Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Viedokļi

Eiropas nogurušie kapi

© F64

Sabiedriskā, nevalstiskā organizācija Delna saņems 367 (nevis tikai 300) tūkstošus eiro, ko viņi dabūs no 1. janvāra līdz 2018. gada 1. septembrim. Par to, ka viņi it kā uzraudzīs Skanstes jeb tā dēvētā kapu tramvaja līnijas būvēšanu.

Jums ir 367 tūkstoši? Nav? Man arī nav. Retajam ir. Bet Delnai būs.

Delnas padomes priekšsēdētājs ir Valdis Liepiņš. Vai jūs pazīstat Valdi Liepņu? Nē? Es arī ne visai labi viņu atceros, bet viņš bija tiešām 11. Saeimas deputāts no Zatlera Reformu partijas. Cilvēkiem jau piemirsies, bet bija tāda partija, kurai bija priekšā bijušais prezidents Valdis Zatlers, kurš visādi iznesās, bet tagad jau vēstures mēslainē. Lūk, ar šo Zatleru arī tāds Liepiņš bija ieticis pašā valsts likumdošanas virsotnē, kur pulcējas 100 gudrākās šīs valsts galvas - Saeimas deputāti. 2005. gadā šis pats Liepiņš bija ievēlēts Rīgas domē no Jaunā laika.

Vēl tur tajā padomē ir zvērināts advokāts Andris Tauriņš no Sorainen biroja, kas apkalpo Vienotību. Vēl padomē ir tāds Pēteris Tērmanis, kas ir žurnāla Ir izdevējs. Žurnāls Ir, ja kāds nezina, ir žurnāls, kas būtu jāsauc par Nau. Jo nav šajā žurnālā ne rindiņas par to, kas reāli notiek Latvijas iekšpolitikā. Tikai un vienīgi propaganda, kas vērsta uz visu politisko partiju apspļaušanu un viena Vienotības iekšējā grupējuma slavināšanu.

Vēl tur Delnā ir arī biedri. Lolita Čigāne ir arī biedre. Vēl ir Linda Austere, kas allaž aktīvi darbojusies tuvu pie politikas un vienmēr pie pareizās partijas pupa. Ir nepārprotami skaidrs, ka šie cilvēki, kas tēlo it kā sabiedrisku organizāciju, ir no viena politiska spēka - no tiem, kas bļaurē un uzmetas par demokrātijas aizstāvjiem, bet reālajā dzīvē visu dara otrādiņ.

Vienotība nupat pakāsa lielu naudu par to, ka neprata pildīt pati sevis iniciētu likumu par partiju priekšvēlēšanu tēriņu griestu pārsniegšanu. Tas varētu izmaksāt ap 300 tūkstošus eiro vai drusciņ vairāk.

Bet nu tagad nāk mierinājums no pašas Briseles: «Nebēdājiet, jenoti, jums zaudēto naudu kompensēsim mēs, Briseles birokrāti! Ņemiet 367 000 un lieciet lietā! Tas jums, lai varat manipulēt ar saviem Latvijas iekšējiem politiskajiem procesiem.»

Kamdēļ šie birokrāti tā mīl tieši šos Latvijas politikas airētājus, ir labs jautājums.

Būtu šī nauda kaut kur no gaisa nākusi vai ja tā būtu sabiedriski godīgi savākta no cilvēkiem, kas patiesi sirsnīgi domā, ka tramvaju pa apli gar Skanstes ielu nevajag, tas būtu burvīgi. Taču nauda nāk no Eiropas Komisijas. Tā būtībā ir arī visu mūsu nauda. Delna vienmēr ir gaudojusi, ja kaut kas Latvijā notiek bez konkursa, bet pati ir dabūjusi piķi bez kāda konkursa, absolūti necaurspīdīgi, pamatojoties uz kaut kādu vienošanos starp Eiropas Komisiju un organizāciju Transparency International, kas ir mūsu Delnas sorosiskā māte. Dabiski, ka tā Delna neko tur reāli neuzraudzīs, bet tikai drusku smirdēs, ka Nils Ušakovs sliktais.

Bet tad nevajag brīnīties, ka Eiropas Savienība aizvien vairāk trīc pie visām vīlēm un brūk. Angļi jau iet projām ar savu breksitu. Itālijā referendumā no tautas ir pateikts: ejiet, ka jūs taisni ar savu eirošanu.

Drausmīgi milzīgas naudas tiek izpļekātas sazin kur, bez kāda reāla mērķa, uz papīra, lai varētu tērēties un labi dzīvot uz bēdīgu cilvēku rēķina.

Nupat neviļus un nejauši saskāros ar šādu stulbumu uz savas ādas. Ir kaut kāda, ne visai maza nauda atvēlēta it kā čigānu tautas atbalstam no Eiropas Savienības augstumiem. Tam gan nav sakara ar reālajiem čigānu organizāciju aktīvistiem, kuru viedoklis netiek vispār uzklausīts. Šā procesa ietvaros, lai formāli apgūtu naudu, ir izveidota interneta platforma Think Roma, kur birokrāti bija iecerējuši sausi un formāli mazliet pačatot ar Eiropas valstu žurnālistiem par čigānu problemātiku. Nevar noliegt, ka mēdz gadīties diskriminācijas atgadījumi. Ir arī kaut kādi valdību soļi, lai šo diskrimināciju mazinātu vai vairotu. Bet tas portāls izskatījās dikti sauss, garlaicīgs, pat miris.

Man ir hobijs interesēties par dažādu tautu mūziku - par grieķiem, ebrejiem, turkiem, indiešiem, arābiem, kubiešiem un vēl desmitiem tautu. Arī par čigāniem. Lai padarītu Think Roma interesantāku, ievietoju tur dažus desmitus spilgtāko čigānu mūzikas paraugu. Ir neticami izcila šī tauta mūzikas ziņā.

Un kādu reakciju saņēmu no šā briseliskā pasākuma organizatoru starpnieces? «Beidz likt šajā portālā savu kontentu! Daži ir noguruši no tā!» Portāls esot domāts tikai rakstiem par to, cik dižus darbus veic eirobirokrātija.

Varbūt es esmu šad tad noguris, bet mūzika, ko lieku portālā, nekad nevar būt tāda - tā ir viena no pasaulē dzīvākajām mūzikām.

Sausa, kantaina, birokrātiska, blēdīga un alkatīga ir Brisele. Tas ir tik ļoti slikti, jo bija ideāli un daiļums savulaik tajā visā.