Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Viedokļi

Demokrātijas balstu zāģētāji

© F64

Pavisam nesen man sanāca piedalīties domu apmaiņā ar ārvalstu diplomātiem. Ļaudis, kuriem rūp ne tikai savas valsts intereses, bet arī Rietumu civilizācijas izcīnītās vērtības, ir patiesi satraukti par tiem procesiem, kas norisinās ASV. Valsts, kas gadsimtu bija paraugs citiem, kas bija demokrātisku vērtību balsts pasaulē, ripo pilnīgi nesaprotamā virzienā. Tikai identificētā problēma nav Donalda Trampa atrašanās ASV prezidenta postenī.

21. gadsimtā ASV ir vadījis pat prezidents ar tik zemu intelekta līmeni (IQ), ka tikai laimīgas nejaušības dēļ varēja tikt pie skolas diploma. Bet tas nekas! Amerika ar to tika galā. Problēma nav Trampā. Problēma ir pašreizēja politiskajā elitē, kura, lai iegūtu īslaicīgu taktisku politisku pārsvaru, ir gatava kompromitēt un morāli iznīcināt jebkuru institūciju, kura līdz šim bija demokrātisko vērtību balsts, vienalga, vai tā ir prezidenta institūcija, tiesu sistēma, prokuratūra, FIB, vai pat Kongresa izmeklēšanas komitejas.

Rūpnieciskos apmēros tiek fabricētas apsūdzības, un, kad tās izgāžas, neviens no viltus apsūdzību sacerētājiem un bīdītājiem neuzskata, ka viņam būtu jāuzņemas jelkāda, kaut vai morāla, atbildība. Katra partija, kas iegūst varu, cenšas svarīgākajos amatos (tiesas, prokuratūra, izmeklēšana un specdienesti) iebīdīt tādus kandidātus, kuri paklausīgi izpildīs visabsurdākās politiskās taktikas vajadzības.

ASV politiskie klani ir pārveidojuši speciālos dienestus no valsts drošības instrumentiem par iekšpolitisko cīņu instrumentiem. Pat izglītoti ļaudis, kas vēro šo šļuru, ir gatavi šokā un riebumā novērsties no sistēmas, kas joprojām saucas amerikāņu demokrātija.

Diemžēl negatīvā amerikāņu politiskā pieredze desmitiem gadus ir eksportēta uz citām demokrātiskām zemēm un sāk izpausties arī Latvijā, tiesa, ne tik plašā mērogā kā Amerikā.

Diemžēl Latvijā jau ir noformējusies bijušo spiegotāju (operatīvo darba priekšnieku) grupa, kura izmantoja savu dienesta stāvokli un varu, ko deva operatīvais darbs, un operatīvā ceļā iegūtu materiālu uzkrāšanu, lai to izmantotu savās personīgajās interesēs un privātam labumam. Operatīvās darbības tika veiktas, lai kompromitētu vienas partijas politiskos pretiniekus. Savukārt uzkrātais operatīvais materiāls (kuram ir valsts noslēpuma statuss) tika primitīvi nozagts, lai to izmantotu, uzsākot politisko darbību. Ikviena persona, kura bez jebkādas morālas aiztures ir ne tikai pārkāpusi likumu, bet jau ir veikusi noziegumu - nozagusi valsts noslēpumu saturošu informāciju, lai to nodotu nozieguma līdzdalībniekiem un ar tās palīdzību būvētu savu politisko karjeru, ir ārkārtīgi bīstama gan demokrātijai, gan likumībai. Kad pie varas laužas personas, kas, kviecot par cīņu pret korupciju, ir gatavas pastrādāt teju vai jebkuru noziegumu, tas ir ļoti bīstami sabiedrības morālajām vērtībām, bīstami demokrātijai un tiesiskumam.

Izskatās, ka Latvijā personu loks, kas taktisku politisku mērķu sasniegšanai izvirza uzdevumu kompromitēt svarīgākās tiesiskās institūcijas, ir grupējies ne tikai vairākās destruktīvas ievirzes partijās, privātos žurnālos, bet pat Latvijas Televīzijas ziņu blokā.

Nozīmīgs patiesības mirklis bija veids, kā t.s. sabiedriskā televīzija atspoguļoja Latvijas Republikas ģenerālprokurora Ērika Kalnmeiera paustās aizdomas, ka viņa mājoklī ir notikusi nesankcionēta noklausīšanās, par ko viņš ir «informējis attiecīgās drošības iestādes».

Brīdī, kad Latvijas Republikas ģenerālprokurors Ēriks Kalnmeiers izsaka pamatotus brīdinājumus par to, ka Latvijas specdienestu darbinieki ir izmantojuši savu varu, lai nelikumīgi izspiegotu Latvijas amatpersonas, tika apņirgts un morāli pazemots ģenerālprokurors, nevis nelieši un bandīti, kas ar specdienestu piesegu pastrādāja noziegumus pret Latvijas amatpersonām un, iespējams, pret daudziem Latvijas iedzīvotājiem.

Protams, atbildīgiem un kritiskiem medijiem nav jātic uz vārda ģenerālprokuroram, taču atbildīgiem medijiem nav jātic uz vārda arī zemiskiem un glumiem personāžiem, kuri uz jautājumiem par iespējamu dalību noziedzīgās darbībās nevis atbild ar jā vai nē, bet klāsta pasakas par citplanētiešiem.

Normālai un ilgtspējīgai valsts varai būtu nekavējoties tiesiskā veidā jāaptur cilvēki, kas ar nozagtiem operatīvajiem dokumentiem un uzkrātajām kompromitējošu materiālu mapītēm raujas pie politiskās varas.