Ceturtdiena, 18.aprīlis

redeem Jadviga, Laura

arrow_right_alt Viedokļi

Steidzami jāveido ekspertu grupa nodokļu sistēmas izstrādei

“Ja arī turpmāk nodokļu politika tiks pielāgota valsts budžeta deficītam, nevis tiks vērsta uz ilgtspējīgiem risinājumiem, uzņēmēji un darba ņēmēji vēlreiz nonāks tieši tādā pašā haosa un neziņas situācijā kā šobrīd. Nodokļu sistēmai jābūt stabilai, nevis tik mainīgai kā šī gada ziemai,” uzskata Latvijas Zaļās partijas valdes priekšsēdētājs Edgars Tavars.

Vērtējot 2017. gada valsts budžeta veidošanas procesu, viena no lielākajām premjerministra kļūdām bija paļaušanās uz priekšgājēju atstāto mantojumu un pieeju budžeta plānošanā. “Pēdējo gadu lēmumi nodokļu jomā ir vērsti uz īstermiņa risinājumu meklēšanu, un nodokļu sistēma kļuvusi par budžeta deficīta ielāpu. Tā ir prakse, no kuras ir jāatbrīvojas, tāpēc aicinu premjerministru Māri Kučinski steidzami veidot augsta līmeņa darba grupu 2018. gada valsts budžeta izstrādei,” rosina E.Tavars.

Darba grupā jāpiesaista augstas klases vietējie un ārvalstu profesionāļi, eksperti nodokļu jomā, kā arī uzņēmējdarbības pārstāvji no dažādām nozarēm, kas jau ir pierādījuši savu varēšanu nodokļu sistēmas veidošanā. Tāpat nodokļu politika jāvērtē salīdzinājumā ar tuvākajām valstīm, uz kurām iespējama Latvijas uzņēmumu, darba devēju pārvirze.

Savukārt koalīcijas partneru uzdevums ir panākt savlaicīgu vienošanos gan par atbildīgiem budžeta tēriņiem, gan prioritārajām nozarēm, un šajos uzstādījumos svarīga sadaļa ir jāvelta tieši ilgtspējīgai nodokļu politikai. Nevar pieļaut situāciju, ka atsevišķu politisko spēku politiskās ambīcijas izjauc ekonomisko stabilitāti.

Uzņēmējdarbības vidi paralizē neprognozējamība

“Līdz šim vispirms tika analizēts, kam nauda trūkst, un tad vērtējām, kā varam pārorientēt nodokļu politiku. Fundamentāli jāmaina pieeja, ja vēlamies, lai uzņēmējs Latvijā varētu strādāt un plānot sava biznesa attīstību un, lai uzņēmējdarbības vide būtu pievilcīga un prognozējama. Šobrīd uzņēmējdarbības vide ir paralizēta, neļaujot uzņēmējiem veidot ilgtermiņa plānus un veicinot zemu investīciju aktivitāti, ” uzskata E. Tavars.

VID jāraugās plašāk, nevis tikai “jāķer”

Viņš arī norāda uz negatīvo tendenci izstrādāt likumprojektus, neanalizējot to ietekmi un nemeklējot patiesos cēloņus, kāpēc viena vai otra lieta dzīvē nestrādā. Arī šādi lēmumi negatīvi atsaucas uz ilgtspējīgu nodokļu politiku. Turpina E.Tavars:

“Bieži likumprojekti ir atrauti no reālās dzīves un uzņēmēju iespējām kā tas bija ar sociālā nodokļa iemaksu regulējumu. Tomēr vēl vairāk šokē uzraugošo institūciju nespēja stāties pretī reālajai problēmai kā tas ir mikrouzņēmuma nodokļa gadījumā. Es piekrītu, ka atsevišķas uzņēmēju grupas mikrouzņēmuma statusu līdz šim izmantojušas, lai optimizētu nodokļus. Taču tā vietā, lai kontrolētu uzņēmējus, kuri pamanījušies izmantot likuma robus, tiek sodīti visi tā saucamie “mazie uzņēmēji”. Fakts, ka Valsts Ieņēmumu dienests līdz šim “pievēris acis” vai pārsteidzoši, bet nav ievērojis, ka lieli un pat valstiski nozīmīgi uzņēmēji pamanījušies pieņemt darbā desmitiem mikrouzņēmumus, nav mazo uzņēmēju problēma, bet gan VID ierobežotās iespēja raudzīties uz lietām plašāk.”

Atzinīgi vērtē premjerministra lēmumu novērst kļūdas

E.Tavars atzinīgi vērtē premjerministra Māra Kučinska un finanšu ministres Danas Reiznieces - Ozolas apņemšanos laicīgi novērst pieļautās kļūdas, neskatoties uz viena koalicījas partnera vēlmi šīs nejēdzības principāli saglabāt.

“Manuprāt, politiķis ir tas, kuram primāras ir valsts ilgtermiņa intereses, nevis pēc iespējas ilgāka noturēšanās amatā,” E.Tavars.