Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Viedokļi

Kas ir vēl lēnāks par igauņiem?

© F64

Jau pieriebies klausīties, ka Igaunijā tā, Igaunijā šā. Bet Latvijā – nekā. Ne tā, ne šā. Pavisam nekā. Bet Igaunijā tikmēr – «ohoho» kā!

Igaunija mazāka, bet budžets lielāks. Igaunijā valsts ieņēmumu dienestā strādā 1500, bet Latvijā 4000 darbinieku. Vidējā alga Igaunijā lielāka. Minimālā alga par 90 eiro lielāka. Nodokļi Igaunijā elastīgāki. Un zāle zaļāka, putni dziedātīgāki.

Par igauņiem postpadomju telpā stāsta anekdotes, ka viņi esot lēni, bet tā vien izskatās, ka drīz anekdotes stāstīs par mums, jo Igaunija, sevišķi pēdējos piecos gados, griež ārā mums visas pogas un ceļā uz turīgāku, civilizētāku, eiropiskāku dzīvi ir aizsteigusies mums tālu priekšā.

Igauņi it kā skaitās lēni, bet runā ļoti ātri. Igaunijas premjers Jiri Ratass dragā tā, ka Latvijā vēl tagad neviens nespēj aptvert visos tos brīnumus, ko viņš ir sacījis. Nepilsoņus viņš likvidēs... Nē, nevis ar šmaiseri, bet ar labu. Ar savas valsts krieviem viņa valdība runāšot krieviski. Viņš pat ir atvēris lapu internetā krieviski. Un nav par to sodīts. Nav impīčmentizēts. Nav palicis bez pielaides. Televizors viņu negāna par Kremļa hibrīdtrolli.

Bet kas tad notiek mūsmājās? Ar lielu prieku un gandarījumu uzzinām, ka Rīgas Vidzemes priekšpilsētas tiesa uzlikusi 140 eiro sodu Rīgas mēram Nilam Ušakovam par to, ka viņš interneta sociālajā vietnē Facebook raksta krieviski. Ā, un angliski arī. Par to arī. Bet tas nu tā. Angliski jau faktiski varēja.

Laime, kur tu rodies! Tātad mūsu Dievzemītē viss paliek savās vietās un pa vecam! Lai tie igauņi pa galvu, pa kaklu drāžas uz nākamību! Mēs tīsimies sagšās, ņemsim kokli un dosimies pretējā virzienā - uz viduslaikiem, uz inkvizīciju, uz tādām jaukām vietām, kur par runāšanu svešā valodā griež nost mēli. Vot, to gan Ušakam vajadzētu piedraudēt! Tad viņš fig vairs rakstītu feisītī pa krieviski. A kas tie 140 eiriki? Vairāk vajadzēja noplēst - tā, lai jūt!

Diezin vai Ratass tā varētu izdarīties un izrunāties, ja viņam nebūtu aiz muguras spēcīga atbalsta. Visticamāk, tā nav viņa pašdarbība, bet klausīšana aizjūras transatlantiskā partnera ieteikumiem. «Beidziet kacināt savu krievus! Izbeidziet ākstīšanos ar nepilsoņu pasēm!» jenkiji droši vien saka. Droši vien to viņi saka arī mūsējiem amatvīriem un sievām, taču mūsējie to nedzird vai nav sapratuši, jo angliski prot pašvaki. Nē, nu tā jau nav, ka mūsējie nebūtu neko teikuši. Valsts prezidents Raimonds Vējonis ir pat rosinājis virzīties uz automātisku pilsonības piešķiršanu atsevišķām grupām, taču diez kādu prieku un atbalstu valdošajā koalīcijā šī doma neguva.

Bet nu labi. Ko tur par to krievu būšanu un valodu būšanu. Ir vēl taču citas jomas. Varbūt mūsējie dižgalvas kaut ko ir sasnieguši izglītībā, veselībā, nodokļu politikā?

Šonedēļ televizorā redzējām gan veselības ministri Andu Čakšu, gan lēni lēno un rāmi rāmo premjeru Māri Kučinski.

Čakša sākumā centās izskatīties moža, bet pamazām sāka sašļukt aizvien vairāk un pavisam. Jo nevar jau moži stāstīt visas tās drūmās lietas. Piemēram, izglītības ministram Kārlim Šadurskim vismaz ir kaut kāds risinājums savai jomai - jo var nepopulāri atlaist skolotājus un tad palikušajiem populāri pacelt algas. Čakšai nav ko atlaist. Medicīnā skaudri trūkst cilvēku. Trūkst 1000 medmāsu. Kāpēc trūkst? Tāpēc, ka Norvēģijā medmāsa saņem kā Čakša, bet Latvijā, Rīgas Dzemdību namā, alga nupat tika paaugstināta par veseliem 15 centiem! Bailes, ka dakteri un māsiņas, šo milzu piķi saņēmuši, aizies un pārēdīsies.

Čakša un pēc tam arī Kučinskis cita starpā tā kā paripināja muciņas Rīgas domes virzienā. Tā skaidri vārdā nesauca Ušakovu, bet doma jau bija. Pašvaldības nepareizi sadalot dakteru algas. Bet nevar jau sadalīt to naudiņu, kas guļ jūras dibenā. Un vispār jau medicīna nav vis pašvaldību, bet valdības politiskā atbildība. Pašvaldības rūpējas, lai tiek salaboti slimnīcu jumti.

Nauda varbūt kaut kad būs. Bet ne šogad. Laikam nākamgad. Veseli 150 miljoni. Varbūt. Bet ne šogad. Varbūt nākamgad.

Vārdu sakot un Krievijas premjera Dmitrija Medvedeva vārdiem izsakoties, naudas nav, bet jūs tur turieties!

Bet, ja domājat slimot, tad šogad to vēl nedariet! Ja gribas slimot, tad dariet to Igaunijā!