Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Viedokļi

Brīnišķa provokācija

© F64

Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesa atstājusi negrozītu Valsts valodas centra (VVC) direktora lēmumu piemērot Rīgas mēram Nilam Ušakovam 140 eiro lielu naudas sodu par pašvaldības īstenoto saziņu arī svešvalodās – krievu un angļu valodā. No sprieduma secināms, ka pašvaldībai saziņā ar iedzīvotājiem arī sociālajos tīklos jālieto tikai valsts valoda. Spriedumu gan ir iespējams pārsūdzēt, un Ušakovs ir sacījis, ka plāno to darīt.

Kad pret Ušakovu vērsās VVC, to vēl varēja kaut kā norakstīt uz ierēdņu pārcentību - sak, atraduši likumā punktu un pēc šā punkta brauc uz priekšu. Tagad ir jau nopietnāk - verdiktu ir pateikusi tiesu vara. Tā gan ir tikai tiesa zemākajā instancē, kur vēl var apstrīdēt spriedumu, bet tomēr. Tiesu vara ir neatkarīga, tiesu vara ir jāciena, bet tiesu vara pieņem absolūti idiotisku lēmumu. Kā ar to lai tagad dzīvo?

ASV jaunais prezidents Donalds Tramps tiesas lēmumu, kas atceļ imigrantu iebraukšanu no Trampa uzskaitītajām musulmaņu valstīm, ir nogānījis pēdējiem vārdiem un tiesnešus arī. Latvijā vēl tik zemu nav krists, tāpēc vajag norakstīt tiesas verdiktu uz to, ka varbūt kaut kas nav kārtībā ar likumiem, pēc kuriem jāvadās tiesai un VVC. Jācer, ka Rīgas mērs neies ASV prezidenta pēdās un tiesu nekritizēs.

Taču diezin vai viņš tā vienkārši liksies mierā un, visticamākais, ka tiesāsies augstākās instancēs līdz pat Eiropas Cilvēktiesību tiesai. Un ļoti var gadīties, ka gala beigās vinnēs. Eiropā par šādu Latvijas tiesas verdiktu vispār ir kauns kādam stāstīt. Tas ir kas neiedomājams - sodīt cilvēku par to, ka viņš Facebook kaut ko raksta un neraksta to latviešu valodā. Facebook radītājs Marks Cukerbergs par to būtu šokā, ja zinātu. Viņš gan zina, ka ir visādas diktatoru valstis, kur viņa sociālais tīkls vispār tiek bloķēts, bet, ka ir arī Eiropas Savienības valsts, kurā tiesa akceptē aizliegumu izteikties... tas viņam būtu pārsteigums.

Var, protams, šajā lietā meklēt ko juridisku un kādus racionālus skaidrojumus. Valsts valodas likums, kas ir labs likums un aizsargā latviešu valodu, ir paredzējis neļaut par pašvaldības naudu sniegt pašvaldības informāciju citās valodās. Taču šis likums nezināja, ka nākamībā būs tādi brīnumi kā Facebook vai Twitter. Plakani piemērot šā likuma normas šodien un šādā kontekstā ir vairāk nekā jokaini. Lai sodītu Ušakovu, vajag pierādīt, ka viņš nav cilvēks, bet pašvaldības vadītājs, un ka visas viņa izpausmes sociālajos tīklos ir par pašvaldības naudu vai priekšvēlēšanu laikā par partijas naudu izplatītas. Šķiet, vismaz pagaidām nekas tāds nav pierādīts.

Rīgas mērs nav nabags un var 140 eiro samaksāt, taču viņš, visticamāk, turpinās rakstīt krieviski, jo nav jau pat iespējama labāka konfekte, ko Saskaņai piespēlējis VVC un Vidzemes priekšpilsētas tiesa. Tas ir tieši tas, kas mēram bija vajadzīgs, lai viņa fani lielos pūļos sestdien, 3. jūnijā, dotos pie vēlēšanu urnām. Ja arī kādam Rīgas krievam bija kāds īgnums pret Ušakovu par varbūt vaļā palikušiem kanalizācijas vākiem vai bedrēm iekšpagalmā, Vidzemes priekšpilsētas tiesas spriedums ir tulkojams kā «mūsējos sit». Ja sit mūsējos, tad bedres jau ir mazsvarīgas.

Vidzemes priekšpilsētas spriedums ir salda gotiņa arī Krievijas propagandai, kas gan jau izdomās, kurā brīdī un cik sāpīgi iesist Latvijas valstij pa pakrūti par šaušalīgo krievu diskrimināciju. VVC un Vidzemes priekšpilsētas tiesa faktiski aizliedz cilvēkam izteikties viņa dzimtajā valodā - tas ir kā griezt nost mēli par runāšanu nepareizajā valodā, tas ir kā Spānijā viduslaikos galināt nost čigānus un ebrejus, kas pieķerti runājam nespāniski. Kur gan vēl skaistākus sižetus par «nacisma atdzimšanu» Pribaltikā?

Ja jums šķiet, ka šī ziņa par Ušakovu ir nesvarīga un ir citas, kas to pārklāj, tad jūs maldāties. Ikviens Latvijas krievs Daugavpilī un Ķengaragā, Liepājā un Pļavniekos ir to pamanījis un ir nāvīgi apvainojies kopā ar Ušakovu. Visas lielās naudas, kas sviestas vējā integrācijas plānos, ir izsviestas vējā. Tā nav nekāda integrācija, ja aizliedz rakstīt feisbukā krieviski. Tas var radīt tikai naidu. Ja būtu gada nominācija par to, kas šogad radījis lielāko etniskās plaisas platināšanu, tad Vidzemes priekšpilsētas tiesa, akceptējot Valsts valodas centra lēmumu, ir jau avansā vinnējusi.