Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Viedokļi

Kaimiņš pret Spriņģi; ēteru "norāva" 2 minūtes pirms beigām

© f64

Otrdienas vakara LTV raidījums 1:1 šoreiz pilnībā atbilda nosaukumam – studijā tiešraidē tikās divi viens otra cienīgi pretinieki – žurnāliste Inga Spriņģe un aktieris, radioraidījuma Suņu būda vadītājs un tagad arī deputāta kandidāts Artuss Kaimiņš. Duelis sanāca saspringts un ass. Dažbrīd nevarēja saprast, kurš studijā saimnieks un kurš viesis. Katrā ziņā spēlēt pēc Spriņģes noteikumiem, kad serves tiesības ir tikai vienai pusei un otrai nemitīgi jāatvaira uzbrukumi, nesanāca. Viss beidzās ar to, ka Spriņģei raidījums bija steigšus jāpārtrauc, pirms beidzās ētera laiks. Kas raidījumā notika?

Uz Spriņģes pārmetumiem, ka Kaimiņš savos raidījumos atļaujas lietot alkoholu, un izteiktajām aizdomām par raidījuma saistību ar alkohola tirgotājiem Kaimiņš negaidīti metās pretuzbrukumā: «Katram ir savi ieroči. Tev ir sabiedriskā medija nauda, tev ir Re:Baltica 70 000 eiro no visādiem tur... Sorosa fondiem, no kaut kādiem tur amerikāņu žurnālistiem un pirmā poga, kuru tavā lapā var piespiest, ir Paypall poga (domāta ziedojumu poga). Man tādas pogas nav.» I. S.: «Jā, tieši tāpēc, ka es nevēlos ņemt naudu no alkohola tirgotājiem, no ātrajiem kredītiem un tas ir manas sirdsapziņas jautājums.» A. K.: «Saki, lūdzu, kur strādā tavs vīrs? Kur strādā tavs vīrs?» I. S.: «Šis raidījums nav par manu vīru, šis raidījums ir par tevi.» A. K.: «Nē. Nē.. tas ir... mēs esam par veselo saprātu... pastāsti cilvēkiem, kas ir tavs vīrs.» I. S.: «Šis raidījums nav par manu vīru, tad, kad tu viņu uzaicināsi uz Suņu būdu...» A. K.: «Tad es pastāstīšu tavā vietā. Tavs vīrs ir Kārlis Dagilis – Radio5 direktors. Radio5 ir sabiedriskais medijs, kuram gadā Vienotība, kas ir... (manāmi sanervozējies), es atvainojos, kas ir valdības... piecsimts, atvaino, piecsimts tūkstošus gadā, (pagriežas pret kamerām) jūs dzirdat, operatori un visi pārējie,... piecsimts, nulle komats pieci miljoni gadā un nākamgad būs vēl tikpat.» I. S.: «Kā tu zini? Viņi paši to vēl nezina. Kā tu zini?» A. K.: «Tāpēc, ka ir pieņemts lēmums, ka ir jāatbalsta jau pašā saknē. Un tagad tu man saki, tu esi uztaisījusi jaunu raidījumu, Melu detektors saucās? Sadarbībā ar LSM, Latvijas sabiedrisko mediju, sadarbībā par pieci.lv un sadarbībā ar Re:Baltica. Cik izmaksāja šis te projekts – Melu detektors? I. S.: «Tu esi pabeidzis?» A. K.: «Nē. Atbildi uz jautājumu.» I. S.: «Nē, Artus, šajā raidījumā es uzdodu jautājumus.» A. K.: «Labi, neatbildi. Es tikai gribētu pateikt, ka šī ir mūsu (pagriežas pret skatītajiem) nodokļu maksātāju nauda, kura tiek absolūti izšķērdēta. Tā ir izmesta mēslainē, miskastē. Un tur ir atbildīgs tavs vīrs, Inga. Tas ir Kārlis Dagilis.»

Šajā brīdī Spriņģe sāka runāt Kaimiņam virsū un kādu brīdi abi runāja vienlaikus. Tomēr Spriņģei uz īsu brīdi izdevās pārņemt raidījuma vadību savās rokās un uzsākt sarunu par raidījuma Suņu būda finansēm, taču, kad viņa jautāja: «Cik tev maksā [alkohola tirgotājs] Spirit&Vine?», Kaimiņš atbildēja ar pretjautājumu: «Cik tev maksā Re:Baltica? Cik maksā Latvijas Televīzija?» Šajā brīdī Spriņģe steidzami pārtrauca raidījumu, lai gan līdz ētera laika beigām vēl bija vairāk nekā divas minūtes.

Šajā pārraidē Kaimiņš skaudri atsedza to virtuvi, kurā Vienotība gatavo savu informatīvo atbalstītāju kori. Saucot lietas īstajos vārdos, kā to Kaimiņš aicināja darīt visus, tad vadošā varas partija sabiedrisko domu vienkārši nopērk, bagātīgi apmaksājot tos žurnālistus, kuri vadošajiem «nepareizus» jautājumus neuzdod un «pēta» tikai tos, kurus «drīkst» pētīt. Jau Kaimiņa piesauktajā, par nodokļu maksātāju naudu veidotājā Melu detektorā kā pirmais «atmaskots» no politiskās elites jau sen kā padzītais Ainārs Šlesers. Ko gan šis jau tā ne pārāk populārais politiķis sarunājis? Viņš esot teicis, ka pēdējos divdesmit gados dzimstība Latvijā esot samazinājusies uz pusi, taču izrādās, ka tas noticis nevis 20 gados, bet gan 27 gados. Pēc šādiem «atmaskojumiem» sabiedrība tiešām būtu pelnījusi uzzināt, cik savu nodokļu naudu viņi samaksājuši Spriņģei un Co par šādu «melu» pētīšanu?

Lai ko teiktu par A. Kaimiņu, vienu gan viņš konsekventi īsteno – sauc lietas īstajos vārdos. Tajā ziņā viņam taisnība – sabiedrība ir nogurusi no meliem un liekulības. Diemžēl pašreizējā varas virsotne ar Vienotību priekšgalā šo liekulību ir pacēlusi vēl nebijušos augstumos. Un to viņiem aizgūtnēm palīdz darīt labi apmaksāti (par nodokļu maksātāju naudu) žurnālisti-moralizētāji, kuri skabargu cita acīs redz, bet baļķus savējā pat negrib saskatīt.