Trešdiena, 24.aprīlis

redeem Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

arrow_right_alt Viedokļi

ASV reģistrētais Menard Port labvēlīgu tiesu atradis tikai ar desmito mēģinājumu

ASV Oregonas štatā reģistrētajam Menard Port LLC, kura vārds publiskajā telpā saistīts ar iespējamo reiderismu, prasību tiesai pret Nordic Partners koncerna uzņēmumiem izdevies iesniegt tikai ar desmito mēģinājumu.

 Deviņus iepriekšējos pieteikumus Rīgas Apgabaltiesas tiesneši un arī tās pašas Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesas, kuras tiesnese Doloresa Bambere uzskatīja Menard Port LLC pieteikumu par kontu apķīlāšanu par pamatotu, citi tiesneši atstājuši bez virzības, prasot iesniegt tiesā dokumentus, kas apstiprina apstākļus, uz kuriem prasījums pamatots, un sakārtot tiesā iesniedzamos dokumentus atbilstoši likuma prasībām.

ASV reģistrētais zvērināta advokāta Mārča Miķelsona dzīvesbiedrei Janai Miķelsonei piederošais uzņēmums Menard Port LLC tiesājas ar koncernu Nordic Partners par kopīpašumā esošajam uzņēmumam „NP Business Centre" it kā nodarītajiem zaudējumiem. Menard Port tiesvedībā ierāvis arī nacionālo saldumu ražotāju Laima un citus „NP Foods” grupas uzņēmumus, un pieprasa no tiem piedzīt 5,3 miljonu eiro. Saistībā ar advokāta Miķelsona vēršanos pret „NP Foods” un vēl 24 koncerna uzņēmumiem, izmantojot metodes, kurām ir reiderisma pazīmes, uzsākts kriminālprocess. Izrādās, arī ar prasības iesniegšanu Menard Port LLC nebūt nav veicies gludi.

ASV ofšora Menard Port LLC prasības ceļojums pa Rīgas Apgabaltiesas gaiteņiem sākās ilgi pirms minētā prasība nonāca Rīgas Vidzemes priekšpilsētas tiesas tiesneses Doloresas Bamberes rokās. Pirmo reizi prasība Rīgas apgabaltiesā nonāca uzreiz pēc Ziemassvētkiem - 2013. gada 27. decembrī. Tiesnese pieņēma lēmumu par pieteikuma uzskatīšanu par neiesniegtu. Tulkojumā no tiesu valodas tas nozīmē, ka tiesai iesniegtie papīri ne tuvu nebija tādā stāvoklī, lai balstoties uz tiem ierosinātu tiesvedību.

Nākamās prasības Rīgas apgabaltiesā tika iesniegtas uzreiz pēc jaunā gada – 2. janvārī. Dienu vēlāk – 3. janvārī, Menard Port Rīgas apgabaltiesu aplaimoja ar kārtējiem prasības pieteikumiem pret tiem pašiem atbildētājiem. Prasības pieteikumi sekoja arī 6.un 7. janvārī. Dažādi Rīgas Apgabaltiesas tiesneši dažādos datumos pieņēma lēmumus par pieteikuma uzskatīšanu par neiesniegtu, jo acīmredzot Menard Port LLC trūkumus nebija iespējams novērst. Pēdējais no tiem datēts ar 2014. gada 11. martu.

Menard Port zvaigžņu stunda

Nevar zināt, cik ilgi būtu turpinājies Menard Port LLC ceļš pa Rīgas Apgabaltiesas gaiteņiem, ja nenāktu likteņa dāvana Civilprocesa likuma grozījumu izskatā. Proti, kopš 2014. gada 1. janvāra civillietas, kuru prasījumu summa pārsniedz piecdesmit tūkstošus, vairs nav obligāti jāizskata Apgabaltiesā, un prasība ir ceļama pēc atbildētāja dzīvesvietas. Tiesa, nav īsti skaidrs, kādēļ atsaukts 2014. gada 2. aprīlī Rīgas Vidzemes priekšpilsētā Menard Port LLC iesniegtais prasības pieteikums. Tiesu lietās labi informēti cilvēki stāsta, ka šādu metodi mēdzot izmantot, lai lieta nenonāktu pie „nepareizā” tiesneša. Varbūt kādam nepatika tiesnese, bet varbūt vienkārši zvaigznes bija nelabvēlīgi sastājušās... Lai nu kā, īstā zvaigžņu stunda sita pēc piecu mēnešu ilgiem klejojumiem tiesas gaiteņos, kad ASV ofšora Menard Port prasība 12. maijā nonāca pie tiesneses Bamberes. Taisnās tiesas lēmums bija patiesi šokējošs. Kā vēlāk rakstīja Latvijas lielākie mediji, tā bijusi acīmredzami absurda un Latvijas tiesu praksei neraksturīga rīcība. Proti, „pamatojoties vienīgi uz Menard Port LLC maldinošiem apgalvojumiem, kas balstīti uz iedomām un kam nav sniegti nekādi pierādījumi”, tiesnese lēma par 26 Nordic Partners holdingā ietilpstošo uzņēmumu kontu apķīlāšanu, tādējādi būtībā paralizējot to darbību. Starp uzņēmumiem, kuri pateicoties tiesnesei Bamberei tika nolikti zem sitiena, ir arī Latvijas saldumu ražošanas leģenda Laima un Staburadze.

Miķelsonu tētis maksā

Visā šai lietā ir vēl kāda interesanta nianse. ASV ofšoram Menard Port LLC, kurš grib, kā izriet no prasības pieteikuma, attiesāt „NP Business centre” labā 5,3 miljonus eiro, bet nav izslēgts, ka nākotnē atvēzēsies vēl uz 19 miljoniem, iespējams, nav tiesāšanās izdevumiem nepieciešamās naudas! Valsts nodevu par prasības celšanu - EUR 36'246,43 un valsts nodevu par prasības nodrošināšanu EUR 26'500 jau pusgadu(!) pirms tiesvedības sākuma Menard Port LLC vietā nomaksājis Agnis Miķelsons. Taisnības labad gan jāsaka, ka daļu kāda misēkļa rezultātā neiemaksātās naudas 212 eiro un 20 centu apmērā 6. martā Valsts kasē iemaksāja Menard Port LLC īpašniece Jana Miķelsone. Tomēr patiesībā par Agņa Miķelsona dāsnumu nav jābrīnās – lietā kā trešā persona piedalās zvērināts advokāts Mārcis Miķelsons, Janas Miķelsones vīrs un Agņa Miķelsona dēls, turklāt, cik var noprast pēc publiski pieejamas informācijas, Mārcim Miķelsonam nekas vērā ņemams nepieder, ko nevarētu teikt par turīgo tēti. Tiesa, ļaunie tenkotāji melš, ka tieši Mārcis Miķelsons esot galvenais Miķelsonu klanā, un tieši viņš vislabāk mākot izzīlēt pēc kāda zvaigžņu stāvokļa, kurā tiesā un pie kura tiesneša lietas virzība būšot viszvaigžņotākā.

Jāpiebilst, ka Mārcim Miķelsonam un Menard Port LLC jau ir vērā ņemama pieredze, kā no mazākuma akcionāra kļūt par vairākuma akcionāru un kā ar tiesu palīdzību panākt sev vēlamo rezultātu. Saistībā ar iespējamo krāpšanu pret AS Laima un Staburadze ierosināts kriminālprocess. Šis ir jau otrais kriminālprocess, kurā figurē advokāts Mārcis Miķelsons, kuru kopā ar vēl četrām personām tur aizdomās kriminālprocesā arī par citu iespējamu krāpšanas shēmu, kas pastrādāta pret vairākiem arhitektu birojiem piederošo SIA Latvijas projektēšanas sabiedrība.