Atpakaļ uz nra.lv

"Tik daudzi šodien sasildīti" - sirsnīgs viedoklis par Mirušo piemiņas dienu

tautaruna.lv 26.novembris 2018, 18:00
 
Pixabay
Facebook lietotāja un Jelgavas novada Ūziņu ciema vēstures pētniece, bibliotekāre Gunita Kulmane savā profilā publicējusi sirsnīgu Mirušo piemiņas dienai veltītu ierakstu.
"Tik daudzi šodien sasildīti.. un pašai sirds arī sasilusi. Manuprāt, šī latviešiem ir bezgala skaista tradīcija - aizdegt svecītes par saviem mīļajiem," pauž Gunita.

Viņa uzsver - latvieši zina, ka ap kapa kopiņām jābūt baltām smiltiņām un rudenī kapa kopiņas jāsasedz, lai mīļajiem siltāk, un, ka dažādos svētkos kapiņos jāiededz sveces. "Krēslā kapi bija tik skaisti," atminas Gunita.

Kā zināms, Mirušo piemiņas diena jeb Svecīšu vakars tika atzīmēta svētdien, 25. novembrī, tā ir ieviesta kristīgajā baznīcā, lai īpaši atcerētos un Dieva priekšā pieminētu savus aizgājējus.

Šajā dienā ticīgie tiek aicināti pārdomāt nāves un mūžīgās dzīvības jautājumus. Kapsētās tiek iedegtas svecītes par godu aizgājušo piemiņai un luterāņu baznīcās notiek atceres dievkalpojumi. Mirušo piemiņas diena ir Evaņģēliski luteriskās baznīcas tradīcija, tā sakrīt ar Baznīcas gada pēdējo svētdienu.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 17:10

Jaunākās diskusijas