Uz nra.lv
 

Kā saglabāt intīmas attiecības grūtniecības un pēcdzemdību periodā

Attiecības 28.aprīlis 2019
 
F64 Photo Agency
Seksuālo vajadzību apmierināšana ir viena no cilvēku galvenajām dziņām, tomēr līdz ar jaundzimušā ienākšanu ģimenē, gādājot par bērnu un iegrimstot ikdienas rutīnā, vecāki šo vajadzību nereti atstāj novārtā un pašplūsmā. Psiholoģe Kristīne Balode skaidro, kāpēc ir svarīgi nepazaudēt seksuālo dzirksti un kā panākt tuvas attiecības grūtniecības laikā, kā arī pēc bērniņa ienākšanas ģimenē.

Fiziskā un emocionālā veselība

Nav pareiza vai nepareiza brīža, kad atsākt seksuālo tuvību, tomēr katras sievietes ķermenis atšķiras un atkopšanās periods pēc dzemdībām var būt ļoti dažāds, tāpēc ir svarīgi nesasteigt un ļaut ķermenim atgūties pamazām. Tāpat arī tūlīt pēc dzemdībām ātri vien var iestāties nogurums, laika trūkums un citi apstākļi, kas liek aizmirst par tuvību ar partneri. Tomēr ir vērts atcerēties, ka seksualitāte ir nozīmīgs fiziskās un garīgās veselības stūrakmens, līdz ar to arī sakārtota seksuālā dzīve ir ceļš uz smaidu sejā, komfortu ķermenī un piepildītāku dzīvi. Šie paši nosacījumi attiecas arī uz laiku, kad māmiņa ir vēl gaidībās.

Runāt ar savu partneri

Ir tikai normāli, ja tuvākos mēnešus (visbiežāk 1 - 3 mēneši) pēc dzemdībām sieviete jūtas apjukusi un uztraukusies par seksuālās dzirksts trūkumu. Arī partneris var justies atstumts un negribēts, tādēļ ir ļoti būtiski par savām sajūtām runāt ar mīļoto cilvēku. Ir dažādi veidi, kā apmierināt seksuālās vajadzības un atjaunot tuvību, taču ir svarīgi izpaust vēlmes un iespējas, lai tas abiem radītu baudu. Arī sadošanās rokās, apskāvieni un maigi glāsti ir seksualitātes izpausmes veids, kas ar laiku rada vēlmi pēc ciešākas tuvības.

Balode uzsver: “Jaunajiem vecākiem ir svarīgi atrast laiku kaut vai neilgiem randiņiem vienam ar otru. Svarīgi, lai māte ar tēvu neaizmirst, ka vēl bez jauniegūtās vecāku lomas, viņi ir arī mīļotie cilvēki viens otram. Tuvas un ciešas partnerattiecības sniedz lielāku piepildījumu un baudu, tāpēc ir ļoti nozīmīgi, ka tajās tiek ieguldīts laiks un rūpes. Arī tad, ja nav iespējams algot auklīti vai atrast kādu, kurš pieskata mazuli, jāspēj atrast laiks - kaut vai, mazulim guļot -, kad parunāt un baudīt vienam otra kompāniju”.

Radīt atmosfēru

Jaundzimušais viennozīmīgi prasa daudz spēka un rūpju - jo īpaši pirmajos mēnešos, tāpēc, domājot par laiku, ko vecāki vēlas pavadīt divvientulībā, ir vērtīgi parūpēties par atmosfēru, kas abiem liek justies labi un brīvi. Romantisku atmosfēru var radīt gan atbilstošs istabas apgaismojums, gan piemeklēta mūzika, gan arī sievietei tā var būt mīļākā apakšveļa - svarīgi, ir justies ērti.

Pieradināt savu ķermeni pamazām

Sieviete pēc dzemdībām piedzīvo vairākas pārmaiņas, tāpēc tam jāļauj atgūties lēnām un pārdomāti. Atjaunot intīmo dzīvi noteikti palīdz iegurņa muskulatūras pamatnes vingrojumi. Šie vingrojumi, regulāri pildīti, palīdz pasargāt no dzemdes noslīdējuma un citām ar reproduktīvajiem orgāniem saistītam kaitēm. Psiholoģe uzsver, ka, jo aktīvāk jaunā māmiņa strādās pie savas fiziskās un emocionālās veselības grūtniecības laikā un pēc dzemdībām, jo ātrāk radīsies vēlme arī pēc intīmas tuvības.

Noderēja?

Pievienot komentāru →

Komentē

 
Anonīms
 
Nav pievienotu komentāru. Esi pirmais!
 

Lasītākie

Autorizācija