Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Viedokļi

Izmeklēšanas komisijas purkšķis

© F64

Vakar Saeimas Zolitūdes traģēdijas parlamentārās izmeklēšanas komisija publiskoja galaziņojuma projekta galīgo redakciju, un paredzams, ka jau 12. oktobrī notiks balsojums par galaziņojuma apstiprināšanu. Lai galaziņojumu apstiprinātu, būs pilnīgi pietiekami, ja septiņi komisijas locekļi (no 12) balsos «par», pat tad, ja pārējie komisijas locekļi balsojumā nepiedalīsies.

Līdz ar to, visticamāk, ka komisijas galarezultāts būs aptuveni tāds, kāds tas jau ir ieskicēts pašlaik. Paredzams, ka nekādas principiāli jaunas dimensijas ziņojumā neparādīsies.

Ziņojums atbildīs publikas pieprasījumam. Publikas pieprasījums bija skaidrs un nepārprotams: «Pietiek mums pūderēt smadzenes ar abstraktiem vainas sadalījumiem vai uzvārdos nenosauktām struktūrām! Dodiet uzvārdus!»

«Gribat uzvārdus? Būs jums uzvārdi!» atbildēja Zolitūdes komisijas locekļi. Tālāk sekoja saspringts un intensīvs politisku lobiju darbs, lai starp nosauktajiem uzvārdiem neparādītos tie, kas ir svarīgi sakarnieki koruptīvajās darbībās starp valdošo kliķi un celtniecības biznesa klanu.

Ja vajag uzvārdus, tad var iekļaut politisko caurbiru un bīstamu politisko pretinieku uzvārdus. Zolitūdes traģēdijas parlamentārās izmeklēšanas komisijā darbs pārvērtās par cinisku un nekaunīgu traģēdijas izmantošanu, lai kārtotu politiskos rēķinus. Kā tā, ka starp nosauktajiem nebūs neviena no Saskaņas «Fašizm ņe proiģot!»? Būs! Ātri ierakstiet Ušakova uzvārdu! Ja ierakstīsim visu uzvārdus, kam bija kaut attāls sakars ar Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisiju, tad starp nosauktajiem uzvārdiem varēs ierakstīt arī bijušo Valsts prezidentu Andri Bērziņu. Bērziņa uzvārdam starp Zolitūdes traģēdijas politiski atbildīgajiem ir jābūt! Viņš taču atļāvās traģēdijas brīdī saukt lietas īstajos vārdos. Laikā, kad patiesi vainīgie politiķi un būvnieki cītīgi iznīcināja pierādījumus un steigā laboja dokumentus, Andris Bērziņš nosauca Zolitūdes noziegumu par masu slepkavību! Gribēji apkaunot korumpēto celtnieku klanu? Nu tagad dabūsi iekšās! Īstais traģēdijas vaininieks ir Bērziņš! Tagad tavs uzvārds uz mūžiem tiks pienaglots pie kauna staba kā politiskais vai morālais atbildīgais par traģēdiju! Citiem būs laba mācība! Lai neviens neiedomājas aizskart korumpēto celtnieku klanu!

Kas tas ir? Rupjš, primitīvs un zemisks politikānisms, lai izdabātu pūļa asinskārajiem instinktiem un vienlaikus neaizskartu biznesa un vadošās politiskās kliķes intereses!

Atgriežamies pie realitātes! Ikviens no mums, arī politiķi, kam nav profesionālās izglītības, drīkst paļauties (tiesiskā paļāvība!!!), ka arhitekti, konstruktori un celtnieki zina fizikas likumus (kaut ko sajēdz no materiālu pretestības) un tos ievēro. Zolitūdes kompleksa investori izvēlējās nevis vislētāko sētas kantori, bet vislabāko arhitektu biroju, visrespektablāko un labāko celtniecības uzņēmumu Latvijā!

Ēka sabruka nevis vissliktākajiem, bet vislabākajiem un varai visvairāk pietuvinātajiem!

Savukārt Zolitūdes komisijas interpretācijā par atbildīgajiem tiek nosaukti tie, kas nenovērtēja būvinspekcijas likvidācijas sekas.

Tikai tolaik, es arī piedalījos vairākās diskusijās, visi būvniecības nozares eksperti, visi kā viens, pieprasīja mazāku birokrātiju un apgalvoja, ka nozare spēj efektīvi pašregulēties. Uz Saeimu atnāca celtnieku lobiji un apgalvoja, ka, lai nozare labāk attīstītos un lai valstī sāktos izaugsme, bet krīze tiktu ātrāk pārvarēta, ir jāsamazina birokrātija, jādeleģē valsts funkcijas privātajam sektoram! Tieši par to visskaļāk kliedza celtnieku un citu biznesa organizāciju lobiji! Likvidēt būvinspekciju! Tā tikai traucē!

Savukārt Zolitūdes komisija neplāno pieprasīt atbildību arī no tiem, kas izlobēja attiecīgās pārmaiņas!

Diemžēl normāliem likumdevējiem nav kapacitātes, lai saprastu, kurš no simtiem un tūkstošiem biznesa lobiju ierosinājumiem ir bīstams. Savukārt jebkurš sertificēts eksperts, kas var šādu vērtējumu dot, ir saaudzis ar nozari. Ja kāds no nozares ekspertiem iebildīs pret biznesa organizāciju lobiju ierosinājumiem, tad viņš tiks izstumts no nozares. Viņu kompromitēs un nozākās! Likumdevēji nav vairāk kompetenti par nozares ekspertiem. Taču Zolitūdes traģēdijas parlamentārās izmeklēšanas komisija negrasās saukt tos biznesa lobiju uzvārdus, kas pieprasīja būvinspekcijas likvidēšanu un kuriem savas kompetences dēļ sekas bija jāsaprot. Nozares ekspertiem bija daudz lielākas iespējas paredzēt sekas nekā likumdevējiem vai pilsētu mēriem! Tā tas būtu tajā gadījumā, ja būvinspekcijas eksistence pati par sevi izglābtu Latviju no tā, ka būvniecības nozarē konstruktora sertifikātus var saņemt nekompetenti ļaudis.

Pieņemsim, ka būvinspekcija netiktu likvidēta. Vai šī struktūra spētu izkontrolēt katru skrūvi, kad objektu ir tūkstošiem un skrūvju miljoniem? Vai tā spētu veikt pēkšņu un detalizētu pārbaudi politiski visstiprākajai būvfirmai? Ko būvinspekcija spētu padarīt uzņēmumam, kas ir vadošais politisko pasūtījumu saņemšanā? Kā būvinspekcija vai Rīgas dome var nepieļaut, kad celtnieki, pretēji jebkuram būvnormatīvam, izdomā kādā ēkā uz jumta kraut ķieģeļu paletes citu pēc citas? Attopieties, cilvēki! Tas fiziski nebūtu iespējams! Būvinspekcijas likvidēšana vai nelikvidēšana Zolitūdes ēkas sabrukšanu nenovērstu!

Zolitūdes traģēdijas parlamentārās izmeklēšanas komisija ir aizgājusi pa maldu taku.

Aiz kadra palikuši tie, kas milzīgas pelņas gūšanai projektēja un būvēja masu slepkavības slazdus, jo tos taču darīja varai vispietuvinātākie uzņēmumi.