Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Viedokļi

Vienotībai vajag citu tautu!

© F64

Diemžēl nedz Saeimas vairākums, nedz valdība nevēlējās pat apspriest, kādas sociālas un ekonomiskas sekas izraisīs 2015. gada Saeimas vairākuma atbalstītais lēmums no 2016. gada aplikt ar neproporcionāli lieliem sociālajiem maksājumiem pusslodzes algas un neregulāros darba ienākumus. Lai gan arodbiedrības, gan godīgi eksperti un pat Neatkarīgās komentētāji brīdināja, ka valdības optimismam nav pamata un sekas būs dramatiskas.

Nākamā gada pirmajā janvārī ir jāstājas spēkā radikāli citam nodokļu režīmam, kas būtiski un principiāli ietekmēs katru trešo Latvijas nodarbināto un tostarp pilnīgi visus mikrouzņēmumu nodokli maksājošajos uzņēmumos nodarbinātos.

Pašlaik, lai parasta uzņēmuma darbiniekam par nelielu nepilna laika darbu samaksātu 40 eiro mēnesī (ja darbiniekam citu ienākumu nav), nodokļos ir jāsamaksā aptuveni piecpadsmit eiro. No nākamā gada par tieši tādu pašu ekonomisku darbību - lai samaksātu darbiniekam par nelielu nepilna laika darbu 40 eiro - nodokļos būs jāsamaksā simt eiro. No 2018. gada vēl vairāk.

Kā Latvijas uzņēmēji un nodarbinātie rīkosies, kad stāsies spēkā jaunais nodokļu nomaksas režīms?

Atbilstoši tai izpratnei, ko demonstrē labklājības ministrs Jānis Reirs, ekonomikas ministrs Arvils Ašeradens un finanšu ministre Dana ReiznieceOzola, visi kā viens maksās jauno nodokli! Visi uzņēmēji nostāsies miera stājā un, tikai uzzinājuši, par cik reizēm tagad ir jāmaksā vairāk, vajadzīgo summu nekavējoties ieskaitīs valsts budžetā. Un tā katru mēnesi. Papildu ienākumi valsts ieņēmumu plānā jau ir aprēķināti, politiski apsolīti un sadalīti.

Matemātiskajos aprēķinos un ekseļa tabulā viss izskatās eleganti. Klik! Formulā ievadām lielāku skaitli un apbrīnojam, cik liels būs ienākumu lielums. Latvija ir bagāta valsts! Budžetā ir ieplānoti milzīgi ienākumi.

Tikai Reira, Ašeradena un ReizniecesOzolas matemātika atduras pret skarbo dzīves realitāti. Tiklīdz par nelielu nepilnas darba dienas darbu dažu desmitu eiro lielumā jāmaksā simt eiro nodoklis, daudzi biznesi un liela daļa ekonomisku darbību zaudē jebkādu racionālu jēgu. Turklāt šādu jaunievedumu simti tūkstoši cilvēku, kuriem pusslodzes darbs bija nevis izprieca vai pelēkās ekonomikas piesegs, bet gan dzīves apstākļu nepieciešamība, uzskata par klaji netaisnīgu. Reira, Ašeradena un ReizniecesOzolas īstenotās ekonomiskās politikas sekas ir acīm redzamas. Notiek masveida un individuāla uz nepilnu darbdienu nodarbināto atlaišana.

Reirs, Ašeradens un ReiznieceOzola šīs pārmaiņas sabiedrībai uzspieda apgalvojot, ka tagad visi kā viens būs sociāli aizsargāti. Tas viss ir tikai cilvēku labā! Nekaunīgi un ciniski meli! Patiešām, līdz šim par tiem, kas bija nodarbināti uz pusslodzi par minimālo algu, sociālās iemaksas tika veiktas puse no minimālās algas (izņemot mikrouzņēmumu nodokli maksājošajos uzņēmumos). Taču bezdarba gadījumā pusslodzes nodarbinātie pretendēja tikai uz pusi no minimālā pabalsta, īpaši neapgrūtinot sociālo budžetu. Tie, kas tagad tiek masveidā un individuālā kārtā atbrīvoti no pusslodzes darba, vairākus mēnešus saņems pabalstos pusi no minimālās algas, bet pēc tam paliks ar nulli lieliem ienākumiem un nulles līmeņa sociālajām iemaksām. Paldies Reiram, Ašeradenam un ReiznieceiOzolai par vienīgā iztikas avota atņemšanu! Lielākā daļa no tiem, kas līdz šim strādāja uz pusslodzi, nesēdēja uz kakla valstij vai pašvaldībām! Pusslodzes nodarbinātie, kuri tagad tiek atbrīvoti no darba, ar laiku būs spiesti reģistrēties kā trūkumcietēji un uzgulsies nevis uz valsts, bet uz pašvaldību budžetiem. Tagad Reirs, Ašeradens un ReiznieceOzola var dzert šampanieti, jo no pusslodzēm padzītie ies pēc pabalstiem pie Ušakova ar Lembergu un pašvaldību budžeti maksās stenēdami.

Reira, Ašeradena un ReizniecesOzolas īstenotā reforma atgādina kārtējo posmu, lai vēl lielāku skaitu Latvijas pilsoņu padzītu no šīs zemes.

Tiesa, problēmas nopietnību ir aptvēris vismaz viens valdības loceklis - Ministru prezidents Māris Kučinskis. To uzzinot, Vienotība nostājās pretim kā mūris. Izskatās, ka jaunais Vienotības lozungs ir: ja vēlētājiem mēs vairāk nepatīkam, tad nomainīt tautu!

Diemžēl Latvijas politiskā realitāte nav iepriecinoša, ja viens koalīcijas partneris izlems sarīkot ekonomisku diversiju pret valsti, tad koalīcijas vienotības vārdā diversiju būs jāatbalsta.

Tagad atliek cerēt uz deputātu vairākuma veselo saprātu. Māris Kučinskis ir pamodies! Varbūt arī citi atvērs acis un apjēgs, kādas nelietības tika sabalsotas koalīcijas vienotības vārdā sātaniskajās nakts orģijās 2017. gada valsts budžeta pieņemšanas laikā.