimāli izmantot kafijas biezumus savos dārzos un ražotnēs.  Pavasarī  Paulig Coffe Latvia sadarbībā ar Nacionālā botāniskā dārza Salaspils zinātniekiem uzsāka unikālu pētījumu par kafijas izmantošanu augkopībā. Un lai arī rezultātu zinātniskais apkopojums tiks prezentēts vēlā rudenī un arī nākamajā gadā, šobrīd  pirmie novērojumi jau ļauj izdarīt svarīgus secinājumus, kas noteikti noderēs dārzkopjiem.

* Materiāla sagatavošanā izmantota Nacionālā botāniskā dārza zinātnieces Jeļenas Koļesņikovas sniegtā informācija

Divejādā kafijas biezumu ietekme

f64

Izmēģinājums tika veikts ar desmit veida dārzaugiem. Kafijas biezumi dažādās svaigu kafijas biezumu devās tika iestrādāti gan tieši sējot augsnē, gan stādot dēstus. Un mēnesi pēc kultūraugu sējas jau var izdarīt pirmos secinājumus, par kafijas biezumu divējādo ietekmi. Kā atklājās svaigi kafijas biezumi aizkavē sēklu dīgšanu un kavē augšanas procesu. Savukārt otrs vērojums ir patiešām ļoti iepriecinošs- kafijas biezumi kavē nezāļu attīstību un atbaida kaitēkļus (gurķiem, bazilikam, kāpostiem - mazāk kaitēkļu bojājumu).

Dobēs ar sīpoliem uzskatāmi redzams, ka mēnesi pēc iestādīšanas lauciņā ar kafiju lociņi ir mazāki, bet arī nezāļu ir mazāk. Caurmērā lauciņos ar kafijas biezumiem dārzeņi un garšaugi aug lēnāk, nekā bez kafijas. Tas skaidrojams ar svaigos kafijas biezumos esošo ķīmiski aktīvo savienojumu toksisko ietekmi uz augiem un augsnes mikrofloru, traucējot barības elementu uzņemšanu un ietekmējot augšanas dinamiku.

Vai ekoloģisks līdzeklis pret kaitēkļiem?

Bet nu par pozitīvo aspektu, kas varētu mainīt dārzkopju paradumus cīņā ar kaitēkļiem un atbrīvotu no nebeidzamajiem ravēšanas darbiem. Šā gada novērojumi par kafijas biezumu lomu kaitēkļu atbaidīšanā norāda uz kafijas biezumu, kā videi draudzīga kaitēkļu apkarošanas līdzekļa iespējamu izmantošanu. Pozitīvie rezultāti apliecina tālāku pētījumu nepieciešamību šajā virzienā. Tas būtu lielisks mūsu zinātnieku atklājums, kas atbrīvotu no nepieciešamības savus dārzus un augus indēt ar dažādām toksiskiem maisījumiem, kuriem ir ilgstoša negatīva ietekme uz vidi un cilvēku veselību. Eksperimenti Nacionālajā Botāniskajā dārzā Salaspils turpinās un vasaras beigās tiks salīdzināta jau raža dažādiem dārza augiem, kā arī barības vielu saturs augsnē ar un bez kafijas biezumiem. Pētījumi ar kafijas biezumiem turpināsies arī nākamajā gadā un tiks vērots, kā augi jūtas otrajā gadā pēc kafijas biezumu pievienošanas augsnei, kad daļa dīgšanu un augšanu ietekmējošo ķīmisko savienojumu būs sadalījušies. Tāpat tiks atkārtots arī eksperiments ar svaigiem kafijas biezumiem samazinātās devās.

Noderēja?

Pievienot komentāru →

Komentē

 
Anonīms
 
Nav pievienotu komentāru. Esi pirmais!
 

Lasītākie

Autorizācija