Trešdiena, 24.aprīlis

redeem Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

arrow_right_alt Viedokļi

Ceļa karte. Uz kapiem?

Visticamāk, Drošības policija (DP) tā arī nesadzirdēs premjerministres Laimdotas Straujumas aicinājumu publiskot savu jauniegādāto superautomašīnu cenu, jo, kā izteicies DP šefs Jānis Reiniks, pirmkārt, šādi dati sabiedrībai nav jāzina, otrkārt, šo neveselīgi karsto interesi atdzesē noteikumi, kuri saucas Valsts noslēpumu objektu saraksts, kas liedz atklāt šāda veida informāciju.

Tomēr noslēpumu apli pārrauj portāls pietiek.com, apgalvojot, ka burvīgie apsardzes auto, kurus iegādājusies DP, ar visu papildu aprīkojumu, kas nepieciešams augsto amatpersonu – Saeimas priekšsēdētājas un premjerministres – sargāšanai, var sasniegt cenu līdz 100 000 eiro. Katrs. Bet kas gan tas ir bagātai valstij? Nieks vien. Bagāta valsts spēj rūpēties ne tikai par saviem pilsoņiem, bet arī par saviem vadoņiem. Turklāt pateicīgajiem ļautiņiem nevajadzētu brīnīties par to, ka te kāds tik traki jāsargā: mazums, kādi teroristi var sapulcēties, lai novāktu mūsu dārgos vadoņus. Tālab ir vajadzīgi auto ar augstu drošības līmeni, lielu masu, paaugstinātu automašīnas bāzi, manevrēšaanas spējām, vadāmību, stabilitāti, pastāvīgo pilnpiedziņu un citām smalkām īpašībām. Bet tas, cik viss šis smalkums maksā, visādiem plebejiem nav jāzina. Tāpat kā nebija jāzina, cik izmaksā eksprezidentu Vairas VīķesFreibergas un Valda Zatlera spēkrati, dzīvokļi un citas dāvanas no pateicīgās tautas.

Nu, ja nebija jāzina, tad nebija. Toties ir zināms, cik maksā Ērgļu pusē dzīvojošās Zanes plaušu transplantācija – tie ir 120 000 eiro. Zanei ir reta slimība – pulmonālā arteriālā hipertensija, ko raksturo asinsspiediena paaugstināšanās plaušu artērijās. Jo augstāks ir spiediens artērijās, jo smagāk jāstrādā sirdij, kas piegādā asinis organismam. Sirds to nespēj, un rezultātā iestājas skābekļa bads. Zanes stāvoklis ir smags, un dzīvību spēj glābt tikai plaušu transplantācija, ko var veikt kādā Vīnes klīnikā. Jaunā sieviete vērsās pēc palīdzības pie valsts. Taču 21. janvārī Zane saņēma vēstuli no Nacionālā veselības dienesta ar atteikumu līdzfinansēt viņas plaušu transplantāciju, jo tas «nav no valsts budžeta apmaksājams veselības aprūpes pakalpojums saskaņā ar Noteikumu Nr. 1529 11.18. apakšpunktu». Valsts pagrieza Zanei muguru. Kas atlika? Lūgt cilvēkus, lai viņi saziedo naudu operācijai, jo tā ir vienīgā iespēja dzīvot.

Un cilvēki – kā vienmēr – ziedo. Patlaban Zanei ir saziedoti vairāk nekā 72 000 eiro. Ir pamatotas cerības uz operāciju. Bet cilvēki atsaucas arī uz lūgumiem samest naudiņu slimu bērnu ārstēšanai, Bērnu slimnīcas remontam, senu cilvēku un invalīdu rehabilitācijai, trūcīgām ģimenēm un vēl, un vēl... Šķiet, ir tik daudz nelaimē nonākušu cilvēku, ka smalkā iznešanās, ko piekopj mūsu valdīklas un viņiem pietuvinātās personas, ieskaitot valsts noslēpumu ierāmētos apsargus, ir vismaz amorāla. Manuprāt, būtu normāli, ja ļaudis no laba prāta pārskaitītu ziedojumus vien dzīvnieku patversmēm vai samestu naudiņu ģimenei, kurai, piemēram, nodegusi māja. Taču izskatās, ka valsts vadoņiem ir izdevīgi ziedošanas uzsvaru pārlikt uz līdzcietīgajiem iedzīvotājiem, kuri ir gatavi sniegt palīdzīgu roku jebkam un jebkad. Sak, mēs jau «labprāt nāktu pretim», kā izsakās veselības ministre Ingrīda Circene, bet, zināt, nav naudiņas.

Nav naudiņas, nav cilvēka, nav arī problēmu. Lūk, izeja – īsti staļiniska pieeja situācijas risinājumam! Vēl jo vairāk tāpēc, ka Zane nav vienīgā, kas nonākusi retas slimības nāvējošajās skavās – izrādās, līdzīgu gadījumu ir daudz, bet, citējot Circenes kundzi, «pozitīvajā grozā» iekļūst vien daži gadījumi. Kāpēc? Droši vien tāpēc, ka gan Dombrovska, gan Straujumas valdības deklarācijās kā prioritāte ir izvirzīta demogrāfija, turklāt pēdējā – pat īpaši poētiski: «Veicināt Latvijas tautas ataudzi, veidojot demogrāfijas ceļa karti...»

Ar to ataudzi būs diezgan čābiski, ja ceļa kartē redzēsim vien norādes uz tuvākajiem kapiem vai tālākām ārzemēm – jebkurā gadījumā cilvēki un viņu ataudze šai valstij būs zuduši. Un tā pagaidām izskatās, jo patiesā prioritāte mums ir nebūtisku apstākļu padarīšana par būtiskiem, piemēram, dārgu apsardzes auto iepirkšana ne ar ko neapdraudētu amatpersonu sargāšanai. Aplamnieku valsts, nudien.