Otrdiena, 16.aprīlis

redeem Alfs, Bernadeta, Mintauts

arrow_right_alt Viedokļi

Partijas drošības policija

© f64

Drošības policija (DP) uzskata, ka balsu pirkšana aizvadītajās Saeimas vēlēšanās nav bijusi masveidīga un Latgalē tie bijuši atsevišķi gadījumi.

DP pārstāvis otrdien Augstākajā tiesā (AT), kur tiek skatīta partijas „Saskaņa" sūdzība par vēlēšanu rezultātiem Latgalē, pastāstīja, ka konkrēti par iespējamu balsu pirkšanu Latgalē ir sākti četri kriminālprocesi. Ne visi kriminālprocesi ir sākti tieši par „Vienotības" iespējamajiem pārkāpumiem.

DP gandrīz vai tā kā atvainojas „Vienotībai”: „Mīļā „Vienotība”, piedod, lūdzu, ka ierosināju kriminālprocesu par balsu pirkšanu! Es vairāk tā nedarīšu!

Neturi uz mani ļaunu un paskaties, ka esmu ierosinājusi arī citus kriminālprocesus par citu partiju pārkāpumiem, no kā publika drīz secinās, ka visi pirkuši balsis. Un tad jau tu uz kopējā fona sanāksi ne sliktāka, ne labāka. Pēc tam nāks citas šmuces un šī aizmirsīsies.

Piedod, piedod, ka skarbi uzvedos! Bet esmu labojusies un tiesā uzsvēru, ka balsu pirkšana vēlēšanās nav bijusi masveidīga. Un, ja nav bijusi masveidīga, tad tev nebūs jāzaudē ne divi, ne arī viens mandāts Saeimā, jo, ja jau nav masveidīga, tad pirkšana nav bijusi tik būtiska, lai tiktu pārskatīti vēlēšanu rezultāti. Vai tad tas nav priecīgi?

Ar to nemasveidību es izdomāju feini, vai ne? Tas nekas, ka Latgalē kaudzēm vēlēšanu zīmēs Dzintaram Zaķim bija likti krustiņi vai arī visi citi listēs bija svītroti un Zaķis atstāts.

Tā jau nav nekāda masveidība, ka bariem vienkāršo latgaliešu vairākos pagastos dzēra labu cilvēku uzsauktu šņabi un no šiem dāsnajiem, labajiem cilvēkiem vēl dabūja desmitnieku vai divdesmitnieku. Tas jau nebija par to, lai viņi balso par Zaķi, bet aiz labas sirds – lai cilvēkiem sanāk arī zacenei.

Cilvēkiem no debesīm acu priekšā nolaidās eņģelis zaļā krekliņā ar burtu „V” uz vēdera un vēstīja: „Balso par Zaķi!” Un pār cilvēkiem nāca apskaidrība, ka tieši Zaķis ir labākais kandidāts. Un viņi aiz brīvas gribas balsoja.”

Taisnības labad jāteic, ka šādiem vārdiem DP pārstāvis tiesā nerunāja, taču to tā varēja saprast.

Tajā pašā laikā, kad AT tika skatīta balsu pirkšanas lieta, valdības sēdē par jauno DP priekšnieku tika iecelts Normunds Mežviets. Bet tā ir nejauša sakritība.

DP uzsāka kriminālprocesu par Zaķa balsu pirkšanu, kad DP vēl vadīja Jānis Reiniks, bet mijkrēslī, kamēr Reiniks ir projām, bet Mežviets vēl nav atnācis, DP nolika kriminālprocesu uz bremzēm. Taču tur nav nekādu sakarību, bet tikai sakritība.

Tur nav pamata sazvērestības teorijām. Jo nav jāizdomā sazvērestības teorijas tur, kur ir acīmredzama sazvērestības prakse. „Vienotība” kaut ko tin un pin ap DP, un nupat jau sākt ienākties rezultāti – DP maiguma uzplūdi tiesā.

Kad „Vienotībai” kādi cilvēki sāk traucēt, viņi piepeši saslimst – Reiniks saslima un aizgāja pensijā, ievēlētais deputāts Jānis Junkurs sasirga tik smagi, ka nebija spējīgs atbraukt uz Saeimas plenārsēdi. Bet pēc tam notika brīnums – Junkurs piepeši izveseļojās, atrada labu darbu ārzemēs un nolika savu mandātu, lai Solvita Āboltiņa ar „mīksto mandātu” uz balta zirga varētu iejāt 12. Saeimā.

Neviena cita partija – ne Tautas partija, ne „Latvijas ceļš”, ne Ainārs Šlesers, ne kādi citi baisuļi, ne būdami opozīcijā, ne pie milzīgas ietekmes un varas, nav aizdomājušies līdz kam tik bezkaunīgam, ka varētu pavilkt zem sevis, dancināt un kontrolēt specdienestus, tiesībsargājošās iestādes un prokurorus, lai gremdētu konkurentus un liktu piesegt savas izdarības. „Vienotība” to dara no laika gala, vēl no tiem laikiem, kad tā saucās „Jaunais laiks”. Vienbrīd savā dūrē „Vienotība” bija sagrābusi gan KNAB, gan VID. Tagad KNAB pa daļai ir izšļucis partijai no rokām, tāpēc biroja priekšnieks slikts un ir doma KNAB likvidēt – ja nav pašam, lai nav arī Sašam.

SAB ir gandrīz vai „Vienotības” apakšstruktūra – ja kāds politiķis nepatīk, tam atņem pielaidi valsts noslēpumam, un konkurents ir no spēles ārā.

Tagad acīmredzami pienākusi DP kārta – „Vienotība” ir iecerējusi pievākt sev arī šo struktūru.

Nav jau arī kāda, kas pretotos – opozīcijas partijām rociņas īsas, bet ZZS un nacionālā apvienība ar nolaistām biksiņām visā noskatās un pieļauj „Vienotības” snaikstīšanos pēc DP. Laikam domā, ka par labu uzvedību viņus sitīs saudzīgi.