Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Latvijā \ Reģionos

Jauns, bet spēcīgs spēlētājs tūrisma tirgū

© Andrejs Terentjevs F64

Latvijas dabas resursu savdabība un daudzveidība ir viens no būtiskiem tūrisma attīstības priekšnoteikumiem. Līgatnes novadā, kas nebūt nav no lielākajām teritorijām, ir sakoncentrētas tik daudzas dabas pērles un unikāli kultūrvēsturiski objekti kā reti kur, ļaujot izstrādāt spēcīgu un interesantu tūrisma piedāvājumu.

Kopš šā gada jūnija Līgatnes papīrfabrikas vēsturiskajā ciematā, sardzes namiņa ēkā darbojas Līgatnes novada Tūrisma informācijas centrs (TIC), kurā ikviens tā apmeklētājs var iegūt noderīgu informāciju un saņemt tieši viņam izstrādātu ekskursijas maršrutu kvalificēta gida pavadībā.

Jaunizveidotā tūrisma centra interešu zonā ietilpst ne vien viss Līgatnes novads, bet arī tam piegulošās teritorijas. "Nedz Zvārtas iezis, nedz Mores kauju muzejs neatrodas Līgatnes novadā, bet šiem objektiem vēsturiski ir cieša saistība ar novada teritoriju. Tāpat arī Nurmiži un, protams, visi ieži otrpus Gaujai, jo tie redzami tikai no Līgatnes puses, bet atrodas Pārgaujas novadā," stāsta Līgatnes novada TIC informācijas speciāliste Inese Okonova. Viņas teikto papildina slavenā Vienkoču parka veidotājs un TIC projektu vadītājs Rihards Vidzickis, norādot, ka tūrismā nav strikti nospraustu administratīvo robežu un tūristus tās nekad nav interesējušas.

Centrā strādā deviņi sertificēti gidi. Katru sestdienu un svētdienu jebkuram interesentam noteiktā laikā – pulksten 13.00 un 15.00 – pieejamas individuālās ekskursijas gida pavadībā, neatkarīgi no tā, cik cilvēku piesakās. Ekskursiju biļetes nopērkamas TIC. "Lielākais ieguvums noteikti ir iespēja redzēt un izbaudīt vairāk, nekā meklējot objektus pašu spēkiem, jo Līgatnes novads ir bagāts ar alām, bet ne visi zina, kur tās atrodamas, turklāt ir alas, kas individuālajiem ceļotājiem ir slēgtas, un tajās iespējams iekļūt vienīgi gida pavadībā. Arī Līgatnes kultūras namu iespējams aplūkot tikai kopā ar gidu," klāsta TIC speciāliste.

Līgatnes novada TIC darbojas kā neliela tūrisma aģentūra, savstarpēji sadarbojoties ne vien ar citu novadu tūrisma centriem, bet arī ar vietējiem tūrismā iesaistītajiem uzņēmējiem un piedāvā vienotas ekskursijas. Centrā iespējams iegādāties tūristu vēlmēm un iespējām atbilstoši sakomplektētu pakalpojumu – vienas vai divu dienu ekskursiju, iekļaujot gan apskates objektus, gan relaksāciju rehabilitācijas centrā Līgatne, gan komfortablas naktsmājas.

Šīs sezonas produkts un aktualitāte numur viens ir Līgatnes papīrfabrikas ciemata kultūrvēsturiskā tūrisma taka un tās izveide. "Strādnieku ciemats ir unikāls objekts, kurā ikviens var iepazīties ar stāstu par strādnieka dzīves gaitām no dzimšanas līdz pat mūža beigām, aplūkot alas, ko veidojuši un produktu uzglabāšanas nolūkos izmantojuši papīrfabrikas strādnieki," stāsta R. Vidzickis. Darbs pie jauniem projektiem notiek nepārtraukti – līdz ziemas sezonas sākumam plānots izveidot un sakārtot celiņu un vēsturisko tiltiņu sistēmu, saistībā ar kultūrvēsturisko projektu taps īpašs maršruts cilvēkiem ar kustību traucējumiem, savukārt ziemas sezonā – distanču slēpošanas trase, lai visus ievērojamos objektus varētu aplūkot, atrodoties uz slēpēm. Iesniegts projekts Tautas zvejniecības prasmju muzeja izveidei un pieteikts vēl viens – skatu platformas un kāpņu ierīkošanai Lustūža iezī.