Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Viedokļi

Ko nepalaist garām Positivus festivālā

© f64

Klāt lielākais populārās mūzikas festivāls Baltijā Positivus, kas notiks jau astoto reizi. Šoreiz trīs dienas, no 18. līdz 20. jūlijam, kā jau ierasts, Salacgrīvā.

Pozitīvā festivāla piedāvājums ir ārkārtīgi plašs, iespēju – ļoti daudz, tāpēc apmeklētājiem vajadzētu internetā jau laikus iepazīties ar šo trīs dienu programmu, lai saprastu, kurā brīdī un uz kuru skatuvi doties, bet kurā var mierīgi zvilnēt šūpuļtīklā vai pludmalē.

Positivus būs divas galvenās skatuves (Lattelecom un Nordea), kā arī trīs mazākas – Red Bull Music Academy piedāvās elektroniskās mūzikas programmu, I Love You intīmākas noskaņas koncertus, bet uz Palladium skatuves – baltiešu grupas. Arī ārpus muzikālajām aktivitātēm būs daudz interesanta (kinotelts, Smuko lietu tirdziņš, atrakciju un rotaļu zonas utt.), taču galvenais tomēr ir mūzika. Par hedlaineriem šajā festivālā ir pieteikti vācu elektroniskās mūzikas pionieri Kraftwerk, uz kuru āķa organizatori potenciālos apmeklētājus centās uzkabināt jau pirms Ziemassvētkiem. Šī Diseldorfas grupa jau 70. gados izraisīja revolūciju populārajā mūzikā – ko vērts ir kaut vai hits The Robots! Šo rindu autoram un droši vien vēl daudziem padomju mūzikas telpā augušajiem labāk atmiņā būs palikusi dziesma Music Non Stop (1986). Reiz, pirms desmit gadiem, Kraftwerk jau koncertēja Rīgā, klubā Essential, un atstāja par sevi ļoti labu iespaidu – it īpaši gaismu šova ziņā. Lai gan grupa sen nav izdevusi jaunus studijas diskus, brīvdabas estrādē vāciešu sniegumam vajadzētu būt perfektam –

ar 3D attēliem, lāzerprojekcijām utt.

No pašu organizatoru nometnes spraucas ārā lepnums kā īlens no maisa par to, ka izdevies uz Salacgrīvu atvilināt Elbow – šī britu grupa reti kad uzstājas ārpus Britu salām un, ja tam piekrīt, tad ļoti rūpīgi izanalizē, uz kurieni dodas. «Elbow ir viena no retajām grupām, kuru klausoties raud arī īsti vīrieši,» saka organizatori. Ierakstījuši Londonas olimpisko spēļu himnu (First Steps), 2008. gadā ieguvuši prestižo Mercury balvu, kā galvenie mākslinieki spēlējuši uz Glastonberijas skatuves – tas ir tikai pavisam īss viņu panākumu apraksts. Noteikti jādzird Elija Goldinga, kura pērn saņēmusi Brit Awards gada dziedātājas nominācijā. Viņa ir viena no šā brīža pieprasītākajām māksliniecēm koncertos un festivālos visā Eiropā. Dziedājusi prinča Viljama un Keitas Midltones kāzās Bekingemas pilī, Nobela Miera prēmijas pasniegšanas ceremonijā Oslo, Ziemassvētku egles iedegšanas ballē Baltajā namā un citur. Pie Positivus šā gada topa blicēm jāpieskaita arī Bastille, kas Brit Awards 2014 cīnās par balvām pat četrās nominācijās (debija, labākais singls, albums un grupa). Eksperti slavē Bastille līdera Dena Smita spējas uzburt intriģējošus stāstus, iekļaujot tos četru minūšu garās kompozīcijās.

Kas vēl? The Kooks, kas šogad plāno laist klajā jaunu ierakstu, ir bijusi ilgi gaidīta Positivus. Šķiet, kopš 2012. gada viņi nav uzstājušies nevienā festivālā, kas uzstāšanos Salacgrīvā padara īpašu. Pašlaik The Kooks skaitās indī poproka smagsvari, kuru kontā ir divi Top 5 albumi, kā arī virkne Top 40 singlu. Daughter – viņu mierīgā mūzika un samtainais sievietes vokāls izmantots vairāku seriālu, piemēram, Grejas anatomija, skaņu celiņiem, kā arī daudzos BBC seriālos. Grupas uzstāšanās pagājušā gada Glastonberijā tika nosaukta par vienu no 2013. gada spilgtākajiem šī festivāla koncertiem. Slavēti tiek Future Islands, kas laikam ir viena no hipsterīgākajām grupām, kas šogad uzstāsies festivālā – iespējams, ka šis varētu būt brīdis, kad labāk apmeklēt ēdamzonu…

Atkārtošana zināšanu māte – Positivus viesosies arī virkne mākslinieku, kas pie mums jau ir uzstājušies: rotaļīgā Islandes sintīpopa apvienība FM Belfast, iedvesmojošais Karalis Čārlzs, tas ir, King Charles, trauslā būtne ar nemainīgi spilgti sarkanajām lūpām Anna Calvi, arī šogad Mežaparkā pirms pašiem Kings Of Leon dzirdētie The Horrors. Pārbaudītas vērtības ir labi, savukārt patīkami pārsteigumi – vēl labāk: no šī viedokļa vismaz Neatkarīgās apskatniekam cerīgākie šķiet Birth Of Joy (nīderlandiešu psihedēliskie rokeri atsauc atmiņā laikus, kad skanēja grupas MC5, The Doors un Pink Floyd, sakrustojot to ar moderno skanējumu), Temples (glemroks no 60. gadiem, ko caurvij psihedēliski Austrumu motīvi – pat Noels Galahers to nosaucis par labāko jauno britu grupu), Kid Karate (laikam pati roķīgākā un trokšņainākā festivāla programmā, tās sastāvā ir tikai divi dalībnieki), arī The 1975 (alternatīvās rokgrupas stils raksturots kā «ēteriska rokmūziku, kurā dominē sekss, bailes un mīlestība»), bet gan jau labi būs arī citi.

Citādākas mūzikas cienītājiem: Red Bull Music Academy skatuves galvenais mākslinieks būs kanādiešu dīdžejs ATrak, pirmais visu trīs nozīmīgāko pasaules dīdžejošanas titulu ieguvējs. Uzmanība jāpievērš arī britu alternatīvā hiphopa izpildītājam Tricky, kurš pazīstams ar astmatiski čukstošo pusrepa/pusdziedāšanas stilu, kā arī amerikānim Just Blaze, kurš savas karjeras laikā ir strādājis pie JayZ, Eminema, Snoop Dogg, Kanjes Vesta, Busta Rhymes, Rika Rosa un neskaitāmu citu reperu ierakstiem. Interesants varētu būt elektropopa duets Cherub no Nešvilas, kas savu stilu dēvē par «80. gadu fanka un nākotnes popmūzikas seksīgo ārlaulības bērnu». Un vēl – pirmo reizi Positivus viesosies mūziķe no Āfrikas, viena no daudzsološākajām džeza un r&b dziedātājām Džastina Lī Brauna, kas uzstāsies kopā ar mūsu Latvian Blues Band.

Protams, festivālā uzstāsies arī ārkārtīgi daudz pašmāju mūziķu, turklāt gan veci un jauni, gan pieredzējuši un tikko no autiņiem ārā izrāpušies. No leģendām šogad uzsvars būs uz grupu K. Remonts, kas pamatoti ir uzskatāma par vienu no neparastākajām

80. gadu apvienībām latviešu rokmūzikā. No pieredzējušajiem un populārajiem būs Dzelzs vilks, no tuvākās nākotnes lielākajām cerībām – The Sound Poets un Carnival Youth. Te gan dalīt grupas kastās būtu lieki, jo I Love You un Palladium skatuves piedāvā veselu latvju grupu plejādi: Laika suns, Das Sonntags Legion, The Citizens, Pyro Trees, Martas asinis, Starmetis, Audience Killers, Rīgas modes, Manta, The Velvet Supernova u.c. Vēl trakāk ies uz festivāla Dabas skatuves, kur uzstāsies tādas brigādes, kas līdz šim ir dzirdētas tikai pagrīdes ierakstos vai pat nav dzirdētas vispār, piemēram, tādas grupas kā Sūdi (dievīgs nosaukums!), 100 Baltas dvēseles, Svema, Saule, Kasetes utt., būs arī dziesminiece Alise Joste, pārsteigt grasās trio Rubenis, Eihmanis un Helmss, kurā īpaši šī gada Positivus apvienojušies pajukušās Mona de Bo ģitārists Edgars Rubenis un bundzinieks Edgars Eihmanis, kā arī kādreizējās grupas Aparāts līderis dānis Pēteris Helmss. Bet – visu tāpat nenosaukt, par savām interesēm nāksies rūpēties katram pašam jau uz vietas, Salacgrīvas Zvejnieku parkā.