Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Viedokļi

Tefteļu dievišķā gaisma

© F64

Nekas nav tik iepriecinošs kā ziņa par tautas priekšstāvju nerimstošajām, pašaizliedzīgajām rūpēm par vēlētāju veselību, labsajūtu un – nebīsimies šī vārda! – labklājību.

Kā gan citādi varētu noraksturot Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas vienošanos: aizliegt tirgot iepakojuma vienībā, kuras tilpums pārsniedz vienu litru, jebkādu alkoholu, kura absolūtā spirta daudzums pārsniedz 5,8 tilpumprocentus. Tāds bija Ingmāra Līdakas (ZZS) ierosinājums, kuru atbalstīja septiņi malacīgi deputāti, bet trīs, rakari tādi, bija pret. Un tātad: alus, vīns, raudzēti dzērieni un pārējie alkoholiskie dzērieni, kuri satilpināti vairāk nekā viena litra pakās, pudelēs vai maisos, turpmāk būs aizliegts prieks, sākot no 2017. gada 1. septembra, ja par to nobalsos Saeima.

Iedomājos, cik skaidri un saprātīgi turpmāk dzīvos visa mūsu sabiedrība, cik zibenīgs būs ātrums, kādā izzudīs pažobelēs ļurbuci un lētuci lokošie džondžiki, cik laimīgas taps ģimenes, kurās pirms tam tika tukšoti alkohola tilpumi, kas lielāki par vienu litru. Jūs šaubāties? Tā nebūs?! Būs! Jo pavisam drīz neatradīsiet nedz trīs, nedz divu vai, nedod dies, pusotra litra tilpumus, kas patiesībā bija lielākais nodzeršanās iemesls. Ne tas, kas ir iekšā šajos tilpumos, bet pats tilpums bija pie vainas.

Nav ziņu, cik ilgi Saeimas deputāti spriedelēja par alkoholisko dzērienu tilpumiem, bet darbs tika paveikts varens: žūpība nu būs apkarota un izravēta. Šīs iespaidīgās pārmaiņas būs gandrīz tikpat efektīvas kā kaimiņzemē Lietuvā. Tur, lai veikalā iegādātos kādu alkoholiskā dzēriena tilpumu, pases vai ID kartes jāparāda pilnīgi visiem pircējiem, ne tikai tiem, kuri neizskatās pilngadību sasnieguši, - pārdevējas pieprasa personu apliecinošus dokumentus arī gados ievītušām personām, kas kļūdaini iedomājas, ka pases prasīšana ir negaidīts kompliments...

Ja Saeima nobalsos par komisijas ierosināto priekšlikumu, tā būs kārtējā darba uzvara tautas priekšstāvju namā, jo nekas nav tik svarīgs kā tilpums, no kāda noreibst dzertkārā tauta. Tas nekas, ka tauta nodzersies arī no litrīgām plastmasenēm, - atšķirība tikai tā, ka vajadzēs nopirkt divreiz vairāk pudeļu. Sākotnēji, veselības ministra Gunta Belēviča laikā, bija domāts, ka tiks aizliegtas stiprā alus un alkoholisko kokteiļu divlitru un pusotra litra PET pudeles, un tas būtu loģiski, taču Ingmārs Līdaka ar saviem ierosinājumiem drosmīgi gāja tālāk. Jāgaida vēl kāds varonīgāks deputāts, kas rosinātu ieviest sauso likumu vai vismaz talonus alkoholiskajiem dzērieniem, ja citādi nav iespējams tautu atradināt no dzeršanas posta. Taču kā tad atradināsi, ja alkoholu tirgo visur, pat benzīntankos. Brīnums, ka skolās vēl netirgo. Bet varbūt arī kaut kur tirgo - mūsu valstī ir demokrātija, un kur rakstīts, ka vecāko klašu audzēkņi skolas bufetē nedrīkstētu nopirkt kādu vieglu kokčiku starp fizikas un angļu valodas stundām?!

Tas, ka minētās komisijas deputāti, laistot tukšvārdus no viena tilpuma citā, nonāca līdz lēmumam, ka nelegāliem jākļūst arī kvalitatīviem vīniem trīs litru pakās vai augstvērtīgiem (un dārgiem!) šampaniešiem pusotra litra pudelēs, liecina nevis par centieniem pasargāt tautu no briesmīgā alkoholisma, bet gan par to, ka tautas priekšstāvjiem kārtējo reizi nav ko darīt. Ir novērots: ja sunim ir garlaicīgi, viņš, piedodiet, kasa riekstus. Iespējams, tas pat ir veselīgāk nekā tukši kulstīt mēli, tēlojot, ka tiek sargāta kaut kāda mistiska teritorija. Ja deputātiem šajā tēmā gribas izcelties, tad varbūt vispirms jāķeras pie likuma, kas ļautu likvidēt nelegālā alkohola točkas. Ja vēl vairāk gribas izcelties, tad jāmudina Iekšlietu ministrija izskaust Centrāltirgus dziedātājus ar mūžīgo refrēnu «spirt, vodočka, sigaretočki».

Bet ja vienam otram Saeimas deputātam nekā nedarīšana un riekstu kasīšana jau kļūst par paradumu, var pieteikties makaronu sektā, kuras statūtos esot norādīts darbības mērķis - «pasludināt tefteļu un makaronu gaismu». Šāda sekta nule esot vēlējusies ierakstīties Uzņēmumu reģistrā, tomēr tas atteicies legalizēt makaronsektantus. Kad ļautiņiem nav ko darīt, viņi iestājas vai nu Saeimā, vai makaronu sektā. Dievišķā tefteļu gaisma garantēta gan no viena, gan no otra veidojuma.