Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Viedokļi

Augstprātībai augļu nebūs

© F64

Kā sakautrējusies ģimnāziste Vienotība uzaicināja sadoties rokās zaļzemniekus un nacionāļus.

Proti, visām trim partijām kopā sadoties nākamā gada Rīgas pašvaldības vēlēšanās. Tad, kā ģimnāziste domā, varētu rasties iespēja saņemt rīdzinieku vairākuma atbalstu «jaunai pārvaldībai» galvaspilsētā. «Tā ir mūsu kopīga atbildība galvaspilsētā novērst sabiedrības šķelšanā, no pašvaldības dāsni finansētu nevalstisku organizāciju iesaistē un pašreklāmā uz iedzīvotāju rēķina balstītu populistu uzvaru,» savā paziņojumā pauž Vienotība.

Viss pareizi. Kopā jautrāk. Mīļāka triju partiju sakļaušanās dotu iespēju Rīgā ieraudzīt citu vadību, tādu, kas, piemēram, neskrien 9. maijā ar vainagiem zobos pie «uzvaras» pieminekļa. Kaut gan... Arī tādas cerības nav ar garantiju piepildāmas, jo vienai no trim (ne)topošā bloka partijām patīk separātiskas sarunas ar šprotīšu iebarošanu agresīvas kaimiņvalsts vicepremjeram, kā arī padomju stila vakariņas ar vajadzīgajiem cilvēkiem un medībām. Otra partija noslīdējusi līdz vēsturiski zemākajam reitingam (kurš ar to vispār gribēs draudzēties?!), savukārt trešā palikusi klusa kā zaļbarības rullī ietīts grābeklis. Savukārt galvaspilsētas centrālā partija - kā vienmēr - saplakusi kopā ar to, kurai gods kalpot Rīgai, un veido nesatricināmu bloku, kam galīgi ir pie elkoņa tas, ko nākamā gada pašvaldību vēlēšanās vīkšās darīt atsevišķi katra partiju filiālīte.

Tostarp ZZS valdes priekšsēdētājs Armands Krauze pagājušajā nedēļā lepni paziņoja, ka ZZS pašvaldību vēlēšanās Rīgā startēšot ar atsevišķu sarakstu, jo politiskajā spēkā esot notikusi «iekšēja saliedēšanās». Nu izskatās, ka visi tā biedri ir vienoti kā zāģa zobi, un tā ir nopietna indikācija tam, lai Saskaņa pierautos jau šodien: ZZS Rīgas filiāle ir gatava pārņemt varu galvaspilsētā! Savukārt iespēja, ka kopīgu vēlēšanu sarakstu, pretendējot uz Rīgas domi, varētu izveidot Vienotība un Nacionālā apvienība, zaļzemniekus nebiedē: Saeimas ZZS frakcijas priekšsēdis Augusts Brigmanis pat ierosināja pulciņā paņemt Artusa Kaimiņa jaunnodibināto partiju, jo tā, viņaprāt, esot populārāka par abām iepriekšminētajām.

Par Kaimiņa partijas popularitāti ir sāpīgi spriest, jo tā - kā liecina socioloģiskās aptaujas - esot izkritusi no slavas ātrvilciena. Bet tas jau nekas, gan jau kaimiņieši pirms vēlēšanām sasparosies, un Brigmaņa rūpīgi pārdomātais piedāvājums var pavērsties pret zaļzemnieku centieniem ieņemt Rīgas domi, kas gadu gaitā ir bijuši, maigi sakot, nesekmīgi. Ja nu tiešām kaimiņieši ieņems ne tikai Rīgas, bet arī Ventspils domi, nerunājot nemaz par Zabludovkas, Pumpāļu un Kislodriščinskas pašvaldību orgāniem, iestāsies vāks ne tikai Saskaņai un ZZS, bet arī citām partijām. Tāpēc Augusta Brigmaņa teiktais partijas informācijas lapā liks Artusam Kaimiņam nopietnāk padomāt par turpmākajām aktivitātēm: «Ļoti mudinātu Kaimiņu startēt vēlēšanās Ventspilī, jo viņš ir izteicis šādu iespēju. Kaimiņam ir jāizšķiras, vai viņam dārgāks ir Saeimas deputāta mandāts ar lielu algu vai tomēr principa jautājums iet cīkstēties ar vienu no lielākajiem oponentiem, Ventspils domes priekšsēdētāju Aivaru Lembergu (Latvijai un Ventspilij). Tā kā Kaimiņu nauda nekad nav interesējusi un viņš vienmēr bijis godkārīgs un taisnīgs cilvēks, tad politiķim svarīgāk būtu iegūt mandātu Ventspilī, nevis sēdēt Saeimā mīkstos krēslos.»

Pajokojām, un pietiek. Partijām, kas cer kaut ko mainīt Rīgas pašvaldības sastāvā, vajadzētu beidzot nākt pie saprašanas, ka atsevišķi tās neizdarīs neko. Protams, Vienotības aicinājums sadoties rokās ir loģisks, kaut arī, iespējams, nācis par vēlu: partijas popularitāte negatavojas augt, un pat Andra Piebalga ievēlēšana par Vienotības priekšsēdētāju nav devusi cerētos rezultātus. Uz aicinājumu vienoties ir atsaukusies Nacionālā apvienība: apvienības līdzpriekšsēdētājs Gaidis Bērziņš atzina, ka tas būtu pozitīvs solis. Pirms iepriekšējām vēlēšanām VL/TB/LNNK nāca klajā ar līdzīgu aicinājumu, taču politiskie spēki nespēja vienoties par kopīgu sarakstu. Rezultāts jau zināms: pārliecinošu pārsvaru ieguva bloks S+GKR. Kas notiks nākamgad? Tukšai augstprātībai nebūs labu augļu, par to vajadzētu atcerēties visiem, kas grib atgūt Rīgu.