Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Viedokļi

Cel trauksmi, bet apdomā galu!

© F64

Nevalstiski ārvalstiskā biedrība Delna šonedēļ uzsākusi kampaņu ar nosaukumu Cel trauksmi!, mudinot sabiedrību neklusēt, kļūstot par korupcijas vai citu prettiesisku darbību lieciniekiem vai upuriem.

Korupcija un citas prettiesiskas darbības ir ļaunas un riebīgas. Tomēr ar to trauksmes celšanu jābūt uzmanīgiem. Ja jums ir pretenzijas pret Rīgas domi vai citu pašvaldību, kur pie varas nav Vienotība, vai arī pret partiju, kas nav Vienotība, tad viss kārtībā – attiecīgi orgāni rīkosies un varbūt pat ar lielu skubu. Turpretī, ja pamanīsiet korupciju vai citas prettiesiskas darbības pie valdošākās valdības partijas Vienotība, tad tā nav korupcija. Tad jūs pats esat nelabs cilvēks, kas tikai grib diskreditēt labo, gaišo, godīgo, demokrātisko un uz Rietumu vērtībām orientēto politisko spēku.

Pirms četriem gadiem bijis tāds gadījums – kāds naivs uzņēmējs sadomājies, ka Latvijā ir likums un vienāda taisnība visiem. Viņš aizgājis uz Ekonomikas policiju un pastāstījis, kad, kur, kam un cik viņam jāiedod, lai ekonomikas ministrs viņam iedalītu atjaunojamās enerģijas kvotu. Policisti savu darbu godam padarījuši – kukuļa došanu un ņemšanu tirdzniecības centra Domina kafejnīcā nofiksējuši, operatīvos materiālus nodevuši Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojam (KNAB). Taču ar to tad arī viss beidzies – lieta norakta un pazudusi kā nebijusi.

Ir jāsaprot, kurš ir varens šajā valstī un kurš nav. Vērsties pret Vienotību būs tas pats, kas čurāt pret vēju. Tā vien jāskatās, ka kāda krimināllieta netiek ierosināta pret jums pašiem! Ja žēlosieties par valdošo politekonomisko grupējumu, tad labākajā gadījumā nenotiks nekas. Bet var iznākt arī sliktāk. Piemēram, kā Valsts kancelejas direktorei Elitai Dreimanei, kura tagad tiek apsaukāta par neuzticamu un kurai Satversmes aizsardzības birojs nedod pielaidi valsts noslēpumam. Dreimanes kanceleja, redzot, ka Latvijai var sanākt lielas nepatikšana vienas Latvijas komercbankas un kāda Igaunijas uzņēmēja strīda dēļ, informēja Ģenerālprokuratūru, ka Latvijas tiesībsargājošās iestādes rīkojas prettiesiski un šo prettiesisko darbību dēļ Latvijai vēlāk būs jāmaksā. Bet – tavu nelaimi! Valsts kanceleja nezināja, ka uzkāpj uz varžacs Vienotības sponsoriem un ar šo partiju saistītiem advokātiem. Par to pielaide nost un no amata ārā! Un tā būs ar katru!

Šonedēļ noslēdzās bankas Citadele pārdošana, kas drīzāk gan ir tās atdāvināšana, vēl piemaksājot klāt. Premjere Laimdota Straujuma staro pārlaimē, cik izdevīgs darījums, cik brīnišķīgi būs jaunie bankas īpašnieki – amerikāņu fonds un citi starptautiskie investori.

Valdošajai politiskajai elitei ir reflekss, ieraugot amerikāņus vai kādus citus rietumniekus, uzreiz mesties ceļos un bučot viņiem rokas, izpildīt lūgumus, pavēles un nolasīt no acīm vēlmes.

Taisnības labad gan jāteic, ka ir vēsturē arī gadījumi, kad arī dažs rietumnieks bijis ierakstīts sliktajos. Bijušais airBaltic šefs Bertolts Fliks tika nolamāts un padzīts no Latvijas. Bet Fliks pats vainīgs. Ja viņš būtu izturējies augstprātīgi un cēli, kā smalkam svešzemju kungam pieklājas, varbūt vēl šobaltdien sēdētu aviokompānijas priekšnieka krēslā. Taču Fliks neapdomīgi iemācījās aborigēnu valodu un kļuva tāds kā savējais un vietējais. Nu un par to atrāvās.

2009. gadā dažs laikraksts šausminājās par summu, ko algā saņem Fliks – vairāk nekā 300 000 latu gadā. Televīzijas raidījums Nekā personīga dramatiskā balsī ziņoja tautai: «Astronomiskā summa mēnesī ļautu uzturēt ne vien 47 izglītības vai 54 veselības un sociālās jomas darbiniekus, bet arī līdzšinējos lielāko algu saņēmējus valsts uzņēmumos salīdzinoši padara par rūķiem.»

Rūķu maršs turpinās arī pašlaik, tikai personāži ir citi un summas vairs nav vakarējās. Tagadējā airBaltic valdes priekšsēdētāja Martina Gausa alga pagājušajā gadā bijusi gandrīz miljons eiro jeb divas reizes lielāka nekā savulaik Flikam. Satiksmes ministrija norāda, ka Gausa alga esot adekvāta un tieši proporcionāla izvirzītajiem finanšu, stratēģiskajiem un operatīvās darbības mērķiem.

Nezin kā tur ar adekvātumu un proporcionalitāti, bet 94 izglītības vai 108 veselības darbiniekus par to uzturēt varētu.

No tā izriet padrūms secinājums – tas, kurš ceļ trauksmi un palaiž muti kā Fliks, dabū pa plikumu, bet tas, kurš mierīgs un gauss, tiek atalgots kā Gauss.