Otrdiena, 16.aprīlis

redeem Alfs, Bernadeta, Mintauts

arrow_right_alt Viedokļi

Atkāpties nedrīkst palikt!

© F64

Valdībai, kas atbalsta uzsākto airBaltic investīciju afēru, kura izveido budžetu, ko kritizē pašu partijas un teju visas nozares, kas acīmredzami nepilda solījumus, netiek galā ar saviem uzdevumiem un nespēj risināt nozaru problēmas, kuras rīcība izsauc vienu streiku pēc otra, tiešām nav jēgas un pievienotās vērtības.

Tāpēc, neraugoties uz potenciālo haosu, kādu darbu sabremzēšanos un nevajadzīgi daudz sakultu putu, ko izraisītu piesauktā Laimdotas Straujumas (Vienotība) valdības krišana, tā neraisa lielu žēlumu. Diemžēl arī ne cerības. Jo neko labāku nesola arī citas valdības versijas, ja vien par labāku neuzskata Straujumas iespējamo aizstāšanu ar Vienotības līderi Solvitu Āboltiņu, par ko kuluāros runā arvien vairāk, tuvojoties 30. novembrim – budžeta pieņemšanas dienai.

Āboltiņa pati gan mazgā rokas nevainībā, sūrojoties, ka šo valdību vairāk destabilizē runas par tās nestabilitāti, nevis politiķu reāli centieni to gāzt, un Vienotība domājot vien par darbiem, budžetu un jauna satiksmes ministra nominēšanu, ar ko gan steigu nemana, par gatavošanos partijas kongresam 5. decembrī. Iespējams, ka tajā arī varētu parādīties kādi interesanti paziņojumi, piemēram, kontekstā ar ministru, premjeres darba izvērtējumu. Kā grauds aklai vistai apvērsuma konstruktoriem ienākušies jaunākie Latvijas faktu reitingi ar īso to rezumējumu: reitings Vienotībai audzis, bet Straujumai nokrities līdz vēsturiski zemākajam līmenim. Premjeres darbu novembrī negatīvi novērtējusi vairāk nekā puse pilsoņu – 54,7%. Bet arī Vienotībai nav pamata izriest krūtis – tās reitinga kāpums ir tikai nedaudz lielāks par kļūdas robežām – no 7,2 līdz 8,1, tai joprojām ir mazākais atbalsts no trim koalīcijas partijām. Turklāt ne ar kādiem diži labiem darbiem pēdējā mēneša laikā Vienotība nav spīdējusi, nez vai sabiedrība ar plusa zīmi novērtētu Dzintara Zaķa balsu pirkšanas prāvas, Vienotības Saeimas frakcijas lēmumu par Zaķa un dzērājšofera Veiko Spolīša paturēšanu frakcijā, lai saglabātu lielāku matemātisko ietekmi Saeimā, nepiekāpību bēgļu uzņemšanas lēmumā arī pēc Parīzes terora aktiem, airBaltic afēru, kur atbildība primāri gulstas uz Vienotību kā satiksmes jomas pārraugu, naudas maka turētāju un valdības vadītāju. Nez vai sabiedrība ar cerīgām acīm raugās uz nākamā gada budžetu, kura izstrādi un pieņemšanu kūrē Vienotības ministrs un komisijas vadītājs. Turklāt – nevar arī nodalīt Straujumu no Vienotības tāpat kā airBaltic investīciju afēru no Vienotības. Sašutušajai sabiedrībai, kura jau, nespējot apturēt nekaunības vilcienu vai nu jau pat nekaunības raķeti, kļūst arvien vienaldzīgāka pret politiskajām peripetijām un valsts izzagšanu, tiks atmests kauls Straujumas demisijas veidolā. Bet tā pati afēras līdzautore – Vienotība – turpinās rullēt tālāk, lai gan no vadības stūres, ja šim valdības lēmumam akceptu izdosies izspiest arī Saeimā, vajadzētu atkāpties visai Vienotībai. Bet koalīcijas mazākās māsas ZZS un Nacionālā apvienība arī negrib uzņemties iniciatīvu, valdības vadību, vien pašiverēt pa atsevišķām nozarēm. Kam viņām nespēja reāli noteikt toni ar salīdzinoši nelielu skaitu deputātu Saeimā, bet visas atbildības uzņemšanos? Tā gan būtu iespēja uztūnēt premjeru pirms nākamajām vēlēšanām, uz kurām jau varētu iet nevis ar kaķi maisā, bet praksē pārbaudītu cilvēku. Ar nosacījumu, ja tās atrod patiesi labu kandidātu. Bet, ai, labāk pažvidzināt vecos, pārbaudītos vēlētāju vizuļus – Aivaru Lembergu un Robertu Zīli, kuri allaž «paliek savās vietās».

Abas partijas gan nav ieinteresētas valdības gāšanā, tāpēc Vienotība cenšas savaņģot Latvijas Reģionu apvienību (LRA), ar kuru tās jau sadziedājušās ne tikai bēgļu kvotas akceptēšanas jautājumā, bet arī Saeimas spīkeres Ināras Mūrnieces (NA) kritizēšanā. Kulmināciju tā sasniegusi pēc spīkeres 18. novembra runas, kas aizskārusi abu partiju līderu smalkjūtīgās dvēseles ar norādēm par partiju savstarpējiem kašķiem un varas nespēju cīnīties pret rusifikāciju. Interesanti, ka LRA citu partiju viedokli tās iniciatīvai par Mūrnieces demisiju gaidīs «divu trīs nedēļu laikā», tātad – pēc budžeta pieņemšanas, Vienotības kongresa... Vienotība izmantos LRA, lai gāztu ne tikai Mūrnieci, bet arī pašas valdību? LRA te nav ko pārmest – katras opozīcijas mērķis ir gāzt valdību un nokļūt pie varas, teorētiski – pie iespējas īstenot programmu, solījumus vēlētājiem.

Ja arī nākamajā kulītē būs par kādu vēzi vairāk, citādi – tie paši vēži vien būs.