Atpakaļ uz nra.lv

"Ātrās palīdzības" mediķi publicē skaudru ierakstu līdzcilvēkiem

tautaruna.lv 7.novembris 2018, 7:13
 
Vladislavs Proškins/ F64 Photo Agency
Sociālajā tīklā facebook raisījušās plašas diskusijas pēc tam, kad kāds cilvēks publicējis ierakstu, kurā klāsta, ka Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta (NMPD) brigāde pēc ierašanās izrakstījusi rēķinu. Dienesta pārstāvji publicējuši piemēru, kurā paskaidrots, ko nozīmē, kad cilvēkam tiešām nepieciešama neatliekamā palīdzība, nevis pietiktu vien ar palīdzības lūgšanu ģimenes ārstam.

"Kādā oktobra dienā vairāki vīrieši guva grieztas, dziļas brūces, zāģējot malku. Palīdzību vajadzēja nekavējotie, lai cilvēki nenoasiņotu. Šajā pašā dienā no vairāku metru augstuma nokrita vairāki strādnieki. Viņi guva smagas traumas. Palīdzību vajadzēja neatliekami. Tai pašā laikā kādam kungam, skatoties mājās televīziju, apstājās sirdsdarbība, bet kāda vecmāmiņa, kura dzīvo viena, ilgi nevēra vaļā durvis, bet kad tās atvēra, pēkšņi saļima, zaudējot samaņu. Viņu dzīvības izšķīra minūtes, un mūsu mediķiem šos cilvēkus izdevās atdzīvināt. Visos šajos gadījumos palīdzību vajadzēja neatliekami, jo dzīvība bija briesmās, un mēs bijām vienīgie, kuri tādos brīžos var palīdzēt, " norāda NMPD pārstāvji.

"Bet mēs gribam paspēt pie visiem, kuru dzīvības ir briesmās..."

Taču tajā pašā diennaktī reģistrētās situācijas, kad cilvēki nav apzinājušies, ka šādos gadījumos, iespējams, tomēr nebūtu jāsauc "ātrie". "Lielpilsētā NMPD mediķi devās pie kāda cilvēka, kuram bija 38 grādus augsta temperatūra. Citu sūdzību nebija. Cilvēks bija iedzēris pretdrudža medikamentus, bet uzstāja uz brigādes ierašanos. Mediķi ieradās, apskatīja un ieteica apmeklēt ģimenes ārstu. Cilvēkam padomu vajadzēja, bet vai ārkārtas dienesta,"uzsver NMPD.

Lai gan šādas un līdzīgas situācijas, iespējams, turpinās atkārtoties, NMPD atgādina, ka situācijās, kas nav neatliekamas, veselības problēmas ir jārisina ar ģimenes ārstu, dežūrārstu, speciālistu poliklīnikā vai piezvanot uz ģimenes ārstu konsultatīvo tālruni 66016001. Ja pacients šādā situācijā tomēr uzstāj uz brigādes ierašanos, tad, saskaņā ar Ministru Kabineta noteikumiem, tas kļūst par maksas pakalpojumu, par ko zvana brīdī informē dispečers.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 14:07

Jaunākās diskusijas