Atpakaļ uz nra.lv

Cik ātri pēc izslimota Covid-19 pastāv draudi atkal sasirgt?

tautaruna.lv 5.jūnijs 2021, 13:00
 
pexels.com
Liebritnānijā, Londonas Universitātes koledžas (UCL) zinātnieki veica jaunu pētījumu par Covid-19 vīrusu, informē "The Mirror".

Zinātnieki vēlējās noskaidrot, cik ilgi cilvēka organismā saglabājas imunitāte pēc izslimota Covid-19 un pēc cik ilga laika pastāv draudi atkal sasirgt ar šo vīrusu.

Pētījumā pierādījās, ka tās personas, kuras ir inficējušas ar Covid-19, "ievērojami" samazina risku atkārtoti sasirgt ar vīrusu līdz pat 10 mēnešiem.

Zinātnieki veica pētījumu par aprūpes nama iedzīvotājiem un darbiniekiem. Viņi konstatēja, ka inficētajiem aprūpes nama iedzīvotājiem bija par 85% mazāka varbūtība sasirgt atkārtoti ar Covid-19, nekā tiem, kuri ne reizi nebija saslimuši.

Savukārt aprūpes darbiniekiem bija aptuveni par 60% mazāka iespēja atkārtoti inficēties ar Covid-19.

"Tā ir patiešām laba ziņa, ka dabiskā imunitāte šajā laika posmā pasargā no atkārtotas inficēšanās. Divkāršas inficēšanās risks ir visai mazs," sacīja vadošā pētniece Marija Krutikova.

Zinātnieki ir priecīgi par iegūtajiem datiem. Iepriekš pētnieku starpā valdīja šaubas par gados vecāko cilvēku imunitātes reakciju pret atkārtotu inficēšanos ar Covid-19. Tomēr pētījumā pierādījas, ka arī senioriem, kuriem imunitāte ir vājāka, tā spēj lielākoties cīnīties pretī vīrusam.

Pētījumā piedalījās 682 aprūpes nama iedzīvotāji, kuru vidējais vecums bija aptuveni 86 gadi un 1429 aprūpes nama darbinieki.

Pērnā gada jūnijā un jūlijā veiktie Covid-19 testi liecināja, ka aptuveni trešdaļai no cilvēkiem ir izstrādājušās antivielas pret koronavīrusu.

Biomedicīnas tehnoloģiju asociētais profesors Aleksands Edvardss skaidroja, ka joprojām ir ļoti daudz neskaidrību, kas saistās ar cilvēku imunitāti pret Covid-19, kad slimība ir izslimota un, cik noturīga ir šāda imunitāte.

"Reinfekcija notiek, tāpēc aizsardzība nav pilnīga. Mēs joprojām sagaidām, ka dabīgai imunitātei vajadzētu pasargāt no smagas inficēšanās, taču mums joprojām nav pietiekami daudz datu, lai to zinātu," sacīja profesors.

Pētījumā piedalījās personas, kuras nav vakcinētas pret Covid-19. Zinātnieki atklāja, ka tiks veikts atsevišķs pētījums, kurā skaidros vakcīnu efektivitāti.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 0:51

Jaunākās diskusijas