Otrdiena, 19.marts

redeem Jāzeps

arrow_right_alt Viedokļi

Iznīcina Rakstnieku poliklīniku

© F64

Sagribējās beidzot redzēt savu ģimenes ārstu. Devos uz «savu» Rakstnieku poliklīniku (RP) Raiņa bulvārī 27. Bet… man pateica, ka abas ģimenes ārstes vienā dienā, 30. oktobrī, pacēlušās spārnos un no 1. decembra pāriet uz SIA Možums.

Neuzskatu sevi par ģimenes ārsta dzimtcilvēku, tāpēc uzstāju, prasot - kad pēc 1. decembra varēšu tikt pie ģimenes ārsta RP. Jo tā ir «mana» poliklīnika. Man sacīja, ka Nacionālais veselības dienests (NVD) nupat atteicis dot RP attiecīgu līgumu par valsts apmaksātu veselības aprūpes pakalpojumu sniegšanu, jo kvota esot pārpildīta, centrs ar ģimenes ārstiem esot nosegts. Man kļuva pavisam interesanti. Jo es nevis izvēlos, bet tieku spiests izvēlēties. Iespējams, par labu kādu «shēmotāju» interesēm. Iznāk, ka šobrīd man pēc nosūtījumiem un receptēm jāiet uz NVD, jo mans ģimenes ārsts ir kaut kur pazudis (pats es no viņa nekādu informāciju neesmu dabūjis… un vai jūs, mani draugi un kolēģi, tostarp tie, kas tikko onkoloģiski izoperēti, hroniķi, tie, kam beidzas kompensējamo zāļu receptes,… esat saņēmuši šajā sakarā kādu ziņu pēc 30. oktobra?). Turklāt - savus medicīniskos datus es nekādam Možumam neesmu devis. Domāju, ka tie atrodas RP atbildīgā glabāšanā. Bet… ģimenes ārsta tur nav. Nolēmu, ka mainīšu ģimenes ārstu, un gribu, lai viņš atrastos tieši RP. Gribu, lai tieši šī un nevis cita juridiskā persona rīkojas ar to sociālo, manu nodokļu naudu, no kuras es pats gadiem neesmu tērējis ne centa. Ja tā nenotiks, man kļūs jau nepārprotami skaidrs, ka Latvijas medicīnas birokrātijai stulbums vai kādu alkatīgu ļautiņu savrupās iegribas svarīgākas par pacientu.

Bet tobrīd, lai lieki netērētu laiku, uzreiz devos pie RP vadības. Izrādījās, ka ģimenes ārstu aiziešana ir viens RP būtisks, taču citādi nožēlojams darbiņš virknē citu, kurus «it kā likumīgi» veic pamatā VAS Valsts nekustamie īpašumi (VNĪ) , lai dabūtu RP laukā no telpām. Par RP ieguldījumu ēkā, par to, kas tai ļauj pretendēt uz pārmantojamību, uz darba turpināšanu šajā vietā, NRA jau rakstīja (24.05.2016.). 1997. gadā, kad Litfonda poliklīnika kļuva par SIA RP un pārvācās uz Raiņa bulvāri 27, es biju Latvijas Rakstnieku savienības (kas ir RP dibinātāja un dalībniece) priekšsēdis. Es apliecinu, ka RP šo ēku faktiski saglāba. Zinādams šo RP tapšanas vēsturi un uzklausījis RP vadību, es uzskatu, ka VNĪ, nespēdama profesionāli un kā pienākas pamatot līguma turpināšanas atteikumu, nu jau nodarbojas arī ar metodisku RP kā medicīnas iestādes iznīdēšanu.

Nesen BNS bija ziņa, ka Daugavpils klubu Artilērijas pagrabi grib dabūt laukā no telpām, bet uzņēmums negrasās tās pamest, «jo tic, ka tiks atklāta shēma, ar kuras palīdzību klubu mēģina piespiest aiziet». Saistībā ar RP šī shēma, manuprāt, redzama vēl reljefāk un ciniskāk. Pirmkārt, es jautāju RP vadībai: kādas jums bija attiecības ar VNĪ un NVD agrāk, vai jūs paši esat visu darījuši kā pienākas? Attiecības bijušas korektas, un nekādas vēsmas saistībā ar līguma nepagarināšanu vai atteikumu nav bijušas jūtamas. Tas rosina pieņemt, ka VNĪ un NVD varētu būt tik vien kā nožēlojami kādu trešo interešu apkalpotāji. Arī tāpēc, ka centienos dabūt RP laukā no telpām Raiņa bulvārī 27 man šķiet skaidri saskatāma dažādu kantoru ierēdņu «solidaritātes» izmantošana skaidri nepamatotu nolūku dēļ, kā arī spekulācija ar, pamatā veselības politikas noteikto, kroplo dažādu medicīnas organizāciju konkurenci. Otrkārt, VNĪ, šķiet, jau vairāk nekā gadu liekas neredzam to, cik būtisks ir RP ieguldījums šajās telpās, to, ka tās guvušas pienācīgu paskatu un kļuvušas izmantojamas ne jau par valsts naudu. Treškārt, VNĪ liekas neredzam, ka RP pilda valsts pasūtījumu. Tāpēc, ceturtkārt, VNĪ acīmredzot kā no uguns bīstas no tiesas, kuras sēde nolikta uz 2017. gada 3. aprīli. Lieta pieņemta izskatīšanai, jo VNĪ iecerētā izsole RP nebūtu piemērojama pamatā tāpēc, ka RP pilda valsts pasūtījumu. Tātad, piektkārt, jāaizvāc no poliklīnikas tas, kas nosaka valsts pasūtījumu - t.i., ģimenes ārsti. Tāpēc, sestkārt, nezinu, kā tas ticis panākts, bet abas RP ģimenes ārstes (B. Tuzika un B. Mitule) vienā dienā paziņo, ka ar 1. decembri pāriet darbā uz SIA Možums.

Faktiski poliklīniku, ja ne pilnībā, tad daļēji var uzskatīt par iznīcinātu. Jo valsts iestāžu necienīga rīcība RP iespiedusi iznīdēšanas, acīm redzami, nepārprotami mākslīgi radītu attiecību (shēmu) būrī, no kura man grūti saskatīt izeju. Arī tāpēc, ka šobrīd es valstī neredzu šādām lietām objektīvu, godīgu arbitru. Ja kāds to zina, sakiet!