Uz nra.lv
 

5 praktiski ieteikumi jaunajiem autovadītājiem

Auto, tehnika, IT 11.marts 2020
 
pixabay
Uzsākt patstāvīgu braukšanu pēc autovadītāja apliecības iegūšanas jaunajiem braucējiem var būt izaicinoši - jāspēj ne tikai iekļauties satiksmē kopā ar pieredzējušiem vadītājiem un risināt nestandarta situācijas bez instruktora palīdzības, bet arī jāpārzina auto tehniskā puse. Drošas braukšanas skolas (DBS) vadītājs Jānis Vanks un Circle K degvielas kategorijas vadītājs Gatis Titovs dalās ar svarīgākajiem padomiem, kas noderēs jaunajiem autovadītājiem.

1. Domā par manevru, nevis auto aiz tevis

Vai tā būtu paralēlā parkošanās vai kreisais pagrieziens intensīvas satiksmes apstākļos - jaunie autovadītāji bieži vien sarežģītākus manevrus veic lēnāk, un citiem vadītājiem nākas ilgāk gaidīt, kamēr tiks atbrīvota iela vai krustojums. Tas jaunajos braucējos rada uztraukumu, tādēļ manevru veikt kļūst vēl grūtāk. DBS vadītājs iesaka šādās situācijās saglabāt mieru un koncentrēties uz manevra veikšanu, nevis aizmugurē stāvošo automašīnu.

2. Nekļūsti pārāk pašpārliecināts un pārgalvīgs

Jānis Vanks stāsta, ka daudzi jaunie autovadītāji aptuveni gadu pēc vadītāja apliecības iegūšanas pie stūres sāk justies tik pārliecināti, ka var kļūt pārgalvīgi: "Viņiem šķiet, ka jau ir pietiekami pieredzējuši, tāpēc sāk braukt agresīvi, veikt riskantus manevrus, tā apdraudot gan sevi, gan citus satiksmes dalībniekus. Ir svarīgi uz ceļa justies pārliecinoši, taču nedrīkst zaudēt modrību, veikt riskantus manevrus un pārvērtēt savas spējas - neatkarīgi no braukšanas stāža."

3. Iemācies neapjukt bīstamās situācijās

Iemācīties, kā pareizi rīkoties bīstamās un avārijas situācijās, var tikai, gūstot pieredzi satiksmē vai apmeklējot drošas braukšanas apmācības, ir pārliecināts Jānis Vanks. Šādas situācijas prasa gan teorētiskas, gan praktiskas zināšanas, kā konkrētajos apstākļos labāk rīkoties, kā arī ātru reakciju - to vislabāk un visdrošāk apgūt Drošas braukšanas skolas trasē instruktoru pavadībā, nevis uz ceļa.

4. Iepazīsti tuvāk automašīnas tehnisko pusi

Uzsākot patstāvīgu autovadīšanu, ir ne tikai jāprot vadīt automobili un jāzina satiksmes noteikumi, bet arī jāatceras tehniskās pamatlietas. "Jaunajiem braucējiem, kas vēl nav pieraduši regulāri rūpēties par automašīnu, var būt grūtības pamanīt un atcerēties tādas lietas kā riepu gaisa spiediena pārbaude, eļļas nomaiņu vai pat tehnisko apskati, apdrošināšanu. Tāpēc iesaku sastādīt sarakstu ar visu, kas jāatceras, un uzlikt telefonā atgādinājumu, kad tas ir jādara," saka DBS eksperts. Viņš piebilst, ka ir svarīgi arī pazīt savu automašīnu - piemēram, zināt katras pogas un lampiņas nozīmi un parūpēties par visu nepieciešamo aprīkojumu, sākot ar sezonai atbilstošu vējstiklu šķidrumu, beidzot ar nokomplektētu aptieciņu.

5. Izvēlies piemērotu degvielu

Ar savu auto jaunie autovadītāji nereti vēl ir uz "Jūs", tāpēc regulāri aizmirst, kurā pusē ir degvielas bāka, vai pat sajauc benzīnu ar dīzeļdegvielu. Circle K degvielas kategorijas vadītājs iesaka: "Galvenās divas lietas, kas jāatceras jaunajiem vadītājiem - pirmkārt, uzpildīt kvalitatīvu Eiropas Savienības standartiem atbilstošu degvielu ar funkcionālajām piedevām, tas uzlabos automašīnas veiktspēju un ilgtermiņā ļaus arī ietaupīt. Otrkārt, svarīgi turēt bāku drīzāk pilnu, nekā tukšu, lai degvielas bākā neveidotos kondensāts, kas var saīsināt degvielas filtru mūžu."

Noderēja?

Pievienot komentāru →

Komentē

 
Anonīms
 
Nav pievienotu komentāru. Esi pirmais!
 

Lasītākie

Autorizācija