Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Viedokļi

Moceklis Artuss

© F64

Saeimas deputāta Artusa Kaimiņa (KPV.LV) bezkaunīgā epatāža publikai jau bija apnikusi, KPV.LV reitings bija pazems, šķita, ka no Kaimiņa jau vairs nekā nebūs, ka viņa kādreizējo nišu politiskajā spektrā pilnībā aizņems niknie destruktori Juta Strīķe un Juris Jurašs ar Jauno konservatīvo partiju.

Taču pēdējie dramatiskie notikumi Kaimiņu atkal reanimē - viņš ir uzmanības centrā, fani un mediji gaida viņu līdz tumšai naktei, kad nu deputāts nāks ārā no Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) ēkas. Visiem gribas zināt, kas tad vēl nu būs, un skandāls ir sacēlies gana baigs. Padomā, pašā pirmsjāņu nedēļā, laikā, kad jau pilnā sparā izplatās priekšvēlēšanu kampaņas tvans, Saeima balso par deputāta izdošanu kriminālvajāšanai, KNAB darbinieki ierodas Saeimā, izved Kaimiņu pa parādes durvīm uz autobusiņu un aizved 36 stundas pratināt! Ja vēl Kaimiņu saslēgtu rokudzelžos un ar spēku vilktu pa zemi, sanāktu īsts latvju Navaļnijs - brīvības un taisnības cīnītājs, kuru ļaunais, valdošais režīms nepatiesi vajā. Ir tā sagadījies, ka KNAB ir veicis KPV.LV pakalpojumu, uzliekot Kaimiņam galvā mocekļa ērkšķu vaiņagu.

Pašlaik Kaimiņam ir atkal savairojies paprāvs līdzjutēju bariņš, taču, ja KNAB un prokuratūra vērsīsies pret politiķi ar pārliecinošiem pierādījumiem un sāksies tiesu darbi, var gadīties, ka pašreizējie fani sāks novērsties.

Spriežot pēc pantiem, ko nosaucis KNAB, lieta nemaz tik patīkama nav. KNAB atklāj, ka pērnā gada jūnijā sākts kriminālprocess, divas personas atzītas par aizdomās turētām par politiskās organizācijas nelikumīgu finansēšanu lielā apmērā, kas izdarīta personu grupā pēc iepriekšējas vienošanās, kā arī par krāpšanu, kas izdarīta personu grupā un lielā apmērā. Tāpat vēl viena persona atzīta par aizdomās turēto par politiskās organizācijas nelikumīga finansējuma saņemšanu lielā apmērā un par nepatiesu ziņu norādīšanu deklarācijā.

Balstoties uz KNAB preses paziņojumā un aģentūras LETA rīcībā esošo informāciju, no kriminālprocesa materiāliem izriet, ka 2016. gada pavasarī uzņēmējs Viesturs Tamužs vienojās ar politiskās organizācijas valdes locekli, ka personu grupā izkrāps finanšu līdzekļus lielā apmērā no kāda uzņēmuma, ko KNAB apzīmējis ar burtu «B», nolūkā tos novirzīt politiskās organizācijas nelikumīgai finansēšanai.

Personām piemēroti ar brīvības atņemšanu nesaistīti drošības līdzekļi, tāpēc Kaimiņš, KPV.LV valdes loceklis Atis Zakatistovs un Tamužs netiek likti iepriekšējās izmeklēšanas izolatorā. Kaimiņš netiek noņemts no trases, jo viņš nav vēl notiesāts, un Latvijas lēnīgajā tiesu sistēmā nav iespējams, ka jau līdz rudenim viņš varētu tikt apsūdzēts un notiesāts visās instancēs. Pagaidām viņam ir aizdomās turamā statuss.

Politiķa pielūdzēji nemana un negrib redzēt, ka Kaimiņam jau sen ir nelāga paskata aste un viņa darbošanās ar finansēm nav vis kādas sīkas grāmatvedības kļūdiņas. Jau pirms pusotra gada portāls Pietiek atreferēja Latvijas Universitātes Matemātikas institūta zinātnieka Ilmāra Poikāna (Neo) iesniegumu, no kura izrietēja: caur SIA Airtech apmaksāta it kā Ventbunkera «reklāmas izvietošana» Kaimiņa SIA Suņubūda, tomēr Poikāns bija saskatījis, ka Ventbunkera reklāma Suņubūdā tomēr parādījusies nebija, kamēr nauda maksāta tika. Reklāmas vietā deputāts Kaimiņš pēkšņi sāka bīdīt Ventbunkeram un Šveices advokātam Rūdolfam Meroni izdevīgu politisko retoriku. Medijos diezgan plaši un detalizēti aprakstītas shēmas, ar kādām, iespējams, Kaimiņš piezīdies pie dāsnā Šveices onkuļa naudasmaisa.

Nav zināms, vai Kaimiņa un Meroni silto attiecību pētīšana ir KNAB uzmanības lokā - varbūt šīs lietas vēl tiek pētītas, bet līdz galam nav izpētītas. Bet Ģenerālprokuratūrā ir prokurori, kas lej ūdeni uz Meroni interešu dzirnavām, tāpēc var gadīties, ka prokuratūra ne ar pārāk lielu entuziasmu grib vērsties pret Kaimiņu tādā lietā, kurā Meroni var parādīties neglītā gaismā.

Taču šī lieta, kuras dēļ KNAB lūdza izdošanu un veica kratīšanas, ir mazliet cits stāsts. Internetā ir parādījušies videoieraksti, kur Kaimiņš, Zakatistovs un Tamužs spriež par naudu un savām ambīcijām politikā. Tiek nosauktas interesantas summas un visāda pikanta informācija, kas varētu likt saausīties tiesībsargājošo struktūru darbiniekiem. Nu tad viņi būs ne tikai saausījušies, bet arī centušies rast kādus stiprākus pierādījumus, izkratot politiķu mantiņas un izpētot viņu naudas takas. Tā jau politikā daždien mēdz būt, ka tam, kurš visskaļāk bļauj par zagļiem tirgus laukumā, pašam kabatā sveši maciņi.