Otrdiena, 19.marts

redeem Jāzeps

arrow_right_alt Viedokļi

Kad Ļeņina baļķis nobāl

© F64

«Tas ir pazemojums – iet un pierādīt, ka arī tev ir kāds sakars ar barikādēm. Es toreiz paņēmu darbā atvaļinājumu, jo uzskatīju, ka arī man jāpiedalās šajos Latvijai izšķirošajos notikumos. Es nestāvēju ar ieroci rokās, es katru dienu cepu pīrādziņus, vārīju tēju un zupu, to visu nesu vīriem uz Doma laukumu. Vai tagad kāds mani – tieši mani! – atcerēsies no tiem laikiem? Protams, ne. Bet lūgties, lai man iedod barikāžu dalībnieka apliecību – nu nē. Daudzi gan piedalīsies šajās sacensībās, kurās lielie priekšnieki noteiks, kurš svarīgāks un kurš mazāk svarīgs barikāžu dalībnieks,» sievietes balsī ir asaras, taču ir arī spītība un lepnums. Viņa man ir piezvanījusi, lai izteiktu savas izjūtas pēc pirmdienas Ministru kabineta sēdes, kurā tika pieņemti noteikumi, kas paredz 1991. gada barikāžu dalībnieku apliecību izsniegšanu – bez maksas un bez derīguma termiņa.

«Kalns dzemdējis peli,» viņa beigās nopūšas un piebilst, ka laikam jāliekas mierā - tik un tā taisnību nedabūs. Nezinu, vai katrā ziņā ir «jādabū taisnība», tomēr dažas pārdomas rodas gan. Jau gadiem ilgi šis jautājums ir muļļāts pa Saeimu un pa ierēdņu kabinetiem, taču vienmēr tas ticis atlikts «uz labākiem laikiem», jo sabiedrības attieksme pret to nav bijusi viennozīmīgi atbalstoša. Vēl jo vairāk tāpēc, ka sākotnēji bija paredzēts finansiāli atbalstīt barikāžu dalībniekus. Arī paši barikāžu dalībnieki iebilda pret šādu privileģētā stāvokļa noteikšanu, jo, pirmkārt, 1991. gadā cilvēki gāja uz barikādēm ne jau materiālo dzinuļu motivēti, bet gan - domājot par valsti, otrkārt, šodien vairs nav iespējams noteikt, kurš bija uz barikādēm, kurš - slēpās zem galda...

Šobrīd ir paredzēts, ka barikāžu dalībnieku reģistrāciju veiks 1991. gada barikāžu dalībnieku biedrība. Pretendentiem būs jāierodas personīgi biedrības telpās un jāaizpilda iesnieguma veidlapa. Līdzi jāņem personu apliecinošs dokuments un apbalvojumi par piedalīšanos barikādēs. Viss ļoti jauki! Tikai - pastāstiet, lūdzu, idejas bīdītāji, ko reāli dos šī «barikāžu apliecību akcija»? Pat ja pieņemam, ka visi, kuri saņems apliecības, tiešām ir bijuši barikāžu dalībnieki, kādā veidā šīs apliecības atvieglos viņu dzīvi? Vai gods, kas būs ierakstīts glancētajā papīra gabaliņā, izrādīsies šīs akcijas vērts? Vai šis gabaliņš dos iespēju barikāžu dalībniekiem iegādāties lētākas zāles, saņemt NĪN atlaidi vai vismaz nopirkt masāžas kursu? Neko tādu tas neparedz. Vienīgi - ja pašvaldība, kurā deklarējies barikāžu dalībnieks, nāks pretim un atradīs veidu, kā piešķirt vienu vai otru atvieglojumu. Taču ne visas pašvaldības būs tik dāsnas, pat ņemot vērā barikāžu dalībnieku nesavtīgo palīdzību parlamenta, valdības un sakaru sistēmu aizsardzībā padomju terora apstākļos... Un tā, piedodiet, būs reāla diskriminācija: vieniem dod, citus - ignorē.

Manai telefonsarunas biedrenei taisnība: kalns būs dzemdējis peli. Taču tā nebūs pele tiem, kuri apkalpos šo sistēmu. Barikāžu dalībnieku reģistrācijai, apliecību sagatavošanai un piešķiršanai šogad no valsts budžeta līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem plānots piešķirt 67 521 eiro, 2019. gadā - 72 936 eiro, 2020. gadā - 72 436 eiro un 2021. gadā - vēl 71 565 eiro. Projekts paredz personāla atalgojumu - četriem cilvēkiem 3800 eiro mēnesī, darbības uzsākšanas izdevumus - vairāk nekā 10 000 eiro, informācijas un publicitātes pasākumu (!) izdevumus - 5000 eiro, telpu īri - gandrīz 6000 eiro utt., u.t.jpr. Izmaksas esot kritušās, bet tiešām nenozīmīgi, jo atbildība, raugi, ir liela. Šoreiz kalns dzemdēs kaut ko nozīmīgāku, jo darba, kā smejies, būs ārprātā daudz: tiek lēsts, ka apliecības steigsies saņemt ap 20 000 barikāžu dalībnieku. Ļeņina baļķis nobāl: uz tā nešanu, šķiet, nebija pieteikušies tik daudzi talcinieki...

Sākotnēji par projektu bija atbildīga Aizsardzības ministrija, taču ministrs Bergmanis (ZZS) norādīja, ka ministrijai šim mērķim finansējums nav paredzēts. Tā kā vēlēšanu gadā katra kustība ir svarīga, iniciatīvu pārņēma Vienotība, projektu ieliekot iekšlietu ministra Riharda Kozlovska čaklajās rociņās.

Tikai - diez vai arī šis priekšvēlēšanu reklāmas pasākums glābs Vienotību no kraha. Drīzāk tas sanaidos vai atstās mulsumā patiesos barikāžu dalībniekus.