Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Viedokļi

Viss notiek! Ciniski, bez konkursa, bez kauna

Saeimas deputāta Ilmāra Latkovska (Nacionālā apvienība) publiskais tēls ir teju vai godīguma un svētuma etalons. Kurš gan varētu iedomāties, ka bijušais žurnālists, kurš izveidojos LTV raidījumu „Viss notiek”, varētu darīt arī ko tumšu un savtīgu?

Bet nu gadās visādi. Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) vēlas saukt pie administratīvās atbildības Saeimas deputātu Ilmāru Latkovski par amatpersonām noteikto komercdarbības ierobežojumu pārkāpšanu. KNAB lēmumu atbalstījusi Saeima, piekrītot saukt deputātu pie atbildības.

KNAB pārstāvji, pamatojoties uz Korupcijas novēršanas un apkarošanas likuma, kā arī likuma “Par interešu konflikta novēršanu valsts amatpersonu darbībā”, secinājuši, ka Saeimas deputāts Ilmārs Latkovskis nav ievērojis valsts noteiktos ierobežojumus, aizliegumus un pienākumus.

I. Latkovskis kā valsts amatpersona pārkāpis likuma „Par interešu konflikta novēršanu valsts amatpersonu darbībā” 10. panta pirmo daļu, kurā noteikts, ka Saeimas deputāti, kā arī minēto valsts amatpersonu radinieki nedrīkst būt kādas komercsabiedrības dalībnieki, akcionāri, biedri vai tādi individuālie komersanti, kas saņem pasūtījumu par iepirkumu valsts vai pašvaldības vajadzībām, valsts finanšu līdzekļus, valsts garantētus kredītus vai valsts privatizācijas fonda līdzekļus, izņemot gadījumus, kad tos piešķir atklātā konkursa rezultātā.

I. Latkovska dēls ir vienīgais dalībnieks SIA „Hansamedia”. Uzņēmums vairākas reizes 2012. un 2013. gadā saņēmis pasūtījumus  no Latvijas Bankas, nepiedaloties likumā noteiktajā valsts iepirkumā.

„Neatkarīgā”, pētot Latkovsku ģimenes biznesu, pamanīja arī tādu dīvainību, ka I. Latkovskis savās amatpersonas deklarācijās nav uzrādījis jelkādu darījumu par savu SIA „Hansamedia” kapitāla daļu nodošanu dēlam. Tad jau iespējams, ka darījums nemaz nav noticis, Ilmāra dēls Uzņēmumu reģistrā norādīts kā firmas īpašnieks fiktīvi un Ilmārs joprojām ir SIA „Hansamedia” īpašnieks?   

Deputāta sieva Inga Latkovska ir vienīgā dalībniece SIA „Sabiedrisko attiecību aģentūra PR Stils” (šobrīd „LEAD Korporatīvā komunikācija”), kas 2012. gada 2. februārī un 2013. gada 15. janvārī saņēma pasūtījumu Latvijas Bankas vajadzībām bez dalības atklātā konkursā. KNAB vēstulē teikts, tad abas Saeimas deputāta I. Latkovska radiniekiem piederošās kompānijas ir saņēmušas deviņus valsts pasūtījumus - „Hansamedia” septiņus, savukārt „LEAD Korporatīvā komunikācija” - divus. Pasūtījumi saistīti ar dažādu video materiālu izveidi un popularizēšanu, kas lielākoties bijuši par eiro ieviešanas tematu. Kopējā „Latvijas Bankas” pasūtījumu summa bijusi 65 tūkstoši latu.

Pagaidām nav zināms, kāds sods gaida deputātu. Diezin vai tas būs pārāk skarbs, jo I. Latkovskis pieder valdošajai elitei un tās „tusiņam”, kur draugs draugam laiku kavē, cits citu slavē un mainās ar varas siles labumiem kā futbolisti pēc spēles ar krekliņiem. Vajadzēja atbalstīt Ilmāra Rimševiča palikšanu Latvijas Bankas priekšnieka amatā un I. Latkovskis balsoja par Rimševiču. Rimševiča viedoklis savukārt bija noteicošais, kad tika dalīta „eirozombēšanas” kampaņas naudiņa un Latvijas Bankas tēla spodrināšanas pasūtījumi.

I. Latkovskim kļūstot par Saeimas deputātu, stafetes kociņu vadīt raidījumu „Viss notiek” pārņēma Pauls Raudseps. Tas ir tas pats P. Raudseps, kurš jaunajiem žurnālistiem māca, cik nepareizi un neētiski ir ņemt naudu par pasūtītiem rakstiem, bet pats savā praksē aizgūtnēm slavināja Latvijas Bankas vadību un eiro ieviešanu, par to saņemot Latvijas Bankas piķīti.

Grūti pat saprast, kāpēc I. Latkovskis rīkojies tā, kā rīkojies? Interešu konflikts ir klajš un nepārprotams. Vai likumus nezināja? Bet laikam jau deputāts ir bijis tā pārliecināts par savu nesodāmību, ka pat prātā nenāca, ka par viņa darījumiem varētu kādreiz interesēties KNAB. I. Latkovskis formāli skaitās Nacionālās apvienības biedrs, taču sen jau sirdī un darbos ar visu savu būti ir daudz tuvāks varenākajai un valdošākajai partijai „Vienotība”. KNAB vēršanās pret I. Latkovski ir kā pliķis „Vienotībai” un signāls, kas liek tai bažīties, ka nākamajā reizē KNAB jau var uzkāpt uz kājas arī kādam „Vienotības” īstenajam biedram. To, saprotams, nevar pieļaut, tāpēc „Vienotība” pašlaik ir sākusi aktīvus priekšdarbus KNAB vadītāja Jaroslava Streļčenoka izstumšanai no amata un bijušās KNAB priekšnieka vietnieces Jutas Strīķes iedabūšanai atpakaļ birojā.