Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Viedokļi

Šogad mazie un vidējie uzņēmumi var ieslīgt stagnācijā

© Publicitātes foto

Eksperti lēš, ka 2018. gads Latvijas ekonomikā būs ļoti karsts. Tiek prognozēts, ka, pateicoties eksportam un Eiropas Savienības fondiem, Latvijā ieplūdīs nauda, saruks bezdarbs un pieaugs algas. Prognozes šķiet ļoti pozitīvas, taču visticamāk mazo un vidējo uzņēmumu (MVU) laukā aina būs citādāka.

MVU dinamikā 2018. gadā lielu svārstību nebūs

Vidusmēra uzņēmējam, paraugoties uz šodienas situāciju ekonomikā, var rasties jautājums, no kurienes tik pozitīvas prognozes? Uz to mudina vairāki aspekti - saimnieciski aktīvo MVU skaits šobrīd ir augošs, īpaši ražošanas nozarēs. Jau kopš 2003. gadā pieaug jaundibināto uzņēmumu skaits, un augošā tendence saglabāsies arī 2018. gadā. Centrālās statistikas pārvaldes dati liecina, ka 2016. gadā Latvijā reģistrēti 1 592 ekonomiski aktīvi MVU. Samazinās arī likvidēto uzņēmumu skaits un tiek prognozēts, ka samazinājums turpināsies arī šajā gadā. Tas nozīmē, ka MVU dinamikā 2018. gadā lielu svārstību nebūs. Nedaudz lielāks pieaugums būs vērojams informācijas un komunikācijas tehnoloģiju pakalpojumu, kā arī apkalpojošo un konsultējošo pakalpojumu nozarēs. Bet, vai tiešām tas ir pietiekams pamats tik pozitīvam skatam nākotnē?

Ārējā vide neļauj plānot

Ārējie apstākļi valstī šobrīd neļauj MVU izstrādāt efektivitātes vai attīstības plānus. Ārējā vide vienkārši nav tik stabila, lai MVU varētu droši plānot un mēģināt paplašināties. Tas nozīmē, ka var ieslīgt stagnācijā. Lai tas nenotiktu, viss ir atkarīgs no resursiem, jo uzņēmumi šobrīd izteikti konkurē resursu tirgū. Arī 2018. gadā uzņēmumi turpinās izjust augsti kvalificēta darbaspēka trūkumu, turklāt aizvien aktīvāk izpaudīsies darbaspēka pārpirkšana. Jāpiebilst, ka arī funkcionālā līmeņa darba tirgus nebūs piesātināts.

MVU mājasdarbi 2018. gadā

Varu tikai piekrist ekspertiem, ka, pateicoties ES fondiem, 2018. gadā Latvijā patiešām ieplūdīs līdzekļi - šis būs ES naudas apguves gads, bet dzīve turpināsies arī pēc tam, tāpēc negribētos nonākt situācijā, kad ar bažām gaidām 2019. gadu, jo nav izdarīti nepieciešamie mājasdarbi.

Kādi ir MVU mājasdarbi 2018. gadā? Pirmkārt, gribētos aicināt beigt cerēt uz to, ka demogrāfija glābs ekonomiku. Neviens reemigrācijas plāns nepanāks to, ka Latvijā pēkšņi atgriezīsies liels skaits aizbraukušo iedzīvotāju darbaspējas vecumā, ka viņi metīsies mūsu darba tirgū un aizpildīs visus tukšos plankumus. Tas nenotiks! Tātad mājasdarbi būs vien jāpilda pašiem. Šobrīd lielākā daļa MVU visu produkciju un pakalpojumus cenšas pārdot vietējā tirgū, kas ir viena no būtiskākajām kļūdām. Virkne MVU valstī piedāvā produktus un pakalpojumus ar augstu pievienoto vērtību, kas noteikti ir konkurētspējīgi arī eksporta tirgos. Eksports, protams, nozīmē konkurēšanu globālajā tirgū ar gatavo produkciju, bet šī brīža ekonomiskajā situācijā tas ir daudz piemērotāk, jo ļauj sadalīt resursus, neliekot visu uz vienas - iekšējā tirgus - kārts. 2018. gada mājasdarbs ir atrast piemērotāku eksperta mehānismu un domāt globālāk. Mazajiem izdzīvot un neieslīgt stagnācijā palīdzēs tieši darba ražīguma celšana, ko var panākt ar algu paaugstinājumu, prasmīgu darba organizāciju un/vai investīcijām.

Visā pasaulē tieši MVU ir konkurētspējīgākie

Tātad ļoti lielam pozitīvismam attiecībā uz 2018. gadu pamata īsti nav, jo ES nauda kādreiz beigsies, bet uzņēmumiem jāspēj izdzīvot arī pēc tam. Bet šajā visā ir arī labā ziņa - visā pasaulē tieši MVU ir konkurētspējīgākie. Šiem uzņēmumiem ir augstākā darba produktivitāte uz vienu cilvēku, lielāka darbinieku apmierinātība ar darbu u.c. MVU ir daudz elastīgāki pārmaiņām, piemēram, ātri pielāgojas uzņēmējdarbības formu maiņai, nodokļu politikas izmaiņām u.c., un savs statuss ir jāizmanto.

Biznesa augstskolas Turība Uzņēmējdarbības vadības fakultātes dekāne, uzņēmēja, SIA “Sky Port” valdes locekle Zane Driņķe.