Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Viedokļi

Ar bālu karogu uz Rīgu

© F64

Galvaspilsētā Rīgā pašvaldību vēlēšanās Vienotības mēra amata kandidāts būs Vilnis Ķirsis, ZZS tas laikam būs Edgars Tavars vai Viesturs Silenieks, Nacionālajai apvienībai būs varbūt Romāns Naudiņš vai Rihards Kols, bet visticamāk, ka Baiba Broka.

Šie tad ir tie varoņi, kas vedīs sauļup karotāju kavalkādi, kas sastāvēs no nacionāliem lāpnešiem ar ugunskrustiem rotātās prievītēs, no zemniekiem linu drānās un pastalās, kas mazliet ož pēc kūts, no vides aizsardzības aktīvistiem, kas brauc ar divriteņiem un vienmēr šķiro atkritumus, no spožiem liberāļiem frakās, kas pat bordelī izturētos galanti, neaizmirstot par eiropiskajām vērtībām. No viena kopīga triju valdību veidojošo partiju saraksta nekas nav sanācis, tomēr Vienotībai ir izdevies uzmesties kompānijā par galveno un iegūt iniciatīvu - pēc Ķirša ierosinājuma trejpartijas vienojušās memorandā par savu sadarbību pēc vēlēšanām un nozvērējušās, ka nekādā gadījumā nesadarbosies ar Saskaņu/Gods kalpot Rīgai.

Jautājumu patiesībā gan būtu jāpagriež citādi. Vai Rīgas rātskungu Nila Ušakova un Andra Amerika betoncietajam blokam maz vajadzēs ar kādu dalīties varā un sadarboties? Visticamāk, ka šāds jautājums atkritīs pats no sevis, jo izskatās, ka Saskaņa/GKR atkal paņems domes vairākumu. Uz Rīgas pašvaldību biļete ir garantēta tikai Nacionālajai apvienībai, bet Vienotībai un ZZS vēl būs jāiespringst, lai vispār iekļūtu domē.

Ķirsis, Tavars, Broka ir visnotaļ cienījami ļaudis, taču, pat, ja sasummētu visu triju šo mēra amata kandidātu izredzes un izveidotu vienu Ķirtavarbroku, līdz Ušakova augstumiem šāds kandidāts tik un tā nesniegtos. Ušakovam pat starp latviešiem ir 31,6% pozitīvs reitings, kamēr viņa konkurentu reitingi nav zināmi, jo pētījumu firmas nav iekļāvušas viņu vārdus savās aptaujās.

Protams, ir vēl laiks. Vēl var reklamēt un iepazīstināt ļaužu masas ar kandidātiem, paši kandidāti tad nu visādi iznesīsies un stāstīs, ka ir labie. Bet tad gan būs ļoti, ļoti jāpacenšas. Vismaz pagaidām nekas neliecina, ka Vienotība, ZZS un Nacionālā apvienība pašas nopietni tic, ka kaut kas var izdoties. To priekšvēlēšanu karogs ir tik bāls, ka izskatās pēc baltā padošanās karoga. Nav «lokomotīvju» un nav arī kādu ideju, kāda ticama vēstījuma, ko «pārdot» rīdziniekiem. Iepriekšējās vēlēšanās Vienotība bija iecerējusi iekarot Rīgu ar skarbu Saskaņas lamāšanu un pozitīvo zirdziņu, ka jāsiltina ēkas. Taču rīdzinieki nobijās no toreizējās mēra amata kandidātes Sarmītes Ēlertes, kas nāks un piespiedīs maksāt milzu summas par siltināšanu. Ar to Vienotība necik daudz mandātu neieguva. Tomēr tur bija vismaz kaut kāda ideja - tas bija par to, ka kaut ko vajag darīt. Tagad nacionāļi un vienotībnieki ir uzsākuši aktīvi uzstāties par to, ka nevajag Rīgā neko darīt - nevajag remontēt Brīvības un Krišjāņa Barona ielu, jo, lūk, vēl nepabeigtā darba procesā dažviet bruģakmeņi iegrimst un uztaisa bedrītes. Visu vasaru par to bija gaudošana sociālajos tīklos. Rudens pusē Vienotības un Nacionālās apvienības eirodeputāti un domes opozīcijas politiķi iesaistījās kampaņā pret Skanstes tramvaju, cenšoties likt tam riteņos sprunguļus.

Lūk, jau arī izkristalizējušās divas nostājas, divas pieejas - Ušakovs ceļ skolu piebūves, remontē ielas, projektē tramvaju, bet viņa konkurenti stingri stāv par to, ka neko nevajag būvēt un remontēt. Un ar tādu vēstījumu ir domāts iekarot rīdzinieku sirdis?

Vienotības, ZZS un Nacionālās apvienības akcijas celtos, ja atlikušajos mēnešos līdz vēlēšanām notiktu brīnums un ļoti veiksmīgi sāktu darboties valdība - ja tiktu atrasts risinājums nelaimīgajai mikrouzņēmumu nodokļa problēmai, ja valdība prezentētu svaigas, izcilas idejas nodokļu politikā vispār, ja izglītības ministrs nesaēstos ar rektoriem un nāktu klajā ar viedu augstākās izglītības reformu plānu. Un ja veselības ministre panāktu, ka slimiem cilvēkiem nav jāstāv rindā pie daktera mēnešiem. Ja finanšu ministre kopā ar jauno VID priekšnieci izskaustu PVN izkrāpšanas karuseļu lielblēdības un neterorizētu tantiņas, kas pārdod pašadītus dūrainīšus. Un ja tieslietu ministra pūliņi vainagotos ar to, ka tiesu prāvas sāk notikt taisnīgi un saprātīgos termiņos. Un ja triju partiju koalīcijas valdības darba rezultātā ļaudis kravātu atpakaļ no koferiem mantas skapjos un atsauktu biļešu rezervācijas uz Stanstedas lidostu Londonā, jo tepat dzimtajā zemē būtu ieraudzījuši perspektīvu, labas pārtikšanas un dzīvošanas iespējas... Tad varbūt vēlētāji savos prātos kaut kā sasaistītu šīs labās un jaukās trīs partijas ar tām, kas kandidē pašvaldību vēlēšanās, ņemtu Vienotības, ZZS un Nacionālās apvienības listes un sparīgi liktu tur iekšā krustiņus. Tad varbūt kaut kas sanāktu.

Bet, ja šogad viss turpinās iet tikpat impotenti, haotiski un nerezultatīvi kā līdz šim, tad valdības partijas Rīgā var mierīgi netērēties plakātiem un klīsterim. Tā būs vējā izsviesta nauda, un tur tikai «čušš» un «čiks» vien iznāks.