Atpakaļ uz nra.lv

INTERESANTI! Kādam bija jābūt laukstrādniekam 1936. gadā?

tautaruna.lv 28.novembris 2018, 23:00
 
Attēlam ir ilustratīva nozīme/Pixabay
Jelgavas novada Ūziņu ciema vēstures pētniece, bibliotekāre Gunita Kulmane savā sociālā tīkla Facebook kontā dalījusies ar 1936. gada fragmentu no laukstrādnieka līguma grāmatiņas.
"Hm, kurš tagad varētu būt par 1. šķiras strādnieku un kurš puisis var 100 kilogramus smagu maisu uznest pa trepēm?" jautā Gunita.

Kāds komentētājs pie ieraksta rakstījis, ka "toties tagad 1. šķiras puiši "nokačā" 100 gigabaitus vienā rāvienā", uz ko pētniece atbildējusi, ka šobrīd ir citi laiki, citas prasmes un spējas.

Publicētajā dokumentā aprakstīti noteikumi, kādi jāņem vērā darba veicējam. Piemēram, vienā punktā minēts, ka strādniekam jāapņemas izpildīt apzinīgi un uzcītīgi katru ar lauksaimniecību sakarā stāvošu darbu pēc saimnieka vai viņa vietnieka norādījumiem, kā arī jāsaudzē, jāatbild un jāsargā saimnieka dzīvo un nedzīvo inventāru, kas nodots viņa rīcībā.

Savukārt citā punktā rakstīts, ka strādnieka īpašumā jābūt sekojošiem darbam piemērotiem rīkiem: cirvim, lāpstai, izkaptij, grābeklim, divu vai trīszaru mēslu dakšām, grožiem un pātagai, kā arī nepieciešamai veļai un darba apģērbam.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 11:07

Jaunākās diskusijas