Ceturtdiena, 18.aprīlis

redeem Jadviga, Laura

arrow_right_alt Viedokļi

Viņi aizgāja šogad

© F64

Neviens nav mūžīgs, un nekas nav mūžīgs. Cilvēka dzīve ir trausla, un kāds negadījums vai slimība piepeši aizsauc aizsaulē mums mīļus cilvēkus, kuri varēja taču vēl strādāt un radīt.

Tostarp arī sabiedrībā ļoti pazīstamus cilvēkus - talantus, ģēnijus, cilvēkus - leģendas, ar kuru vārdiem saistās veseli laikmeti, atklājumi, jauni virzieni mākslā un mūzikā. 2016. gadā šādu izcilu aizsaulē aizgājušu cilvēku ir bijis sevišķi daudz. Latvijai tie ir mūziķi Pits Andersons un Ojārs Grinbergs, scenogrāfs un grafiķis Ilmārs Blumbergs, literatūrkritiķe Inta Čaklā, zinātnieki Juris Ekmanis, Juris Jansons un Rūsiņš Mārtiņš Freivalds, horeogrāfs Andris Ezeriņš, basketbolisti Oļģerts Hehts un Tālivaldis Pētersons, rakstniece un politiķe Ruta Marjaša, aktieri Jānis Reinis un Aivars Siliņš, kinooperators Andris Seleckis, žurnālists Artūrs Vaiders. Ikviens no viņiem savā jomā bija jaunatklājējs vai izcilība. Ojārs Grinbergs bija viens no labākajiem Raimonda Paula dziesmu izpildītājiem, Pits Andersons bija rokenrola pionieris, Oļģerts Hehts bija pirmais latvietis, kas oficiālā basketbola spēlē ietrieca bumbu no augšas (slam dunk), Andris Seleckis bija latviešu kinodokumentālās mākslas pamatu pamats un paraugs vēl arī mūsdienu operatoriem un režisoriem.

Visā pasaulē tāpat Dievs ir aizsaucis pie sevis jo daudz izcilību - māksliniekus, mūziķus, zinātniekus, politiķus. Šogad mira Kubas revolūcijas līderis Fidels Kastro, kurš kvēli nīda amerikāņu imperiālismu un izveidoja komunistisku valsti tieši ASV deguna priekšā. Aizgājis ir arī uzbeku autoritārais līderis Isloms Karimovs. Bija bažas, ka viņa nāve var izsaukt jukas valstī, taču beidzies viss ir mierīgi.

Sevišķi daudz sāpīgu zaudējumu aizvadītajā gadā ir bijis mūzikā. Pasaule ir šķīrusies no vairākām leģendām. Džordžs Mārtins bija producents, kam izdevās iestumt tirgū The Beatles - grandiozāko pagājušā gadsimta mūzikas fenomenu.

Deivids Bovijs bija spožs dziedātājs, kas ilgus gadus prata būt pašā virsotnē. Gāju kādā pirmajā vai otrajā klasītē, kad pie drauga mājās lenšu magnetofonā dzirdēju Bovija The Man Who Sold the World. Vārdus tolaik nesapratu, bet melodija aizķēra uz visu mūžu.

No zāļu pārdozēšanas šogad aprīlī bojā gāja Prinss - enerģisks, produktīvs dziedātājs un dzejnieks. Arī leģenda.

Īpaši nedraudzīgs mūzikai ir bijis šis decembris. Mēneša sākumā ar vēzi mūžībā aizgāja Gregs Leiks - grupas Emerson, Lake&Palmer basģitārists. Viņa mūzika bija ļoti nozīmīga - grupa bija viena no tām, kas pierādīja, ka rokmūzika var būt arī nopietna.

11. decembrī 73 gadu vecumā mira Esma Redžepova - dziedātāja no Maķedonijas. Agrā jaunībā daiļā čigānmeitene no Dienvidslāvijas satrieca Austrijas un citu Rietumeiropas valstu mūzikas sapratējus ar savu noslēpumaini mistisko dziedāšanu. 1976. gadā viņa tika atzīta par visas pasaules čigānu mūzikas karalieni. Redžepova pazīstama arī ar savu labdarību - viņa ir adoptējusi 47 bērnus. Esma Redžepova reiz ir uzstājusies arī Rīgā, Operas namā. Šovasar viņa bija gaidīta Jūrmalā pasaules čigānu mūzikas festivālā, taču neatbrauca - bija jau ļoti smagi saslimusi.

Nupat lidmašīnas katastrofā ir gājuši bojā 64 Aleksandrova orķestra mūziķi un kora dziedātāji. Pagaidām nevar zināt, kas bija katastrofas cēlonis - terora akts, nelaimes gadījums vai nolaidība. Statistika rāda, ka lidošana ar lidmašīnām ir daudz mazāk bīstama par braukšanu ar automašīnu. Autoavārijās iet bojā nesalīdzināmi vairāk cilvēku. Latvija šogad droši vien atkal būs viena no valstīm, kur autoavārijās bojā gājušo skaits ir vislielākais Eiropā. Taču ir profesijas, kurās lidošana ir bieža, līdz ar to arī varbūtība iet bojā ir lielāka - sportisti un mākslinieki ir visvairāk pakļauti riskam. Šogad bojā gāja Brazīlijas futbola komanda Čapekoense, papildinot drūmo vairumnāvju uzskaitījumu - savulaik lidmašīnu katastrofās ir bojā gājušas Manchester United, Zambijas, Pahtakor futbola komandas, arī Jaroslavļas Lokomotiv hokeja komanda.

Aleksandrova orķestra mākslinieki bija pa daļai mūziķi, pa daļai kareivji, jo uzstājās Krievijas armijas formastērpos. Viņu uzdevums bija uzmundrināt krievu armijniekus, kas pašlaik iesaistījušies diezgan apšaubāmā militārā avantūrā Sīrijā. Tomēr viņi bija muzikanti ar izcilām balsīm un dzirdēm - tādi, kas izturējuši skarbākos konkursus starp līdzīgajiem, kas smagi strādājuši, lai izkoptu savu talantu. Kad uzreiz iet bojā tik liels skaits skaņražu, tas ir bēdīgi. Turklāt kopā ar muzikantiem bojā ir gājusi arī ārste Jeļizaveta Gļinka - gaišs, labdarīgs cilvēks. Krievi šogad ir šķīrušies no daudzām personībām - arī no saulainā klauna Oļega Popova.

Ziemassvētkos pēkšņi miris arī dziedātājs Džordžs Maikls - viņam bija tikai 53 gadi, kas nepavisam nav mirstamais vecums. Viena no viņa pazīstamām dziesmām ir Last Christmas, kas ir jauka Ziemassvētku dziesma. Paklausīsimies Deividu Boviju, Prinsu, ELP, Esmu Redžepovu, Džordžu Maiklu un citus, atcerēsimies!