Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Viedokļi

Grūtie laiki var nebūt tik grūti

© F64

Nedēļas nogali jaunais ASV prezidents Donalds Tramps veltīja telefonsarunām ar dažādiem pasaules ietekmīgākajiem spēlētājiem. No Latvijas viedokļa svarīgākās bija Trampa sarunas ar Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu, jo Krievijas – ASV attiecības mūsu valsti ietekmē vēl būtiskāk nekā pašmāju politekonomisko grupējumu nemitīgās dubļu cīņas. Var stūrgalvīgi to izlikties nemanām, bet objektīvi Krievija ir vienīgā valsts pasaulē, kura reāli varētu apdraudēt Latvijas valsts pastāvēšanu, bet ASV – vienīgā valsts, kura Latviju varētu aizstāvēt, ja šāds apdraudējums reāli rastos.

Baltais nams sarunu gaitu ar Putinu raksturojis ļoti īsi un sausi - kā «svarīgu soli ceļā uz savstarpējo attiecību, kurām nepieciešams remonts, uzlabošanu». Pats Tramps, kurš savu darbību aktīvi komentē sociālajos tīklos (jo tradicionālajiem medijiem neuzticas), par šo un citām telefonsarunām neizdarīja nevienu ierakstu. Tāpat no komentāriem atturējās Krievijas ārlietu ministrijas pārstāve Marija Zaharova, kura citkārt aktīvi un lielākoties indīgi komentē gandrīz jebkuru pasaulē ievērojamu notikumu. Toties nenoturējās Krievijas Federācijas padomes aizsardzības un drošības komitejas loceklis Aleksejs Puškovs, kurš pēc Putina un Trampa telefonsarunas tviterī cita starpā ierakstīja: «Kijeva, Viļņa, Rīga, Tallina, Varšava, Oslo, Stokholma, NATO - šausminās no Putina - Trampa sarunu rezultātiem. Gatavojas «grūtiem laikiem».»

Interesanti, kā Puškovs paskaidrotu, kāpēc gan Putina - Trampa sarunu rezultātiem vajadzētu uzdzīt šausmas Krievijas kaimiņvalstu galvaspilsētās? Abu pušu paziņojumos par sarunu gaitu nekas šausminošs nav atrodams, pat ja ļoti gribētu tur kaut ko tādu saskatīt. Tā vien izskatās, ka Puškovs šoreiz aizsteidzies notikumiem priekšā un sestdienas vakarā, kā zināmās aprindās mēdz teikt - pie laba vīna glāzes, publiski aizsapņojies, it kā viņa un citu Krievijas impēristu sapņi jau būtu piepildījušies. Proti, ka Tramps ar Putinu beidzot sarunājuši satikties kādā dienvidjūru kūrortā, kur nepiespiestā atmosfērā, iemalkojot izturētu viskiju ar ledu un uzkožot izmeklētas delikateses, dalītu pasauli, tāpat kā to gandrīz ik vakaru dara Žirnovskis & Co dažādos TV šovos. Ja tā tas notiktu, tad Kijevai, Viļņai, Rīgai, Tallinai, Varšavai, Oslo, Stokholmai patiešām būtu jāgatavojas «grūtiem laikiem» un to varētu uzskatīt par pamatotu iemeslu «šausmām».

Taču atkārtoju, ka paziņojumi par Putina - Trampa, kā arī citām Trampa telefonsarunām nedod iemeslu runām, ka Puškova, Žirinovska & Co sapņiem būtu kāds reāls pamats. Protams, Puškova atklāsmes precīzi parāda, kādas būtu šo aprindu vēlamās Krievijas - ASV attiecības. Ne jau tādas, kuras nestu saspīlējuma atslābumu starp Krieviju un tās kaimiņiem, jo tad taču nebūtu pamata ļaunajam priekam par «grūtajiem laikiem». Diemžēl aprindas, kuras pārstāv Puškovs, starptautisko atslābumu Eiropā nevēlas un no Trampa gaida tādu uzvedību, kas liktu kaimiņvalstu galvaspilsētās «šausmās saķert galvas».

Par laimi, Tramps šādas attiecības pat gribēdams nevar atļauties. Viņš ir pasaules ekonomiski un militāri spēcīgākās valsts vadītājs un sevi pozicionē kā īstu alfa tēviņu, kuram uz pasaules nav spēkos līdzvērtīgu. Vienīgais viņu apmierinošais variants ir citu lokālo vadoņu bezierunu pakļaušanās. Paradoksālā kārtā arī Putinu apmierina šādas attiecības, jo viņš nekad nav apstrīdējis ASV kā pasaules spēcīgākās lielvaras statusu. Viņa attiecības ar Obamu veidojās sarežģīti tieši tāpēc, ka pēc Ļeņingradas vārtrūmju standartiem Obama bija vārgulis, kuram pazemojoši pakļauties, pat ja pēc ranga viņš skaitās augstāks. Cita lieta Tramps, kuru Putins ir gatavs atzīt par «barvedi». Šī iemesla dēļ viņš ļoti negribēja, lai Obamu nomaina Hilarija Klintone, jo pēc šiem pašiem standartiem pakļauties sievietei būtu vēl pazemojošāk. Tāpēc varbūt labi, ka Baltajā namā ir nonācis Tramps, kuru Putins neslēpti respektē.

Tas nozīmē, ka «grūtie laiki», kādus Krievijas kaimiņvalstīm gribētu novēlēt Puškovs & Co, realitātē varētu izvērsties par grūtiem laikiem pašam Puškovam un tām aprindām, kuras līdz šim dažādos šovos mēles kulstījušas bez mazākās aiztures. Var gadīties, ka tagad būs jāsāk domāt, ko runāt TV un ko rakstīt tviterī, lai neaizskartu jauno alfa tēviņu augstākās palmas virsotnē.