Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Viedokļi

Atklāta Latvijas zinātnieku vēstule Ministru prezidentei Laimdotai Straujumai

Latvija, tās Ministru Kabinets atrodas liela izaicinājuma – Eiropas Savienības prezidējošās valsts – priekšā. Zinātnieki ar izpratni pieņēma dažādos masu informācijas līdzekļos publiskoto informāciju, ka jauno MK veidos no esošajiem un bijušajiem ministriem, lai kabineta locekļiem nebūtu nepieciešams laiks nozares problēmu un ministra darbības apguvei.

Latvijai, kā vēl nekad agrāk, ir nepieciešamas pieredzējis, gudrs un tālredzīgs izglītības un zinātnes ministrs, jo līdz Latvijas kļūšanai par Eiropas prezidējošo valsti ministriem nebūs laika apgūt nozares problemātiku. Tāpēc IZM ministram ir jābūt ar pedagoga un/vai jurista izglītību, vai arī tā iepriekšējai profesionālai darbībai ir jābūt saistītai ar vienu no Izglītības ministrijas pārraudzības pamatjomām – vispārējā vidējā izglītība, arodizglītība, augstākā izglītība, zinātne un inovācijas.

Uzskatām, ka partijas “Vienotība” rindās ir lielisks kandidāts, kurš pilnībā atbilst augšminētajiem uzstādījumiem par profesionālajām prasībām pret IZM ministra amata kandidātiem – profesors Kārlis Šadurskis, kam ir gan IZM ministra darba pieredze (07.11.2002.–09.03.2004), gan izpratne par norisēm ES institūcijās.

Tāpēc lūdzam izšķirties par labu profesora K.Šadurska kandidatūrai IZM ministra amatā, jo K.Šadurska kungam atbilstošā darba pieredze un profesionālā kvalifikācija, kā arī pelnīta autoritāte gan akadēmiskajā, gan zinātniskajā vidē un kā IZM ministrs viņš nešaubīgi var dot būtisku ieguldījumu nozares izaugsmē.

Latvijas Zinātņu akadēmijas prezidents Ojārs Spārītis

Latvijas Zinātņu akadēmijas Ārlietu sekretārs Andrejs Siliņš

Rektoru padomes priekšsēdētājs akadēmiķis Arvīds Barševskis

Latvijas Zinātnieku savienības Padomes priekšsēdētājs akadēmiķis Ivars Kalviņš

LU Latviešu valodas institūta direktore akadēmiķe Ilga Jansone

Rīgas Pedagoģijas izglītības vadības akadēmijas rektore akadēmiķe Dace Markus

Banku augstskolas rektors Andris Sarnovičs