Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Viedokļi

Dusmīgas vēlēšanas veterinārārstu ģildē

© F64

Tuvojas Latvijas Veterinārārstu biedrības (LVB) konference, kas paredzēta Mālpilī 3. un 4. martā.

Pasākuma pirmajā dienā būs arī neoficiālā vakara daļa - par smaidu rūpēsies Nacionālā teātra aktieris Ainārs Ančevskis un būs dejas «Ballīšu orķestra» muzicēšanas pavadījumā. Taču var gadīties, ka pati konference var izvērsties mazāk smaidīga. Iespējamas pat visai asas cīņas par ietekmi un amatiem.

Jo LVB nav vis kāds nozares darbarūķu klubiņš kopīgai padejošanai un papļāpāšanai, bet ar diezgan lielu varu apveltīta institūcija. LVB savās rokās tur vetārstu sertificēšanas funkciju, kas paver iespēju manipulācijām.

Gribot vai negribot, bet veterinārārsti piedalās dažādos tautsaimniecību ietekmējošos procesos, no viņiem dažkārt atkarīga tā vai cita uzņēmuma biznesa veiksme konkurences cīņā, dažādu zāļu un dzīvnieku barības ienākšana tirgū, bīstamu sērgu apkarošanas efektivitāte.

Paredzēts, ka 3. martā notiks LVB valdes priekšsēdētāja vēlēšanas. Saskaņā ar biedrības statūtiem LVB izpildinstitūcija ir valde, kas sastāv no pieciem valdes locekļiem, kurus ievēlē biedru kopsapulce uz trim gadiem. Kopsapulce ievēlē valdes priekšsēdētāju uz trim gadiem, valdes priekšsēdētājs organizē un vada valdes darbu. Cik zināms, visas LVB struktūrvienības ir saņēmušas uzaicinājumu nominēt valdes priekšsēdētāja posteņa kandidātus.

Iespējams, vetārsti uz Mālpili dosies ar vairākiem karogiem, tomēr lielāka atpazīstamība viņu ģildes biedru starpā un līdz ar to lielākas cerības turpmāk vadīt LVB ir divām kandidātēm - pašreizējai LVB valdes priekšsēdētājai Mārai Vidužai un Dr. Med. Vet. Gundegai Mičulei.

Mičule ir vetārstu aprindās pazīstama Latvijas Lauksaimniecības universitātes pasniedzēja, kas aktīvi darbojas, arī pārstāvot Latvijas intereses Eiropas Savienības struktūrās, kad tur tiek lemti veterinārie, fitosanitārie un pārtikas kontroles jautājumi. Viņai LVB valdes vēlēšanās veterināru ģildē varētu būt diezgan plašs atbalsts no tiem dzīvnieku dakteriem, kam nav pa prātam līdzšinējā vadītāja un viņas darbošanās stils.

LVB pilda sertificēšanas funkciju, kas nozīmē, ka vetārstu liktenis ir priekšsēdētājas rokās. Viss būtu labi, ja vien sertificēšana noritētu atbilstoši visām normām. Taču veterinārārstu aprindās ne visi piekritīs, ka tas vienmēr tā notiek. Tajā laikā, kad izcēlās skandāls par suņu saslimšanu it kā no vietējā Latvijas uzņēmumā ražotas suņu barības, Viduža draudējusi ar sertifikāta atņemšanu veterinārārstiem, kam bijuši no viņas atšķirīgi uzskati. Tā kā LVB būtībā kontrolē nozari, dažiem biedrības locekļiem ar Vidužu priekšgalā esot izdevies sacelt kampaņu pret Tukuma uzņēmuma ražoto «Dogo» barību, lai gan Pārtikas un veterinārais dienests vairākkārt to pārbaudījis un apstiprinājis, kas viss kārtībā. Šāds viedoklis ir diezgan izplatīts veterinārmedicīnas un zemkopības profesionāļu aprindās.

Nedēļas nogalē noskaidrosies, kura kandidatūra un kurš viedoklis spēs gūt virsroku.