Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Viedokļi

Antireklāmas reklāma

© F64

Nike ar slaveno krievu izcelsmes pasaules tenisa zvaigzni Mariju Šarapovu bija reklāmas līgums par 70 miljoniem eiro, bet mūsu farmācijas flagmanis Grindeks un tā preparāts Mildronāts milzu reklāmu guvis bez lieliem ieguldījumiem mārketingā.

Jo dīvaināk – pieprasījums pēc Mildronāta sasniedzis nebijušus apjomus, līdz ar negatīvas informācijas izskanēšanu par to. Starptautiskajos interneta veikalos tas jau izķerts, vietumis pat par desmitkāršu cenu, pieprasījums audzis arī Latvijā. Zinātnieka Ivara Kalviņa telefons ir karsts, pasaules mediji intervē Mildronāta izgudrotāju par to, kāda ietekme ir tā lietošanai un nelietošanai, kas, pēc zinātnieka teiktā, var izraisīt sportistu sirds pārslodzes radītas kaites un pat nāvi.

Pasaules Antidopinga aģentūra (WADA) Mildronāta aktīvo vielu meldoniju iekļāva aizliegto vielu sarakstā no šā gada 1. janvāra, par ko informēja jau pērn. Vēl nekas neliecināja par vētras izvēršanos pēc meldonija konstatēšanas pagājušā gada Eiropas Baku spēlēs vairāku valstu dažādu sporta veidu pārstāvju asinīs, pat pēc Krievijas daiļslidotāju diskvalifikācijas šogad. Spunde paspruka līdz ar Šarapovas atzīšanos pozitīvās dopinga analīzēs un Mildronāta lietošanā vismaz desmit gadu garumā. Tā kā preparāts izgudrots Latvijā vēl padomju laikos, tad īpaši populārs tas bija bijušajās padomijas republikās, bet ar laiku tā izplatība aizsniedzās arī ārpus tām, lai arī oficiāli tur preparāts nav reģistrēts. Mildronāts ir Grindeks lielākā eksportprece.

Virkne sporta medicīnas speciālistu, līdzīgi kā Kalviņš, aizstāvējuši meldonija lietošanu – tas neesot dopings tradicionālajā izpratnē, kas palīdz uzrādīt labākus sasniegumus sacensībās, bet izturēt lielāku slodzi treniņos, kā arī atgūties pēc slodzēm. Neesot arī pārmetumu par meldonija negatīvām paliekošām sekām organismā ilgtermiņā, tas jau desmitiem gadu nav uzskatīts par dopingu. Iespējams, tādēļ arī patērētāju reakcija ir lielāks Mildronāta pieprasījums. Arī WADA argumenti – labāka jušanās pēc preparāta lietošanas vai pat placebo efekts, tā lietošana nolūkā uzlabot sniegumu – nepārliecina un atstāj vietu šaubām un spekulācijām ap aizkulišu iemesliem, farmāciju kompāniju cīņām, lielo sporta politiku.

Līdz ar skandālu ap Krievijas Vieglatlētikas federācijas diskvalifikāciju un liegumu Krievijas atlētiem piedalīties starptautiskās sacensībās, aptraipīts arī WADA vārds, jo korupcija, krāpšanās ar dopinga analīzēm notika tās akreditētajās laboratorijās. Krievijas laboratorijās veikts viens no lielākajiem pārbaužu skaitiem, bet aizliegto vielu klātbūtne konstatēta vien 0,9% gadījumu. Bet – ak, vai – arī citviet vidēji tikai 1,36% pārbaužu konstatēts dopings (WADA pārbaudes 2014. gadā). Vai tiešām sportisti ir tik tīri? Kaut vai atklājusies sportistu nevērība pret meldonija lietošanu liek domāt par citiem iemesliem. Sporta veidu federācijām jau laikus bija pieejams jaunais aizliegto vielu saraksts. Labi, Krievijā pašlaik ir bardaks ar sistēmu skandāla dēļ ap Antidopinga aģentūru, bet tāda mēroga zvaigznei kā Šarapova, kas turklāt pastāvīgi mīt ASV, šāda nevērība šķiet dīvaina. Ja jau viņai Mildronāts bija tik vitāli nepieciešams, varēja laikus sagādāt ārsta izziņu, tad par preparāta lietošanu nedraudētu diskvalifikācija. Šarapovu jau pērn par meldonija iekļaušanu aizliegto vielu sarakstā brīdināja Sieviešu tenisa asociācija, Starptautiskā Tenisa federācija, WADA, bet sportiste vēstules neesot izlasījusi.

WADA testos šogad konstatēts meldonijs apmēram simt dažādu sporta veidu un valstu pārstāvju asinīs. Kādēļ šāda nenopietna attieksme pret WADA regulām un tāda uzmanība tieši meldonijam? Iespējams, WADA pēc skandāla ap Krievijas Antidopinga aģentūru jāpucē aptraipītais mundieris, jāparāda, cik sparīgi tā strādā un nepieļauj atkāpes pat šķietami nevainīgā meldonija gadījumā. Jau reputāciju zaudējušie Krievijas sportisti un mazas, neietekmīgas valsts ražotā preparāta noņemšana no trases ir salīdzinoši vienkāršāks risinājums. Jo īpaši, ja arī Latvijas oficiozi klusē un par Mildronāta nekaitīgumu cīnās viens Kalviņš. Valstij būtu jāaizstāv savs zinātnieks un ražotāju labā slava tieši valsts prestiža dēļ, lai parādītu, ka neesam bandinieki lielajā šaha spēlē. Ražotājs, kā līdz šim, gan jau pats tiks galā, pat ja meldonijs paliks dopinga sarakstā un ja pat Šarapovas&Co miljoni un PR vara to nespēs mainīt. Reklāma ir nostrādājusi, turklāt daudz lielāks skaits cilvēku – potenciālo Mildronāta lietotāju – darbojas amatiersportā. Drīzāk Latvijas valsts varētu izmantot lielo pieprasījumu un palīdzēt Grindeks ielauzties jaunos tirgos, kas farmācijā nav vienkārši. Aklai vistai trāpījušos graudu jāņem ciet!