Ceturtdiena, 18.aprīlis

redeem Jadviga, Laura

arrow_right_alt Viedokļi

Nebūs žēl rublīša

© F64

Nevienam nav noslēpums, ka ar privatizācijas palīdzību veiksmīgi tika iznīcināta Latvijas rūpniecība un lauksaimniecība, nu reformatori jau kādu laiku mēģina līdz ar zemi nolīdzināt arī izglītību un veselības aprūpi.

Politikas vērotāji zobgalīgi iesmej par to, ka banku Citadele valsts varējusi pārdot vismaz par 75 miljoniem eiro dārgāk: nu, un kurš tagad atbildēs par šo zaudējumu? Kāds no iepriekšējiem valsts vadītājiem? Valdis Dombrovskis? Laimdota Straujuma? Un kurš atbildēs par to, ka izglītības līmenis Latvijā pazeminās kā jūra pie Kolkas? Šodienas Šadurskis? Vai vakardienas Seile? Varbūt aizvakardienas Ķīlis?

Un kas atbildēs par to, ka veselības aprūpe kļūst arvien vārgāka un haotiskāka? Kurš no veselības ministriem uzņemsies ne tikai «politisko atbildību», bet arī personisko?

Nule tapa zināms, ka pēc Veselības ministrijas (VM) virzītajām strukturālajām reformām Alūksnes slimnīcu no diennakts neatliekamās palīdzības daudzprofilu slimnīcas plānots pārveidot par ambulatoro dienas centru ar 12 stundu darba laiku. Tas faktiski nozīmē apgrūtinātu medicīnisko pakalpojumu pieejamību akūtu traumu un slimību gadījumos, jo tuvākās slimnīcas, kas spēj nodrošināt 24 stundu neatliekamo palīdzību traumatoloģijas un ķirurģijas gadījumos, atrodas Valmierā -120 kilometru attālumā, Madonā - 110 kilometru attālumā, un Rēzeknē - 150 kilometru attālumā. Ak, jā, ir taču vēl SIA Balvu un Gulbenes slimnīcu apvienība, taču tā jau kopš 2013. gada nesniedz neatliekamo traumatoloģisko palīdzību. Tā ir privāta slimnīca ar 57,66% privāta kapitāla. Interesanti, ka 25% no pacientiem, kas ar NMPD transportu tikuši nogādāti Alūksnes slimnīcā, ir no Balvu un Gulbenes novadiem. Tas nozīmē, ka apvienība nespēj tikt galā ar pacientu pieplūdumu?

Alūksnes slimnīcā pirms pāris gadiem pabeigts kapitālais remonts, piešķirts ERAF finansējums slimnīcas ēkas siltināšanai. Slimnīca patlaban sniedz neatliekamo un plānveida palīdzību terapijas, ķirurģijas, akušērijas - ginekoloģijas un pediatrijas profilos. Slimnīcā ir kopumā 60 gultasvietas, tostarp terapijas nodaļā 25, ķirurģijas nodaļā 23, bērnu nodaļā 10, savukārt reanimācijas nodaļā ir piecas gultas. Ir pieejami arī rehabilitācijas pakalpojumi, kurus attīstīt ierosināja Invalīdu biedrība.

Nu, viss pārdomāti un mērķtiecīgi. Taču Veselības ministrija ar Čakšas kundzi priekšgalā nolēmusi likvidēt Alūksnes slimnīcu, pārveidojot to par ambulatoro dienas centru. Smalkā valodā to dēvē par pārprofilēšanu. Slimnīcas vadītāja Maruta Kauliņa pieļauj domu, ka pārprofilēšana notiks saistībā ar ES struktūrfondu plānošanu, finansējumu novirzot universitātes, reģionālajām un neatliekamās palīdzības slimnīcām. Bet nezin kāpēc Alūksnes slimnīcas gadījumā neizskatās, ka šī ārstniecības iestāde būtu jālikvidē, jo tā ir medicīniski, kā mēdz teikt, nerentabla. Tieši otrādi - tā ir absolūti nepieciešama iedzīvotājiem.

Tātad sakne slēpjas citur. Ja Alūksnē tiks slēgta daudzprofilu diennakts ārstniecības iestāde, uz kurieni vedīs slimniekus? Uzminējāt: uz Balvu un Gulbenes slimnīcu apvienību! Un kam pieder šis veidojums? Cik interesanti: šajā SIA 30% kapitāldaļu īpašniece Alīda Vāne ir veselības ministres Andas Čakšas štata padomniece ekonomikas jautājumos, kas stājusies savā amatā dienu pēc Čakšas kundzes apstiprināšanas ministres amatā. Alīda Vāne ir Zaļās partijas biedre, Saeimas vēlēšanās viņa kandidēja no ZZS saraksta, taču parlamentā neiekļuva. Diez vai būtu iemesls šaubīties, ka Alīda Vāne ir ministrei devusi ekonomiskos aprēķinos balstītus padomus sakarā ar Alūksnes slimnīcas «pārprofilēšanu».

Bet tad ir tikai viens jautājums: vai šī situācija nav iegājusi interešu konflikta zonā un Vānes kundze, būdama veselības ministres padomniece un diriģēdama dažādus ministrijas jautājumus, gūst labumu ne tikai no saimnieciskās darbības Balvu un Gulbenes slimnīcu apvienībā, bet, nedod dies, dabūs arī savu rublīti no Alūksnes slimnīcas «pārprofilēšanas»? Nebūs jau žēl tā rublīša, būs sāpīgi, ja cietīs slimnieki, un viņi katrā ziņā cietīs, ja kārtējo reizi tiks aizklapēta slimnīca, kas pilda savus uzdevumus. Un ja kārtējo reizi neviens neatbildēs par saviem nepārdomātajiem lēmumiem. Bet varbūt tieši otrādi - par ekonomiski un savtīgi pārdomātajiem?