Trešdiena, 24.aprīlis

redeem Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

arrow_right_alt Viedokļi

Tikai "trakie"

© F64

Kāds atvieglojums! Izrādās, ne tikai Minhenes terorists bijis traks, bet arī visi pārējie slepkavas, kuri uzbrukuši Vācijas iedzīvotājiem.

Lūk, 18 gadus vecais jaunietis, kurš piektdien sarīkoja apšaudi Minhenē, bijis psihiski nenosvērts, bet nekas neliecinot par viņa saistību ar islāmistiem, sestdien paziņojusi Vācijas policija. Ak, jā, viņš bijis irānis. Vācijas pilsētā Štutgartē nogalināta grūtniece, un divi cilvēki ievainoti uzbrukumā ar mačeti. Skaidrs, ka «pilns rublis» neko tādu nepastrādās. Nianse tikai tāda, ka uzbrucējs bijis sīriešu «bēglis».

Savukārt kāds cits sīrietis, kura patvēruma pieprasījums bija noraidīts, svētdien Bavārijas federālās zemes Ansbahas pilsētā sarīkoja sprādzienu pie bāra, kurā pats gāja bojā un vismaz 12 citi cilvēki tika ievainoti. Nu, skaidrs, ka viņš bijis traks. Un nekāda sakara nedz ar «miermīlīgāko reliģiju», nedz ar islāmistiem, nedz ar «atvērto durvju politiku». Nu, jā, viņi visi bija «tikai» traki.

Tā ka, dārgie līdzpilsoņi, mums nav par ko uztraukties: Latvijas tiesībsargi kopā ar veselībsargiem izfiltrēs visus «patvēruma meklētājus» un katrā ziņā noteiks, kuri ir no viņiem ir «vienkārši traki», bet kuri še nākuši, lai papildinātu mūsu arhitektu, ārstu un parasto inteliģentu rindas, lai celtu un plauksminātu Latvijas valsti. Lieliski atceros pirms gada izplatīto «160 cilvēku atklāto vēstuli», kurā mūsu progresīvās inteliģences zieds aicināja pret «bēgļiem» izturēties viesmīlīgi, jo tie, izrādās, piepildīšot Latvijas tukšos ciematus. «Mēs lūdzam nenovērtēt par zemu iespēju, ka, uzņemot bēgļus un nodrošinot tiem labvēlīgus apstākļus, Latvijas valsts varētu iegūt izcilus mūziķus, arhitektus, zinātniekus un biznesa līderus,» teikts vēstulē.

Taču izskatās, ka pagaidām neviena Eiropas valsts nedalās ar kaimiņiem savos lielajos priekos: nu nav starp «bēgļiem» to izcilo mūziķu, zinātnieku un biznesa līderu. Pagaidām ir tikai terors, ko tolerantajai un vārgajai Eiropai atnesuši bezkaunīgie migranti. Nez ko tagad, pēc Nicas un Minhenes šausmām, teiktu kvēlie velkamisti, kas parakstīja augšminēto «humānisma» sacerējumu? Kādus siltuma pilnus vārdus tautā nestu pētniece Olga Procevska, deputāts Veiko Spolītis, bizneslēdija Baiba Rubess, politoloģe Iveta Kažoka, analītiķe Marija Golubeva, podnieks Krists Ozoliņš un pārējie no «lielā simtsešdesmitnieka»?

Jā, kaut kā nejūt attieksmi un kvēlošanu. Klusums arī no Eiropas Savienības junkeriem un merkelēm, kas karsti pauda atbalstu «nabaga bēgļiem». Še jums asiņains spļāviens sejā, saņemiet! Kolektīvi tolerantā drebēšanā valstu galvas un kakli var apspriest, cik simtus policistu nosūtīt uz Minhenes iepirkšanās centru vai Nicas pastaigu bulvāri, vai uz kebabnīcu, vai uz mūzikas festivālu - gan jau «trakie», kuri, protams, tikai nejaušības dēļ ir «bēgļi», musulmaņi vai «Vācijā dzimuši irāņi», atradīs citas vietas, kur policistu nebūs. Vai tad tiešām nav skaidrs, ka šī policistu skraidelēšana ir tikai cīņa ar sekām? Vai tad vēl nav atnākusi saprašana, ka ES galvgalis ir galīgi izkurtējis savā plānprātīgajā tolerancē un nespējā loģiski izsecināt, kāda nākotne gaida šo savienību, ja kardināli netiks mainīta tās politika un ideoloģija?

Bijušais iekšlietu ministrs Māris Gulbis intervijā Latvijas Radio pauda uzskatu, ka Latvijā teroraktu draudi pieaugs, ja musulmaņu skaits mūsu valstī pārsniegs 10 000, un brīdī, kad terorakti notiks Polijā, tas būs signāls Latvijas tiesībsargājošām iestādēm. Poļi esot veiksmīgi novērsuši vairākus teroraktus un patlaban stiprinot drošības struktūras. Var nepiekrist eksministram, taču signāls, manuprāt, ir atskanējis jau sen. Cik teroraktu vēl jāsagaida, lai vietējie drošības analītiķi beidzot tos sadzirdētu un novērtētu, nevis tikai mierinātu, ka «terorisma draudu līmenis Latvijā ir zems»? Domāju, nav jāsagaida 10 000 «bēgļu», arī starp esošajiem var atrasties kāds «aizvainotais», kam nav piešķirta uzturēšanās atļauja, un tad, lūdzu, jums sprādziens kādā festivālā.

Jautājums šobrīd tāds: vai Latvijas valdība turpinās gļēvi padoties junkeristu spiedienam «bēgļu» jautājumā, kolektīvā atvieglojumā nopūšoties, ka uzbrucēji bijuši «tikai» galvā slimi īpatņi? Ja atbilde ir «jā», tad jāuzdod nākamais jautājums: kurš tad īsti ir traks?