Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Viedokļi

Valdībai nav plāna

© F64

Kaut arī veselības ministre Anda Čakša, tiekoties ar Rīgas Dzemdību nama (RDzN) mediķiem, aicināja kolektīvu nepolitizēt stundu tarifa jautājumu, tas faktiski jau ir noticis.

Bet ne jau RDzN darbinieku «vainas» dēļ: šī iestāde ir Rīgas pašvaldības kapitālsabiedrība, ko finansē gan Rīgas dome, gan valsts, savukārt Rīgas mērs Nils Ušakovs jau ir paziņojis - ja valsts nespēj samaksāt mediķiem, tad pie šīs problēmas risināšanas ķersies dome. «Ja kaut kādu iemeslu dēļ valdībai neizdosies atrisināt šo problēmu, tad attiecīgi Rīgas pašvaldībai nāksies izvēlēties vienu no risinājumiem, lai sniegtu atbalstu tieši saviem darbiniekiem un piemaksātu pie algas vai atrastu attiecīgi citas atbalsta formas,» preses konferencē pauda Ušakovs.

Par to nemaz nevajadzētu šaubīties: tuvojas pašvaldību vēlēšanas, un kas gan varētu būt izcilāks punktu krāšanas variants sev un partijai Saskaņa, ja ne stundu tarifa paaugstinājums mediķiem nevis par 15 eirocentiem, bet gan par daudz ievērojamāku summu. Dzemdību nama darbinieki to mīļi atcerēsies, jūnijā ejot pie vēlēšanu urnām. Viņi, protams, neanalizēs situāciju, vētījot pašas domes atbildību par sava uzņēmuma darbinieku zemajām algām, par kurām domei vajadzēja rūpēties jau izsenis. Ušakovam kā kapitāldaļu turētājam būtu jākontrolē arī Dzemdību nama valdes darbs, taču, viņaprāt, valde strādājot labi.

Par uzņēmuma milzīgo administratīvo komandu gan tika viedi noklusēts: uzņēmumā strādā 440 cilvēku, un puse no viņiem ir administrācija un tehniskie darbinieki. Jauki, protams, ka administrācijas amatpersonas saņem pieklājīgu algu - vidēji 3000 eiro mēnesī, nevar sūdzēties arī juristi ar algu 1312 eiro mēnesī, IT speciālistiem arī galva nesāp - viņu alga vidēji ir 1250 eiro. Bet faktiski svarīgākajiem darbiniekiem - dzemdību speciālistiem, ginekologiem un vecmātēm - ir jābūt «laimīgiem», saņemot dažus eirocentus lielu stundas tarifa paaugstinājumu. Šogad valsts par katrām dzemdībām uzņēmumam piemaksās 50 eiro, taču šī nauda «aizies» Dzemdību nama funkcionālajai uzturēšanai, vien daži eirocenti - mediķu atalgojumam.

Izrādās, šis algas «pielikums» aplaimos ne tikai medicīnisko personālu, bet arī visus pārējos Dzemdību nama darbiniekus. Tas šķiet mazliet savādi, un arī mediķu vēstulē ir rakstīts: «Netiek apšaubītas šo darbinieku tiesības saņemt lielāku atalgojumu, un netiek apšaubīts arī viņu pienesums darba pienākumu izpildīšanā, taču nav pamatojuma likt vienlīdzības zīmi starp Dzemdību centra vecmāšu un tehnisko darbinieku darba novērtējumu kā noslogotības, tā arī atbildības ziņā.» Summa, ko saņem ārsti par stundas darbu, ir smieklīga: tie ir 5,05 eiro, vecmātēm - 3,05 eiro. Piedodiet, bet apkopējas un gultu klājējas viesnīcās saņem vairāk. Lai uzturētu sevi un savu ģimeni, ārsti un vecmātes strādā vairākās darbavietās, strādā virsstundas, kas, protams, netiek papildus apmaksātas. Tā ir milzīga pārslodze, un tad nav brīnums, ka gadās kļūmes, jo cilvēks ir tikai cilvēks. Un nav arī brīnums, ka daudzi mediķi jau ir pametuši darbu Dzemdību namā, un iespējams, ka daudzi vēl tikai grasās to darīt...

Ne jau Ušakovs vai Čakša spēs glābt situāciju, kas izveidojusies Rīgas Dzemdību namā. Vēl vairāk - par savu niecīgo algu sāks domāt arī citu slimnīcu medicīniskais personāls. Diez vai ko mainīs tas, ka Anda Čakša ir deklarējusi savu iecerēto reformu: likvidēt dzemdību nodaļas tajās slimnīcās, kurās tiek pieņemtas mazāk nekā 700 dzemdības gadā. Mainīsies (palielināsies) tikai attālums, kas būs jānobrauc dzemdētājai, un tas nozīmēs, ka mammām tieši «ātrās palīdzības» mašīnā nereti nāksies laist pasaulē savus bērniņus. Šī reforma - daudzu mediķu vērtējumā - ir nepārdomāta, un slimnīcas, kurās gadā tiek pieņemtas vairāk nekā 700 dzemdības, Latvijā ir tikai astoņas.

Kamēr ministrija mēģina ieviest gana juceklīgas reformas un cīnās ar eveselības visai absurdo projektu, tikmēr no Latvijas aizbrauc mediķi un slimnīcās arvien akūtāk sāk pietrūkt speciālistu. Situācija var izvērsties dramatiska. Un tad pat algas pielikums neko nemainīs. Valdībai kopumā diemžēl nav plāna, kā saglābt veselības aprūpi, - ne priekšvēlēšanu periodā, ne pēc tam. Vienīgais ieguvējs ar saviem piedāvājumiem «glābt nozari» būs tikai Rīgas mērs, jo, ja nebūtu šīs krīzes Rīgas Dzemdību namā, to vajadzētu izdomāt.